• El programa, iniciat en prova pilot, serveix per fer un diagnòstic precoç i facilitar el tractament d’unes patologies que van en augment a Catalunya
  • La iniciativa es fa en col·laboració amb les entitats Projecte dels NOMS-Hispanosida a través del seu centre BCN Checkpoint i el Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat (CJAS) i té el suport de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron
Salut Pública impulsa un programa de cribratge sobre infeccions de transmissió sexual
L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), dins de les estratègies que duu a terme per reduir les infeccions de transmissió sexual (ITS), ha iniciat un programa de cribratge oportunista d’infeccions per clamídies i gonococ dirigit als homes que tenen sexe amb homes (HSH) i a la resta de la població sexualment activa d’entre 15 a 24 anys. Ho està fent en col·laboració amb les entitats Projecte dels Noms-Hispanosida a través del seu centre BCN Checkpoint i el Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat (CJAS), pertanyent a l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears.
 
La finalitat d’aquest cribratge oportunista és fer un diagnòstic precoç d’aquestes patologies (majoritàriament en fase asimptomàtica) per facilitar el tractament adequat a aquestes persones i a les seves parelles, quan se’n detecten, i fer prevenció primària de la seva transmissió a les parelles sexuals dels usuaris infectats en l’àmbit comunitari.
 
La mostra prevista durant la fase pilot és de 1.250 persones. Se’ls recull mostra uretral, frotis rectal, frotis faringi i frotis vaginal. L’anàlisi s’efectua en el Laboratori de microbiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Un 20% d’infeccions en els primers resultats
Fins a l’actualitat s’han analitzat 542 persones. Del total de proves realitzades a BCN Checkpoint, es van obtenir 54 resultats positius per clamídies i 65 per gonocòccia, xifres que representen el 11,7% i el 14% dels 463 homes analitzats. Dels 79 usuaris analitzats a CJAS (36 homes i 43 dones), es va detectar la infecció per clamídies en 4 casos (5% dels joves analitzats) i per gonococ en 1 sol cas (1,2 %).
 
A partir dels resultats observats, es considera que cal continuar realitzant el cribratge oportunista de clamídies i gonococ a nivell comunitari, com un reforç de les activitats de detecció que es venen realitzant de forma habitual des dels serveis sanitaris, especialment des dels equips d’atenció primària i des de les unitats ASSIR, per a detectar infeccions entre les persones que no acostumen a anar a aquests serveis, per poder-les tractar si estan d’infectades, fer el diagnòstic i tractar els seus contactes, així com per a reduir la transmissió sexual d’aquestes infeccions a la comunitat a partir de persones que desconeixen que ho estan.
 
En l’acte de presentació del programa i dels primers resultats, el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, ha destacat que el Pla de prevenció, control i atenció a les ITS, -basat en uns sistemes de vigilància epidemiològica reconeguts internacionalment, la disponibilitat d’uns professionals sanitaris altament qualificats, el desplegament d’un model assistencial integrat i d’unes activitats preventives basades en l’evidència científica i amb la participació de les entitats comunitàries-, es veu reforçat amb aquesta actuació en poblacions clau i permetrà sens dubte avançar en la millora de l’estat de salut de la població.
 
Per la seva part, el director de BCN Checkpoint, Ferran Pujol, ha destacat que per primer cop aquest estudi ha permès obtenir dades objectives sobre l’alta prevalença d’aquestes ITS en el col·lectiu dels HSH i que aquestes dades justifiquen una intervenció urgent i sistematitzada sobre aquest grup de població en el seu conjunt.
 
El director del CJAS, Jordi Baroja, ha volgut felicitar la iniciativa del Departament i ha alertat del grau de desconeixement de les ITS i de les seves conseqüències entre la població jove.

Com a material de suport, l´ASPCAT també ha editat una càpsula informativa sobre aquesta iniciativa que es difondrà pels canals habituals.

 
Un problema de salut en augment
Les infeccions de transmissió sexual (ITS) són un problema de salut important que va en augment a Catalunya, i també als països del nostre entorn. Durant l’any 2014, es van notificar al Registre de Malalties de Declaració Obligatòria 1.555 casos de gonocòccia i 943 d’infecció genital per clamídia D-K a tot Catalunya, xifres que representen un increment del 57%, i del 17,2% respecte a l’any anterior.
 
En els països del nostre entorn, on es duen a terme polítiques actives de cribratge, la infecció genital per clamídies D-K és la infecció bacteriana més prevalent, seguida per la gonocòccia, i es concentra especialment en la franja d’edat que va dels 15 als 24 anys. La infecció per gonococ, al igual que passa amb la sífilis i la infecció pel VIH, és més freqüent en els homes que tenen sexe amb homes.

BCN CHECKPOINT
BCN Checkpoint és un centre comunitari de detecció del VIH i altres ITS per a homes gais, altres homes que tenen sexe amb homes i dones transsexuals. Gestionat per l'ONG Projecte dels NOMS-Hispanosida, va ser pioner a l'Estat en la introducció de la prova ràpida del VIH i té en la innovació un dels seus trets distintius. El seu model d'intervenció comunitària està recomanat per l'OMS i el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) i, al llarg dels anys, ha inspirat la creació de centres similars a tot Europa.

CJAS Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat
El Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat –CJAS- va ser creat per l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears el 1992-, i atén cada any a prop de 5.000 joves de fins a 30 anys de manera gratuïta i confidencial per qualsevol tema relacionat amb la sexualitat i anticoncepció. L’equip professional format per personal mèdic, d’infermeria, psicologia i treball social garanteix una atenció integral i acompanyament a la població jove. www.centrejove.org