• El Pla de Salut 2016-2020 preveu estimular la recerca, ja que sense aquesta activitat és impossible millorar la tasca assistencial
El Govern ha aprovat que els professionals sanitaris que desenvolupen una activitat assistencial en el sistema públic de salut de Catalunya puguin dedicar-se a un altre lloc de treball en l’àmbit de la recerca en salut en alguns dels centres i instituts de recerca públics de Catalunya.
 
Amb aquest acord, s’espera augmentar la translació a la pràctica clínica i de salut pública, ja que els investigadors en contacte directe amb els professionals de la salut estan en una millor situació per aplicar els resultats de la recerca que millorin l’atenció al pacient.
 
De fet, ja el Pla estratègic de recerca i innovació en salut del període 2012-2015 del Departament de Salut establia la necessitat de promoure i acompanyar la recerca i la innovació del país per assolir millores en la salut poblacional. En aquest sentit, el Pla de salut corresponent al període 2016-2020 preveu estimular la recerca sobre la base que cap de les activitats que es desenvolupen des del sistema sanitari públic són alienes a la necessitat d’investigar i incorporar les innovacions, ja que sense aquesta activitat és impossible millorar la tasca assistencial.
 
Bon posicionament en un àmbit de progrés clau
Catalunya disposa d'un alt nivell de recerca en ciències de la salut duta a terme, fonamentalment, pels centres assistencials (hospitals, centres d'atenció primària), els centres de recerca i les universitats. Al voltant dels grans hospitals universitaris s'han configurat instituts d'investigació sanitària amb la finalitat d'integrar la diversitat de disciplines i tipus de recerca (bàsica, clínica o aplicada en salut pública i serveis sanitaris), i a la vegada afavorir el traspàs del coneixement científic generat a la pràctica assistencial.
 
El posicionament dels centres de recerca en salut de Catalunya a Europa i el món és força rellevant, segons les dades dels informes internacionals que es publiquen de forma regular. Bona part d’aquest èxit es deu a la implicació en tasques de recerca dels professionals de la salut que desenvolupen la seva activitat amb un alt grau de professionalitat i excel·lència, no només en la pràctica clínica sinó també en les tasques de recerca que porten a terme. Aquesta aposta per la transversalitat dels recursos materials i humans es configura com una peça clau en el desenvolupament de les polítiques sanitàries integrades i de màxima qualitat i rendiment.