La Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha actualitzat la Guia per a la prevenció i el control de l’hepatitis C. Ho ha fet aprofitant la commemoració, demà dimarts 28 de juliol, del Dia Mundial de l’Hepatitis, i en el marc de les actuacions del Pla de Prevenció i Control de l'Hepatitis C impulsat pel Departament de Salut.
Aquesta nova edició de la guia vol posar a l’abast dels professionals sanitaris de Catalunya una actualització dels coneixements més novedosos respecte la malaltia, donat que l’abordatge global de l’hepatitis C requereix una actualització dinàmica de l’epidemiologia -tant a nivell internacional com català-, de les formes clínicopatològiques diferencials i del seu diagnòstic, així com del seu tractament i dels aspectes de vigilància epidemiològica i control.
Concretament, el document –en què han col·laborat reconeguts experts en medicina preventiva i salut pública, hepatologia i virología- ha ampliat l’apartat sobre l’epidemiologia i n’ha fet un d’específic sobre Catalunya en què, a partir de les dades disponibles sobre incidència i sobre coinfecció amb el VIH, s’aborden els reptes que planteja la vigilància de l’hepatitis C a Catalunya. En relació al diagnòstic, destaca l’actualització en relació a les tècniques per a la quantificació del virus i per a la seva tipificació genòmica, aspectes que tenen gran interès no només per al diagnòstic, sinó també i molt especialment per al seu tractament. També s’ ha ampliat l’apartat sobre el tractament de la malaltia, incorporant com actuen els nous fàrmacs antivirals i les seves indicacions. Pel que fa a la prevenció de la infecció, cal destacar la incorporació d’un apartat específic sobre la prevenció relacionada amb actes sanitaris i els instruments i tècniques disponibles actualment per evitar que es produeixin noves infeccions que puguin estar vinculades a la pràctica assistencial.
Per la seva banda, com cada any i en el marc d’aquest mateix Pla, la Subdirecció General de Drogodependències també ha volgut aprofitar la data de demà per promoure accions de sensibilització als centres de la Xarxa d'Atenció a les Drogodependències (XAD) sobre l'hepatitis C. Així, enguany ha creat un web amb informació sobre la malaltia, com ara factors de risc, vies de transmissió, diagnòstic, mites i creences falses sobre el contagi i tractament. Des de la pàgina també es pot accedir a material divulgatiu i informació sobre recursos i adreces de contacte per rebre ajuda o més informació.
Més pacients tractats i més despesa farmacològica
Una de les principals línies d'actuació del Pla de Prevenció i Control de l'Hepatitis C a Catalunya és garantir l'accés de les persones afectades als tractaments amb els nous antivirals. En el cas del Sofosbuvir, Salut ja va establir l'any passat un procediment per tal que els malalts poguessin accedir-hi de forma precoç.
Aquest accés precoç als tractaments –al juny de 2014, a través d’una instrucció que defineix criteris de priorització, es va donar accés a 219 pacients- és una de les 4 línies de l’estratègia catalana d’abordatge de tractament de l’hepatitis C. Els altres 3 eixos són: la protocol·lització i harmonització terapèutica – que estableix els criteris i recomanacions d’ús dels nous fàrmacs d’acord amb el Plan Nacional de l’hepatitis C-; el registre i seguiment dels tractaments i dels seus resultats a través de variables d’indicació, procés i resultats; i els mecanismes de compra i pagament dels tractaments. En aquest darrer sentit, s’estan avaluant possibles models de compra i pagament que s’adaptin a les condicions de preus i finançament establertes pel Govern espanyol.
Catalunya ha treballat intensament en garantir un major tractament d’aquesta malaltia, tant pel que fa al nombre de pacients tractats com pel que fa a la despesa farmacològica. Així, entre gener i juny de 2015 s’han facturat 60,9 M € en tractaments de l’hepatitis C corresponents a 3.153 pacients. En canvi, en el mateix període de 2014 s’havien facturat 11,8 M€ corresponents a 1.437 pacients.
Al 2015, sensibilitzar la societat sobre l'hepatitis vírica
Enguany, l’objectiu d'aquesta celebració mundial és sensibilitzar la societat sobre l'hepatitis vírica, una malaltia infecciosa que cada any causa la mort de prop d'un milió i mig de persones arreu del món. Coordinat per la World Hepatitis Alliance en col·laboració amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el Dia Mundial de l'Hepatitis, també pretén enfortir les mesures de prevenció, detecció i control d'aquesta malaltia i millorar l'accés al tractament.
Concretament, la campanya internacional d'enguany té com a lema "Prevenir l’hepatitis, actuar ja" i insta els governs, els professionals de la salut i la població a prendre mesures per evitar l'aparició de la malaltia, com ara els següents:
- Conèixer els riscos. L'hepatitis es transmet per via sexual (hepatitis B i C), a través de la sang (hepatitis B, C, D, F i G) i per via orofecal per contacte amb la femta de persones infectades o el consum d'aliments o aigua infectats (hepatitis A i E).
- Exigir injeccions segures. Les xeringues estèrils i d'un sol ús ajudarien a prevenir la infecció de dos milions de persones l'any.
- Vacunar els nens. L'hepatitis B, que causa la mort de prop de 780.000 persones l'any, es pot evitar amb una vacuna senzilla i eficaç.
- Fer-se proves i sol·licitar tractament. Els símptomes de l'hepatitis vírica sovint passen desapercebuts i per això la detecció precoç és tan important. Hi ha medicaments per tractar l'hepatitis B i curar l'hepatitis C.
Amb motiu de la celebració d'aquest dia, associacions d'arreu del món organitzen activitats de difusió i conscienciació de la malaltia. Així, l'Associació Catalana de Malalts d'Hepatitis (ASSCAT) va engegar al maig la campanya Detecció precoç de l’hepatitis, la teva salut és el teu dret!, una acció per a la sensibilització, prevenció i el diagnòstic precoç de les hepatitis víriques. La iniciativa inclou taules informatives als vestíbuls dels hospitals d'arreu del territori i jornades adreçades a associacions d'immigrants. A més, al llarg de tota la campanya, les persones interessades poden sol·licitar cita prèvia per fer-se la prova oral ràpida de detecció de l'hepatitis C gratuïtament a la seu de l'ASSCAT.
L'hepatitis al món i a Catalunya
Segons dades de l’OMS, cada any 400 milions de persones conviuen amb l’hepatitis B o C i 1,4 milions de persones al món moren per hepatitis viral. Aproximadament el 75% dels usuaris de drogues per via parenteral de llarga evolució tenen el virus de l'hepatitis C, dels quals el 29% presenten coinfecció amb el VIH.
L'hepatitis es caracteritza per una inflamació del fetge i té tres possibles vies de transmissió: sexual (hepatitis B i C), sanguínia (hepatitis B, C, D, F i G) i orofecal, per contacte amb la femta de persones infectades o el consum d'aliments o aigua infectats (hepatitis A i E). Tot i que en molts casos no produeix símptomes, alguns dels més comuns són cansament, dolor abdominal, orina fosca, nàusees, vòmits i febre. Aquesta malaltia pot curar-se abans de sis mesos o fer-se crònica i arribar a derivar en cirrosi o càncer de fetge.
Més informació:
http://www.worldhepatitisday.org/en