- El Tribunal Constitucional ha suspès cautelarment l’article 4 de la Llei de Creació de l’Agència Tributària de Catalunya, que regula la integració de funcionaris a l’Agència, i l’impost sobre la provisió de continguts per part de prestadors de serveis de comunicacions electròniques i de foment del sector audiovisual i la difusió cultural digital, en admetre a tràmits els recursos presentats pel Govern central
- La vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, lamenta que els intents del Govern català per fer front a la pobresa i dotar de recursos les polítiques socials siguin recorreguts per l’estat constantment
La vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, ha valorat “molt negativament” la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre cautelarment la Llei de l’Agència Tributària de Catalunya i l’impost a les operadores d’Internet, en haver admès a tràmit sengles recursos presentats per l’Executiu espanyol . Per a Munté, les dues decisions adoptades pel Tribunal a instàncies del Govern del PP “mostren un cop més una voluntat recentralitzadora però també d’asfíxia de la ciutadania i dels sectors productius”.
En una compareixença de premsa per valorar les resolucions del TC, la portaveu ha lamentat que cada cop que el Govern de Catalunya adopta una mesura per fer front a una determinada problemàtica social o amb la finalitat d’aconseguir més recursos per destinar-los a polítiques socials “la resposta del govern espanyol és la suspensió, la negativa, l’impediment”.
En aquest sentit, Munté ha recordat altres mesures també suspeses pel TC arran dels recursos presentats pel Govern del PP, com ara el decret de pobresa energètica o determinades figures impositives com la taxa als dipòsits bancaris o l’adreçat a les centrals nuclears. Unes mesures, ha subratllat la portaveu, que tenien com a finalitat “obtenir recursos per destinar-los a polítiques socials o per intentar minimitzar l’efecte de la pobresa en aquells que més ho necessiten”.
Precisament, segons ha afirmat Munté, l’Agència Tributària de Catalunya es va crear per “dotar de més eficàcia i eficiència l’obtenció de recursos per prestar millors serveis a les persones”. La suspensió del TC afecta l’article 4 de la Llei de creació de l’ATC, que preveu la integració voluntària de funcionaris a l’Agència.
Tot i la suspensió decretada pel TC, que posa “traves i dificultats” al compliment del calendari previst, la portaveu Munté ha assegurat que el procés de provisió de places de l’ATC “no es bloqueja”. “El procés tirarà endavant amb les dificultats afegides a les quals ja ens té acostumats el govern central, aquest cop per la via del Tribunal Constitucional”, ha afirmat.
Munté ha explicat en aquest sentit que ja s’havien iniciat els tràmits de persones que volien optar a aquestes places i que per a aquest mes d’octubre està prevista la convocatòria de places per cobrir les necessitats de l’Agència.
Pel que fa a la suspensió de l’impost que grava les operadores d’Internet, l’objectiu és destinar allò recaptat al foment del sector audiovisual, un sector “important” de l’economia catalana. Munté ha destacat que el Govern tenia una previsió de recaptació anual de 20,5 milions d’euros, dels quals ja se n’han obtingut 6,7 en el primer període de liquidació. La portaveu també ha recordat que la llei de creació de la taxa va ser “fruit d’un consens molt ampli”, ja que es va aprovar al Parlament sense cap vot en contra i ha estat ben rebuda pel sector.
El Govern té, a partir d’ara, 15 dies per presentar al·legacions a les decisions del Tribunal.
2