- El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha reflexionat sobre el contingut del llibre d’Albert Carreras que s’ha presentat aquest tarda al Museu d’Història de Catalunya
- Homs ha destacat la identificació de “175 mesures, 71 disposicions normatives, 3.363 tractats bilaterals” i l’anàlisi de “106 organitzacions internacionals i com s’hi ha d’accedir”
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha manifestat que des de la Generalitat “ho tenim tot a punt” per la independència. Amb referència al llibre que avui es presentava al Museu d’Història de Catalunya --Volem la independència? Reflexions per al futur immediat, d’Albert Carreras, secretari general del Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, el conseller ha clos que “tenim raons, com descriu molt bé el llibre de l’Albert, i estem absolutament preparats”. A l’acte, també ha participat el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, que n’ha fet una anàlisi del llibre en termes més econòmics; que en relació amb el llibre i l’actualitat ha afirmat que “per més que digui Borrell, les magnituds estan molt ben establertes”. Pel conseller Mas-Colell “nosaltres posarem sobre la taula el model de llibertat, és el que vam fer a la transició, però ara tenim més experiència i no ens deixarem prendre el pèl”. A la presentació del llibre també han assistit els consellers de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs; d’Ensenyament, Irene Rigau; de Cultura, Ferran Mascarell, i el secretari del Govern, Jordi Baiget.
En la cloenda de l’acte en el qual el conseller de la Presidència avui participava, Homs ha posat de relleu la feina feta per part de Carles Viver i Pi-Sunyer – assistent a la presentació del llibre-- juntament amb la Generalitat, i ha especificat “tenim identificades175 mesures, 71 disposicions normatives” i, ha afegit, “hem identificat 3.363 tractats bilaterals, per cadascun tenim una fitxa feta, hem analitzar 106 organitzacions internacionals i com s’ha d’accedir, tenim tot preparadíssim”.
Homs ha aprofitat per respondre en el seu discurs al president dels EUA, Barack Obama, posant les seves paraules en el context del que es podria anomenar “una mena de corporativisme d’estat”. Segons el conseller el dia que s’esdevé estat, “tots els altres et defensen”.
Una part de la reflexió del conseller de la Presidència en relació amb el llibre ha estat centrada en el concepte d’unitat i en tot allò que implica i, en aquest sentit, ha conclòs que s’acaba tractant de prioritats. Per Homs, “si tu no t’acabes d’apuntar a un projecte perquè trobes all o ceba, vol dir que tens altres prioritats”, ja que “sense disposar d’estat propi no podrem plantejar-nos solucions als problemes quotidians”. També en relació amb la unitat, el conseller Homs s’ha referit al comunicat d’avui del Cercle d’Economia i davant la sorpresa dels assistents, el conseller ha manifestat celebrar “molt aquest comunicat” perquè “la unitat és no només l’acció sinó compartir l’anàlisi del què cal fer”.
A la presentació del llibre també hi ha participat el director del Museu d’Història de Catalunya, Jusèp Boya, que ha donat la benvinguda, el director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya, Jaume Sobrequés i el professor d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, Agustí Colomines. Sobrequés ha definit el llibre com un ”llibre compromès amb el rigor, i compromès amb el país amb el qual treballa des d’un lloc el qual, com a mínim, hem de considerar heroic”. Colomines també ha recomanat la lectura del llibre per ser “un assaig polític que ajudarà a reflexionar ja que en el temps que vindrà ens toca prendre decisions decisives pel futur del país”.
El secretari general del Departament d’Economia i Coneixement és doctor en història per la Universitat Autònoma de Barcelona i catedràtic d’Història i Institucions Econòmiques de la Universitat Pompeu Fabra. Carreras és autor de més d'un centenar de publicacions acadèmiques, autor o editor d'una dotzena de llibres, i ha dirigit 13 tesis doctorals. L’autor ha explicat “el missatge final del llibre” en el seu discurs de presentació. Carreras ha desxifrat que "el títol del llibre és en realitat la pregunta de si ho volem aconseguir [la independència] hem d’anar units a les eleccions, i sinó és que no volem ser independents”.