DAAM
Moment de la presentació
Avui ha tingut lloc a la seu del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Barcelona, l’acte de presentació del Llibre blanc sobre el control de plagues en espais verds, presidit pel Director General d’Agricultura i Ramaderia, Alfons Vilarrasa.
 
Amb aquesta publicació es cobreix un buit important en el àmbit del control de plagues en els  espais verds atès que era una necessitat detectada des de feia temps  pels Departaments de la Generalitat de Catalunya competents en agricultura i salut de regular o establir criteris referents al control de plagues i malalties de les plantes en espais urbans i assimilables de concurrència humana i a la que fins ara no s’havia pogut donar compliment.
 
Les competències sobre el control de plagues que afecten les plantes corresponen al Departament que té les competències en matèria d’agricultura, tot i que quan parlem de control de plagues en espais verds hi entren en joc altres factors que cal tenir en compte, a més dels danys que les plagues ocasionen sobre els vegetals, especialment els relacionats amb la salut i les molèsties a les persones i animals domèstics o els perills de difusió de noves plagues agrícoles o forestals i de les quals els jardins en poden ser reservoris. Un exemple d’una de les plagues més preocupants és el morrut de les palmeres que està matant les palmeres canàries i que obliga a tractaments periòdics per a mantenir-les sanes.
 
Altres exemples de plagues de les quals els jardins actuen com a reservoris que en dificultin la localització o eradicació poden ser:  el foc bacterià (Erwinia amylovora), que afecta a zones fructícoles de Lleida, la  Xylella fastidiosa (present a Itàlia i a Còrsega), el nematode del pi, present a Portugal, etc.
 
Tot plegat fa que s’hagi desenvolupat una àmplia normativa que calia que fos destacada i analitzada en aquells aspectes que tenen més incidència en el control de plagues en espais verds.
 
Per desenvolupar aquesta publicació, el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i  Alimentació va contactar amb institucions, ajuntaments, associacions professionals i empreses privades del sector a fi de crear i coordinar un grup de treball pluridisciplinar, que ha elaborat aquest Llibre Blanc, reflex de totes les sensibilitats de les persones i institucions que hi han intervingut.
 
DAAM
Portada del Llibre Blanc
Així, ha col•laborat en la elaboració d’aquest  Llibre blanc:
 
•          La Generalitat de Catalunya amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i  Alimentació, el Dep. d’Empresa i Ocupació i el Dep.de Salut
•          Els Ajuntaments de l’Hospitalet de Llobregat i de Terrassa
•          L’Institut Municipal de Parcs i Jardins de Barcelona 
•          Els col•legis professionals d’Enginyers Agrònoms i d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Pèrits Agrícoles de Catalunya
•          La Asociación de Empresas con Productos para el Cuidado de Parques y Jardines
•          La Asociación Española de Parques y Jardines Públicos
•          L’Associació Catalana d’Empreses de Control de Plagues
•          L’Associació de Professionals dels Espais Verds de Catalunya
•          El Gremi de Jardineria de Catalunya;
•          La Institució Catalana d'Estudis Agraris
•          La Fundació de la Jardineria i el Paisatge
•          L’empresa Radan Desintec.
 
El resultat és que el DARP pot oferir un manual ampli, actualitzat, amb rigor científic i al mateix temps una eina útil per a les persones a qui va destinat, especialment als responsables de la sanitat vegetal en els espais verds, tant públics com privats, i als tècnics i assessors de les empreses del sector.