• L'objectiu és evitar les intoxicacions per alcohol i altres drogues i prevenir les infeccions de transmissió sexual
  • Prop de 50 espais d’oci nocturn de Catalunya ja disposen del distintiu de qualitat Q de Festa! per oferir serveis relacionats amb la salut i la reducció de riscos en el consum d’alcohol i drogues
Nits de Qualitat
L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) fa una crida a la prevenció i a la reducció de riscos en l’oci nocturn, coincidint amb uns dies de moltes festes locals arreu del país. L’objectiu és prevenir i evitar fenòmens com el botellón, les intoxicacions per alcohol i altres drogues, i també l’accidentalitat viària, oferint pautes als ciutadans i als responsables i organitzadors de l’oci nocturn per fer prevenció i reducció de riscos.
 
En aquesta línia, i ja des de l’any 2008, la Subdirecció General de Drogodependències de l’ASPCAT promou el programa Q de Festa! Nits de Qualitat. Fins ara, són ja prop de 50 els espais d’oci nocturn d’arreu de Catalunya amb aquest distintiu. L’últim acreditat aquest mes és el Circuit Festival, de Barcelona, un certamen de gais i lesbianes que se celebra a la capital catalana fins al 16 d’agost. A més, 22 municipis de Catalunya també s’han adherit al programa Q de Festa!. S’estima que unes 35.000 persones es beneficien anualment d’aquest projecte.
 
El programa Q de Festa! acredita els esdeveniments i locals d’oci nocturn que ofereixen serveis relacionats amb la salut i la reducció de riscos en el consum d’alcohol i drogues. El projecte recomana, entre altres qüestions, fer visible la informació sobre les limitacions de venda de begudes alcohòliques a menors d’edat; aconsella reduir la publicitat de l’alcohol i evitar el patrocini de les empreses productores d’alcohol en les activitats d’oci programades.
 
També recomana evitar les activitats en què l’alcohol és el protagonista, com els concursos, les barres lliures o els correbars; reduir l’oferta i la tipologia de begudes de graduació més alta i vetllar per evitar adulteracions; estimular el consum d’aigua facilitant l’accés al producte o fent que sigui gratuïta; i, també, formar el personal de les barres i dels locals en dispensació responsable, ensenyant-los habilitats i estratègies per evitar situacions com la dispensació a menors, estats de coma etílic, accidents i baralles.
 
A més, també aconsella posar estands informatius i d’assessorament sobre la reducció dels riscos en el consum excessiu d’alcohol i altres drogues, organitzats per especialistes que assessoren mitjançant la intervenció entre iguals.
 
Finalment, també recomana promoure una actitud exemplar entre els que organitzen la festa; afavorir l’ús del transport públic i difondre’n els horaris per evitar l’ús del vehicle privat, i vigilar els locals i els espais que sovint són més problemàtics.
 
El distintiu Q de Festa! és pioner a Europa pel que fa a la implicació de la indústria de l’oci en polítiques de prevenció i reducció de riscos, i forma part d’una xarxa de distintius de qualitat europeus per a espais de música i ball anomenada Party+, European Network for Safer Party Labels.
 
Consum d’alcohol
 
Actualment, el 4,5% de la població catalana de quinze anys, i de més de quinze anys, fa un consum de risc d’alcohol: el 7,3% dels homes i l’1,7% de les dones, segons dades de l’Enquesta de salut de Catalunya 2014 (ESCA).
 
Paral·lelament, l’Agència de Salut Pública de Catalunya fa una crida a la prevenció de les infeccions de transmissió sexual i recorda que el preservatiu és l’eina preventiva més eficient per evitar la infecció pel VIH, altres infeccions de transmissió sexual i els embarassos no desitjats.
 
Enllaços d’interès: