• El 22% dels fons competitius captats pels centres i instituts catalans procedeixen de la Unió Europea. Aquests capten un de cada dos euros dels recursos que l’Estat espanyol rep de la Unió Europea per a la recerca i la innovació
  • La producció científica indexada i citable de 2013 s’ha incrementat un 5% respecte a l’any anterior
Infografia sobre la Central de Resultats. Recerca en Ciències de la Salut, 2013.
 
           Els centres de recerca biomèdica de Catalunya segueixen sent capaços de multiplicar per tres els recursos obtinguts del Govern, segons l’informe de 2013 de la Central de Resultats de Recerca en Ciències de la Salut presentat avui. L’acte, que s'ha fet a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, l’ha presidit el conseller de Salut, Boi Ruiz.
 
En total, la recerca a Catalunya mou més de 216 milions d’euros. La Generalitat hi fa una subvenció directa global de 56,6 milions d’euros, xifra que s’ha incrementat en mig milió d’euros durant el 2013. La Unió Europea ha esdevingut una font important de suport a la recerca per als centres i instituts, i arriba a representar gairebé una quarta part dels fons competitius que capten (22%). En el marc del programa Horitzó 2020, un de cada dos euros que rep l’Estat espanyol són captats per centres i instituts catalans.
 
La producció científica indexada i citable dels centres i instituts catalans s’ha incrementat en un 5% respecte a l’any anterior. El 58% d’aquests articles s’han publicat en les revistes de l’àmbit del coneixement de més prestigi mundial i amb més factor d’impacte. En la majoria de centres i instituts, la mitjana de cites rebudes per document supera la mitjana mundial. Pel que fa als indicadors de productivitat bibliomètrics dels centres, els resultats són semblants als del 2012, i en destaquen 40 publicacions incloses en el grup de 0,1% de les millors del món dins la mateixa disciplina i any (outstanding papers).
 
L’any 2013 s’ha produït un augment d’assajos clínics actius, ja que s’ha passat de 2.853 a 3.127. La majoria d’aquests assajos eren sobre tumors (26,6%), seguits de la recerca en les malalties del sistema circulatori i les malalties infeccioses i parasitàries. Escurçar el temps per a la posada en marxa d’un assaig clínic i el temps per al reclutament de pacients és una de les vies per reduir el temps perquè una troballa científica arribi a tenir impacte en la salut de les persones.
 
Entre l’any 2012 i 2013, tots els indicadors que mesuren la transferència del coneixement generat a través de la recerca s’han incrementat, però continuen mostrant un panorama desigual entre centres i instituts. El nombre de guies de pràctica clínica ha passat de 105 a 177. Altres indicadors que també mostren aquesta millora són el nombre de noves patents i les empreses derivades.
 
Pel que fa als recursos humans, el nombre de persones és l’equivalent a 7.013 jornades completes de treball tot l’any. Aquest any s’ha fet l’esforç de calcular el nombre de persones que van treballar en la recerca a Catalunya durant el 2013 amb l’equivalent a jornades completes. En aquest àmbit, realitzar el recompte mitjançant aquest indicador permet obtenir una xifra més acurada, atès que hi ha un nombre significatiu de personal que combina la recerca amb l’assistència. Un altre aspecte destacat dels recursos humans és que la presència de dones als càrrecs de direcció continua sent inferior a la dels homes.
 
Què és la Central de Resultats?
La Central de Resultats és un projecte de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) que té com a objectiu mesurar, avaluar i difondre els resultats pel que fa a la salut i qualitat assolits pels diferents agents que integren el sistema sanitari. Aquest és el segon any que s’analitza la recerca en ciències de la salut a Catalunya a escala quantitativa. En el marc de la Central de Resultats també s’avaluen els resultats del sistema hospitalari, l’atenció primària, i la salut mental i les addicions.

2  

Fitxers adjunts

Fotografia de l'acte

Fotografia de l'acte
JPG | 94

Informe sobre la Central de Resultats. Recerca en Ciències de la Salut. 2013

Informe sobre la Central de Resultats. Recerca en Ciències de la Salut. 2013
PDF | 3168