• Boi Ruiz lamenta que l’Estat no comparteixi del tot aquesta visió i critica els problemes que les seves estructures generen en la política sanitària de Catalunya
  • Ho ha fet presidint un acte sobre Catalunya i Espanya i impartint una conferència a la 47a edició de la Universitat Catalana d’Estiu, que se celebra des d’ahir a la Catalunya
Universitat Catalana d'Estiu
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha estat aquest matí un dels protagonistes del programa d’actes de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), que com cada any té lloc a Prada (Catalunya Nord) i que enguany arriba a la seva 47a edició.
 
Les principals manifestacions del titular de Salut han tingut lloc presidint l’acte ‘1714: l’inici de l’Espanya contra Catalunya’, en què ha participat el president de la Societat Catalana d’Estudis Històrics i Vicepresident de la UCE, Jaume Sobrequés i el professor d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona, Àngel Casals. En la seva intervenció, Boi Ruiz ha lamentat que les estructures actuals de l’Estat limiten el marge de maniobra i la capacitat normativa per poder fer el que Catalunya voldria fer en matèria de salut si es dotés d’estructures pròpies: orientar molt més les polítiques sanitàries al servei de les necessitats de la gent. “Nosaltres defensem que l’atenció sanitària és un dret de ciutadania universal, que ha de ser exercit i satisfet amb equitat i sense discriminacions, però l’Estat i les seves estructures i reglaments no ho reconeixen així”, ha afirmat el conseller.
 
A més, Ruiz ha criticat que l’Estat dificulti, per exemple a través de l’infrafinançament a què sotmet Catalunya, l’objectiu d’implementar polítiques de salut a totes les polítiques del Govern. “L’Estat no vol descentralitzar les seves estructures, que és el que atorga poder a una nació i que en el seu cas són d’herència napoleònica. I per retallar llibertats, la seva arma són les estructures d’Estat”,  ha afegit.
 
Política sanitària al servei d’un dret universal
Abans d’aquest acte, el conseller ha participat com a ponent amb una conferència que ha tractat sobre les polítiques sanitàries a la Catalunya del segle XXI i els determinants de la salut a Catalunya. Ruiz ha iniciat la seva exposició descrivint l’objectiu de tota política sanitària: aconseguir augmentar l’esperança de vida de la població i fer que aquesta es desenvolupi seguint criteris saludables.
 
En segon lloc, el conseller ha argumentat com aquesta política sanitària ha d’estar al servei d’un dret universal amb tres punts fonamentals: el dret a la protecció, el dret a la salut i el dret a l’atenció sanitària. Ruiz  també ha aprofitat el binomi entre desenvolupar una política sanitària o implicar la salut en totes les polítiques d’un govern per recordar que el 80% dels determinants de la salut d’una persona no depenen del sistema sanitari, sinó, entre d’altres, del codi genètic, de l’entorn físic i de les conductes relacionades amb la salut –consum de tabac, dieta i exercici, etc-. Per últim, el conseller s’ha interrogat sobre la possibilitat de mantenir aquesta política en la Catalunya autonòmica d’avui, tot ponderant les seves debilitats i amenaces, però també les seves fortaleses i oportunitats.
 
La conferència del conseller ha tingut lloc després que el Secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, en fes la seva pròpia, en aquest cas parlant sobre ‘Promoció de la salut i prevenció de la malaltia’.