- L’objectiu és modernitzar el sistema català d’innovació per situar Catalunya com una regió innovadora avançada, incentivant noves dinàmiques d’innovació oberta i col·laborativa.
- A través d’ACCIÓ, els programes i ajuts d’aquest 2015 cobreixen des de l’accés de les pimes a la innovació, mitjançant incentius a la compra de patents i de tecnologia, fins a grans projectes d’innovació industrial que transformaran l’economia del país.
- Aquest any Eurecat s’ha constituït definitivament com el centre d’innovació industrial de referència a Catalunya.
- En el marc de l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent RIS3CAT, d’aquests 41 milions d’euros, 29 milions d’euros provenen dels Fons Feder de la Comissió Europea.
La Generalitat de Catalunya destinarà enguany, a través d’ACCIÓ, més de 41 milions d’euros a l’impuls de la innovació empresarial com a mecanisme per enfortir la competitivitat del teixit empresarial del país. 29 milions d’euros provenen dels Fons Feder de la Comissió Europea, que a Catalunya es vehiculen a través de l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent RIS3CAT.
Els programes i ajuts d’aquest 2015 s’enfoquen des de la perspectiva que la innovació té un fort impacte en la competitivitat de l’empresa. De fet, segons el Baròmetre de la Innovació d’ACCIÓ, un 84,6% de les empreses innovadores catalanes preveu un increment de la facturació per aquest 2015, mentre que un 71,3% preveu augmentar la productivitat i un 36,8% crear nous llocs de treball.
Una de les actuacions més destacades que s’articularan a través dels Fons Feder són les Comunitats RIS3CAT, una estratègia pionera a Europa per transformar el teixit empresarial català. Es tracta d’agrupacions voluntàries d’empreses i agents del sistema d’R+D i innovació, que mitjançant projectes de 3 anys crearan nous productes i serveis donant resposta a les necessitats de la societat a través de la innovació. D’aquesta manera, s’impulsarà la creació d’ocupació d’alt nivell tècnic i científic i futures inversions tècniques i productives. Es preveu que fins al 2020 es mobilitzaran 200 milions d’euros i hi participaran 1.700 empreses i agents del sistema d’innovació català i 6.200 persones. També es preveu la creació de 270 llocs de treball.
Per projectes de dimensió més mitjana, les empreses catalanes poden accedir als Nuclis d’Innovació Industrial i Desenvolupament, que promouen projectes d’R+D per aconseguir nous productes i serveis diferencials, transformant econòmicament el teixit empresarial català. Des del 2007 s’han destinat 76 milions d’euros per impulsar 217 grans projectes de recerca industrial i desenvolupament experimental, que han mobilitzat una inversió de més de 183 milions d’euros.
L’objectiu d’aquesta política és contribuir a la modernització del sistema català d’innovació, orientat a situar Catalunya en una regió innovadora avançada, tot reforçant les dinàmiques d’innovació oberta i col·laboratives. En aquest sentit, per incentivar el contacte entre empreses emergents i companyies mitjanes o grans, es llançarà una línia d’ajuts de 150.000 euros per implantar incubadores i acceleradores corporatives en companyies ja consolidades, que acolliran i acompanyaran les empreses emergents, que a través de la seva innovació disruptiva tenen un fort impacte en la indústria.
Igualment, per impulsar les petites i mitjanes empreses a comprar tecnologia, per primera vegada, la Generalitat ofereix suport econòmic per adquirir patents a través d’una línia d’incentius de 785.000 euros. Les empreses podran rebre fins a 50.000 euros, i es preveu mobilitzar fins a 2 milions d’euros per part d’aquestes pimes.
Un altre dels mecanismes que permet a les pimes adquirir tecnologia diferencial és la col·laboració amb agents TECNIO. La Generalitat ha convertit TECNIO en la marca per a identificar els agents d’innovació al país, un segell que atorgarà als agents catalans que ofereixen tecnologia diferencial a les pimes. Així, s’ha donat llum verda a la línia d’1,6 milions d’euros de suport als agents acreditats i als nous desenvolupadors de tecnologia públics que rebran el segell, com les universitats i els centres de recerca. Aquestes entitats destinaran aquests ajuts a la promoció i comercialització de la seva tecnologia i a crear un sistema de qualitat dels serveis que ofereixen a les empreses. De fet, per fomentar les pimes catalanes a accedir als agents TECNIO s’han creat els Cupons d’Innovació, descomptes econòmics directes de fins a 5.000 euros en forma de cupons que es poden bescanviar amb un proveïdor acreditat per ACCIÓ de forma ràpida, àgil i flexible.
A més, aquest 2015 ha estat l’any en què s’ha constituït definitivament Eurecat com el centre d’innovació industrial de referència, fruit de la integració dels centres tecnològics avançats. De fet, el Govern ha aprovat recentment destinar al centre 10 milions d’euros enguany i 20 milions d’euros el 2016 en compliment del Pla de Centres 2015-2016. L’objectiu d’Eurecat és facturar més de 60 milions d’euros l’any vinent i que més de 1.000 empreses catalanes.