Aquesta setmana s’ha mantingut a la seu del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Natural (MAGRAMA) l’11a reunió de la Comissió Nacional de Coordinació per a la Conservació, la Millora i el Foment de Races Ramaderes.
El Departament d’Agricultura ha defensat la proposta de modificació del Catàleg oficial de races per incloure-hi dues races autòctones catalanes: la Cabra blanca de Rasquera i la Vaca pallaresa. Aquesta modificació ha estat aprovada per la Comissió i pròximament s’inclouran al Catàleg mitjançant la publicació al BOE.
La Vaca pallaresa va arribar al Pirineu de Lleida cap a l’any 1750 procedent del nord d’Europa, a la casa Tort d’Alòs d’Isil (Pallars Sobirà), i es va implantar per tota la comarca. Actualment, és en veritable perill d’extinció, ja que a data de desembre de 2014 hi havia un cens de 43 animals adults distribuïts en 4 ramaderies. S’ha creat el llibre genealògic que n’estableix l’estàndard racial i la reglamentació específica i s’ha elaborat un Pla de conservació avalat per la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona.
L’any 2012, amb tres socis fundadors als quals, posteriorment, es va afegir un altre, es va crear l’Associació de Criadors de Vaca Pallaresa amb seu a Besan (Lleida).
La Cabra blanca de Rasquera està localitzada a les comarques de les Terres de l’Ebre. Es fa referència a la població caprina en aquests llocs a les ordenances municipals de la Vila de Rasquera l’any 1573. Aquesta població va tenir el seu màxim esplendor en la dècada dels anys 50, quan el seu cens sobrepassava els 30.000 exemplars a les comarques tarragonines. No obstant, la regressió progressiva en les últimes dècades ha comportat una disminució en el cens fins a classificar-la com una raça en perill d’extinció.
El seu cens va disminuir fins a 5.000 individus reproductors, encara que en l’última dècada (2004-2013), i gràcies al Programa de conservació que s’està desenvolupant, s’ha incrementat el nombre d’exemplars a 5.894 individus reproductors. El llibre genealògic que n’estableix l’estàndard racial es va crear l’any 2011.
La importància de la inclusió d’aquestes races en el Catàleg de races constitueix un pas fonamental per al seu manteniment amb la finalitat de mantenir la diversitat genètica de races ben adaptades a medis d’elevada rusticitat.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.