El Departament i el sector analitzen la situació actual provocada per la crisi de preus de la fruita dolça
S’han donat a conèixer els resultats de la primera campanya de convivència activa amb el Foc Bacterià, després de la sortida de 5 comarques de zona protegida
El director general d’Agricultura i Ramaderia, Alfons Vilarrasa, acompanyat del director dels Serveis territorials del DARP a Lleida, Jaume Fabà, ha presidit la Taula Sectorial Agrària de la Fruita Dolça que s’ha dut a terme a la seu principal del DAAM a Lleida .
Un del temes centrals de la reunió de la Taula, ha estat l’anàlisi del desenvolupament de la campanya actual, marcada per la baixada de preus durant les darreres setmanes. El Sector ha valorat molt positivament l’aplicació de noves mesures de suport al sector de la fruita afectat per la crisi de preus i el veto rus. Concretament l’aprovació d’un nou cupó per a transformar en suc un total de 20.000 tones de préssecs, nectarines i paraguaians retirats del mercat per a la distribució gratuïta a entitats benèfiques, i l’ampliació de les mesures excepcionals per fer front al veto rus que ha presentat la Comissió Europea perquè s’aprovi en breu, i que es tracta d’una pròrroga de les mesures que van estar vigents fins al 30 de juny, a les quals s’afegirien el préssec i la nectarina. Les mesures es concretarien en l’autorització de retirada de 38.400 tones de préssec i nectarina, 55.450 tones de cítrics i 7.600 tones de poma i pera i la seva entrada en vigor serà a partir de l’1 d’agost i fins esgotar les quantitats autoritzades o el 30 de juny de 2016. Tot i així, el sector també ha reclamat un finançament similar al de les retirades, per a altres mesures de gestió de crisis com la collita en verd o la no collita.
Arran de l’obertura d’aquest cupó, la Federació del Banc d’aliments (FESBAL) ha signat acords de col•laboració amb la indústria transformadora per a la transformació en suc a partir de préssec, nectarina i paraguaià destinat a distribució gratuïta procedents d’Organitzacions de Productors de Fruita i Hortalissa (OPFH).
En aquesta campanya, en comparació amb l’anterior, no hi ha producte en estoc i malgrat això, els preus de la fruita de pinyol són molt baixos. El sector atribueix aquest fet a la pressió de la gran distribució. En aquest sentit demana al DARP que intervingui per tal que els departaments de la Generalitat responsables en matèria de comerç i competència actuïn convenientment. Per altra banda, des de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, s’aconsella fer us d’altres instruments per treballar i actuar front a aquesta situació, com pot ser el Codi de Bones Pràctiques Comercials, així com l’aplicació de la normativa en relació als contractes entre productors i compradors.
Un altre tema que ha copsat bona part de la reunió, ha estat la situació del Foc bacterià. Des de la Subdirecció general d’Agricultura, s’ha informat dels resultats de l’aplicació de les noves mesures dutes a terme contra el foc bacterià a Lleida durant aquest any, en el que s’ha passat a conviure amb la malaltia en les 5 comarques d’aquesta demarcació que han sortit de zona protegida. També s’ha informat de com s’està desenvolupant la campanya d’enguany, destacant el gran esforç que s’ha fet des del DARP des del primer moment que es va detectar la malaltia a Lleida en 2013 on, fins a la sortida de la zona protegida, s’han arrencat un total de 125,52 ha, fet que ha suposat un cost en indemnitzacions de 1.411.388,15€. Pel que fa a les actuacions realitzades en 2015, el Subdirector ha remarcat que s’ha detectat foc bacterià en 103 recintes, on s’ha comunicat als titulars les actuacions a dur a terme d’acord amb el que s’especifica en l’article 10 de l’ordre AAM/77/2015, sobre mesures contra el foc bacterià. En relació amb la demarcació de Girona, en Joan Gòdia, ha informat que s’està portant a terme una prospecció intensiva de la zona fructícola, sense que fins el moment s’hagi detectat cap arbre sospitós. Pel que fa a la informació tècnica al sector, ha comunicat que, al portal Ruralcat, s’ha obert una Oficina virtual sobre el foc bacterià que recull una àmplia informació sobre la malaltia i on es poden fer consultes en línia sobre qualsevol aspecte de la mateixa.
Així mateix s’ha informat de la situació dels antibiòtics en la lluita contra el foc bacterià a nivell europeu, fet que ha provocat un llarg debat entre els representants del sector. Finalment s’ha acordat que, des del DARP, es sol·licitaria al MAGRAMA l’autorització excepcional per la lluita contra el foc bacterià d’algun dels antibiòtics utilitzats en altres zones fructícoles europees. Altre punt que s’ha analitzat, ha estat la situació dels productes fitosanitaris a base de clorpirifos que, com a conseqüència de la revisió i de la reducció dels Límits Màxims de Residus (LMRs) d’aquesta substància activa realitzada per l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), s’han eliminat els usos autoritzats en poma, pera, préssec, raïm de taula, i en certes hortícoles.
El Subdirector general d’Agricultura, també ha informat sobre la nova ordre de mesures de lluita contra el virus de la sharka, publicada el passat 13 de juliol, que recull entre d’altres, l’obligatorietat d’arrencar i destruir els arbres amb símptomes de sharka i la prohibició del transport de vegetals susceptibles fora de la zona de seguretat. L’esmentada ordre també regula la producció de vivers de vegetals hostes a la plaga, en el sentit que únicament permet produir material vegetal hoste en la zona de seguretat d’un focus en el cas que es faci producció en hivernacle amb sistema de protecció antipugons o amb absència de plantes hoste en un radi de 300 metres. Igualment es prohibeix la instal·lació de nous vivers a menys de 300 metres de plantacions comercials susceptibles.
Altres qüestions que també han estat presentades en el decurs de la reunió han estat, d’una banda, el Pla nacional de control i certificació de plantes de viver de fruiters elaborat pel MAGRAMA. Aquest Pla pretén establir les pautes de control administratiu i sobre el terreny a la producció, comercialització i importació de plantes de viver de fruiters que han de dur a terme les comunitats autònomes, les quals hauran de remetre l’informe anual corresponent amb els resultats obtinguts.
D’altra banda, s’ha presentat el nou espai web ‘Qualitat de les fruites i hortalisses’ que s’ha publicat recentment al web del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Aquest apartat pretén ser una eina de consulta tant per als operadors agroalimentaris que confeccionen, envasen i expedeixen fruites i hortalisses, com per als responsables directes del producte (productors, distribuïdors, exportadors) i també per als consumidors. L’objectiu és donar a conèixer la normativa que regula el sector, així com els errors que més freqüentment es detecten per tal que els productes agroalimentaris que les empreses situïn al mercat siguin de qualitat, conformes a la normativa i responguin a les expectatives dels consumidors.
La Taula ha comptat amb la presència de les Organitzacions Professionals Agràries Unió de Pagesos, ASAJA-AEALL i JARC, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, MERCOLLEIDA, AFRUCAT i la Federació de Viveristes de Catalunya.