· El Museu de Suro de Palafrugell, l’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries, el Museu de la tècnica de Manresa, i el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya lluiran a partir d’avui aquesta ecoetiqueta
· Des de l’any 2012 els museus i les biblioteques disposen d’una categoria del Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental
· L’eficiència i la sostenibilitat en la gestió són bàsics per poder assolir els objectius del Distintiu, minimitzant els impactes ambientals dels equipaments
La directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, ha lliurat aquest mati els Distintius de garantia de Qualitat Ambiental als quatre museus del Sistema Territorial de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya que l’han obtingut recentment. Aquests museus són:
• Museu de Suro de Palafrugell
• Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries
• Museu de la tècnica de Manresa
• Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya
Amb aquests darrers atorgaments, ja són onze els museus de Catalunya que disposen i llueixen el Distintiu de garantia de Qualitat Ambiental, sis dels quals formen part del Sistema Territorial del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). Els altres dos que formen part del mNACTEC, i van obtenir el Distintiu el 2014, són el Museu de la Colònia Vidal de Puig-reig i el Museu de les Mines de Cercs.
El Distintiu, que és el sistema català d’etiquetatge ecològic, pretén reconèixer aquells productes i serveis que compleixen uns requisits ambientals més enllà de la normativa vigent.
En el cas dels museus, el Distintiu té en compte criteris d’estalvi i eficiència energètica, especialment en l’àmbit de la il·luminació i la climatització, així com d’estalvi d’aigua, de recollida selectiva de residus, de compra de productes ecoetiquetats, de mobilitat, de formació ambiental dels treballadors i també de comunicació i promoció entre els usuaris i treballadors. Aquest últim criteri és de gran importància, degut a l’elevada afluència de visitants que reben i el seu potencial pedagògic.
Amb l’objectiu de minimitzar els impactes ambientals dels equipaments, el Distintiu fomenta de la recopilació de dades (inventaris, consums, etc), perquè se’n pugui fer l’avaluació i el seguiment, i d’aquesta manera esdevenir una eina per als responsables dels equipaments en la presa de decisions per una correcta i millor gestió.
És important que les institucions públiques, i en aquest cas els museus, s’impliquin en la seva gestió energètica i ambiental per tal de ser més sostenibles i convertir les seves actuacions en exemplars.
1