El conseller Mas-Colell inaugura el curs universitari 2015-2016 a la Universitat Rovira i Virgili
El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, acompanyat del secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, i del rector de la Universitat de Rovira i Virgili (URV), Josep Anton Ferré, ha inaugurat aquest migdia el curs acadèmic 2015-2016 del sistema universitari català en un acte celebrat a l’Aula Magna del Campus Catalunya de la URV.
En el discurs inaugural, el conseller Mas-Colell ha fet balanç del període 2011-2015 i ha subratllat “l’esforç gegantí” del sistema universitari “per mantenir, consolidar i reforçar les polítiques sobre les quals fonamenta la seva qualitat”, malgrat el context de crisi econòmica.
El conseller ha enumerat els diversos àmbits d’actuació que aquest anys han contribuït a incrementar la qualitat de les universitats catalanes i que han ajudat a posicionar el sistema d’universitats i recerca de Catalunya com un gran pol de coneixement a Europa:
· Preservació del sistema d’accés a la universitat
· Política de preus per renda vinculada a un sistema català de beques i ajuts al pagament de la matrícula
· Avançament cap a un oferta docent flexible i internacional
· Requeriment de terceres llengües per als nous graduats i programes de beques i ajuts
· Nova llei de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya
· Programa Serra Húnter per a la contractació de professorat amb criteris d’excel·lència i internacionalització
· Impuls a noves estructures organitzatives a la universitat
· Consorci de serveis per a la racionalització de la despesa
· Intensificació del procés internacionalització de l’estudiantat de les universitats catalanes
· Pla de Doctorats Industrials
· Programa Indústria del Coneixement
Concretament, pel que fa a la política de preus i beques, el conseller ha destacat que el model de preus per renda “ha funcionat” i ha afegit que la política de “preus personalitzats per nivell de renda (o de tarificació social) és la política del futur”. La posada en marxa d’aquest model ha anat acompanyat de la implantació del sistema català de beques Equitat. El conseller Mas-Colell ha recordat que “un 40% dels estudiants de les universitats públiques rep algun tipus d’ajut”. El conseller també ha reclamat el ple control del fons de beques que l’Estat no ha traspassat malgrat les resolucions del Tribunal Constitucional.
En aquest context, Mas-Colell ha assegurat que la matrícula universitària “no només s’ha mantingut molt estable” sinó que en, els últims tres cursos a les universitats presencials s’ha registrat la taxa neta de matriculació més alta de la història, concretament un 38,7%, ja que “mentre la població universitària és manté molt constant, la població jove d’entre 18 i 24 anys experimenta un significatiu descens”. Així mateix, enguany, ha augmentat el nombre d’estudiants preinscrits (2.482 més que el curs passat) i també s’han incrementat els alumnes del districte obert de l’Estat espanyol i d’arreu del món que han optat per venir a estudiar un grau a Catalunya.
Actualment, en el conjunt del sistema universitari hi ha 230.000 estudiants de grau, cicles i màsters en les 12 universitats catalanes. Això significa que el 31% de la població catalana d’entre 25 i 34 anys té estudis universitaris, un percentatge que se situa per sobre de la mitjana de l’OCDE.
Pel que fa a l’oferta de graus i màsters, el conseller ha subratllat que s’ha de continuar avançant cap a una estructura “flexible i de qualitat perquè sigui suficientment atractiva internacionalment”. El curs universitari 2015-2016 comença amb la posada en marxa de 12 nous graus i 29 nous màsters universitaris, que suposen una renovació de l’oferta del 3% i del 6% respectivament. La nova oferta es caracteritza per tenir un alt índex d’ocupabilitat i nivell d’internacionalització, així com per ser interuniversitària.
A l’acte inaugural també hi han assistit el director general d’Universitats, Lluís Jofre; el director general de Recerca, Josep M. Martorell; i el secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Claudi Alsina. Així mateix, ha comptat amb la presència dels rectors de la Universitat de Barcelona (UB), Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat de Girona (UdG), la Universitat de Lleida (UdL), la Universitat Ramon Llull (URL), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i la Universitat Abat Oliba (UAO).
Distincions Jaume Vicens Vives
En el decurs de l’acte s'han lliurat les distincions Jaume Vicens Vives a la Qualitat Docent Universitària, que atorga la Generalitat de Catalunya amb la finalitat de premiar l’excel·lència en la docència universitària.
En l’edició d’enguany, s’han atorgat tres premis individuals i dos de col·lectius, dotats cadascun amb 20.000 euros. A títol individual han rebut la distinció Jaume Vicens Vives els professors Josep Eladi Baños Díez, del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra (UPF); Salvador Roura Ferret, del Departament de Ciències de la Computació de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); i Ann-Marie Holm-Nielsen, de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i l’Esport Blanquerna, de la Universitat Ramon Llull (URL).
Pel que fa als premis col·lectius, s’ha lliurat la distinció Jaume Vicens Vives a la Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), per la qualitat docent i de la recerca i per les iniciatives innovadores en els estudis científics amb la finalitat de crear nous perfils professionals. També l’ha rebut el projecte Laboratoris 2.0, de millora dels resultats d’aprenentatge mitjançant eines TAC als laboratoris del Grau en Enginyeria Mecànica, de la Universitat Rovira i Virgili (URV).
Nota: En un document adjunt trobareu íntegre el discurs del conseller Mas-Colell corresponent a la inauguració oficial del curs acadèmic 2015-2016.
3