- El cap de l’Executiu ha lliurat aquesta tarda el Premi Internacional Catalunya a la primatòloga Jane Goodall
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha entregat aquesta tarda al Palau de la Generalitat el XXVII Premi Internacional Catalunya (PIC) a la primatòloga britànica Jane Goodall. Un reconeixement que el president ha qualificat “d’encert absolut” cap a una persona que “pot ser un clar exemple i referent per a la gent del nostre país”.
El cap de l’Executiu ha destacat el llegat de Goodall i ha dit que, amb aquest premi, Catalunya també aposta per la idea que “el legítim progrés econòmic i social de totes les societats, especialment en aquest segle XXI, ha de tenir present que no serà un progrés de debò si no té en compte un just i coherent equilibri amb el nostre entorn, i, per tant, amb la diversitat de cultures, llengües, animals, paisatges, etc.”
En aquest sentit, Artur Mas ha defensat el fet que en les darreres tres dècades, des que el país va recuperar la possibilitat d’autogovernar-se, “Catalunya ha fet coses molt notables en el camp de la sostenibilitat i de la protecció i el respecte cap als animals”.
Avenços que s’han evidenciat a través de diferents iniciatives legislatives, com ha recordat. En primer lloc, amb la primera llei de protecció dels animals que el Parlament va aprovar ara fa 27 anys, i que es va revisar a inicis del segle XXI; en segon lloc, amb la llei que prohibia les anomenades corrides de toros a Catalunya i, en tercer lloc, amb la llei que va aprovar el Parlament en la seva última sessió d’aquesta legislatura, que prohibeix l’exhibició d’animals salvatges als espectacles de circ.
Tres lleis a les quals se suma, com ha remarcat el president, l’arquitectura legal que es va crear fa més de 20 anys “per fer de Catalunya un dels territoris més protegits de la UE”. “El 30% del nostre petit territori està protegit per llei, amb aquesta voluntat de convertir-nos al segle XXI en un bon referent de dur a terme el legítim progrés econòmic i social que necessitem i, al mateix temps, fer-ho en harmonia amb la naturalesa”, ha explicat.
Per últim, Artur Mas ha destacat que, tal i com defensa Goodall, la diferència més important entre el regne animal i els éssers humans “és que els humans hem aconseguit desenvolupar un llenguatge molt sofisticat”. Però s’ha preguntat “de què serviria haver fet evolucionar un llenguatge tan sofisticat si no fóssim capaços de posar-lo al servei de la protecció del nostre entorn, que és el nostre futur”.
En aquest àmbit, Mas ha subratllat que Catalunya també es pot “alçar amb la bandera de l’exemple” perquè el fet “d’haver protegit, defensat i projectat la nostra llengua i la nostra cultura significa un bon referent d’aquest llenguatge sofisticat que hauria de servir per respectar-ho tot des del coneixement”.
152 candidatures de 52 països
Per a aquesta XXVII edició del guardó, hi han concorregut 152 candidatures provinents de 52 països, presentades per 180 institucions i pels mateixos membres del jurat, i el jurat va escollir per unanimitat la candidatura de Jane Goodall.
L’acta del jurat, fet públic elmes de maig passat, detallava com a motius pels quals s’atorgava aquest premi a Jane Goodall “el seu triple vessant analític, empíric i compromès. D’una banda, la seva transcendental contribució científica, que ens ha dut a una millor comprensió de la natura, la cultura i el comportament humans (entre altres coses, en mostrar-nos que no són fenòmens independents). De l’altra, el reconeixement que aquest fet suposa la promoció de la solidaritat dels éssers vius, la sostenibilitat del seu entorn i la pau entre els homes mateixos”.
El Premi Internacional Catalunya va ser creat per la Generalitat de Catalunya el 1989, i es concedeix anualment a aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món. L’any passat va ser guardonat l’arquebisbe sud-africà Desmond Tutu.
Nota: S’adjunta dossier de premsa sobre aquest Premi
1