FOTO WEB.
Un moment de l'acte.
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Girona, del director general de Medi Natural, Antoni Trasobares, de la directora general de Pesca i Afers Marítims, Àngela Seria, i del director general d’Agricultura i Ramaderia, Alfons Vilarrasa, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Tarragona, Anton Ballvé, ha presidit aquest matí, a la seu del Museu d’Art Modern de Tarragona, l’obertura de la jornada ‘El sector primari. Espai Local d’Acció’.
 
L’acte també ha comptat amb la participació del Diputat delegat de Recursos Humans, Ocupació i Promoció Econòmica de la Diputació de Tarragona, Joan Josep Malràs, i del vicepresident de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i alcalde de Valls, Albert Batet, entre altres.
 
Aquesta jornada s’emmarca en un seguit de jornades que el Departament, conjuntament amb l’ACM i les Diputacions de Lleida, Barcelona, Tarragona i Girona, ha organitzat per a analitzar aspectes relacionats amb el sector primari i l’espai local d’acció. La primera va tenir lloc el passat dia 9 de setembre, a Lleida, la segona ahir, dia 15, a Barcelona, la tercera serà demà a Tarragona, i la darrera se celebrarà el proper dia 23 a Girona.
 
Jordi Ciuraneta ha obert la seva intervenció en la jornada d’avui subratllant que el Departament i l’Associació Catalana de Municipis i Comarques han fet un esforç important per a posar a l’abast dels càrrecs electes locals del país l’anàlisi de diverses qüestions relacionades amb l’actualitat del sector agrari de Catalunya i del món rural, “convençuts que els sector necessita una estratègia que el propulsi cap al futur. Ja no ens podem moure per impulsos, necessitem una estratègia conjunta, que integri des de la indústria agroalimentària fins a la bioeconomia i que acosti l’Administració al territori”.
 
Així, Ciuraneta ha assenyalat que des del Departament s’ha marcat 3 objectius:
 
-       d’una banda, reconèixer tots els alcaldes i alcaldesses, regidores i regidors, consellers comarcals i tècnics de l’àmbit agroindustrial i forestal, els esforços per liderar els reptes que afronta el sector en els municipis catalans i arreu del territori. “És obvi que vosaltres sou persones compromeses que viviu en contacte permanent amb la realitat, però ens ha semblat que podia aportar valor facilitar-vos alguns elements de reflexió per a compartir i complementar la vostra visió. Els meus inicis en la política i al servei de la ciutadania se situen en el món local com a regidor al meu municipi. He estat molts anys regidor en un poble petit, del món rural, a la Ribera d’Ebre; i em sento afortunat perquè és la millor escola política que hi ha, i m’ha ensenyat molt. I avui, com a Conseller d’Agricultura tinc molt clar que per a avançar és necessari el compromís i el suport dels ajuntaments i el món local. És bàsic per projectar el sector primari cap al futur i perquè esdevingui una font de creació d’ocupació i riquesa. Un Espai Local d’Acció potent.
 
-       D’altra banda, “com a Govern de la Generalitat, hem de treballar coordinadament amb els governs locals i comarcals.  A finals de juny, vaig assumir el càrrec de conseller d’Agricultura, i per a mi era essencial trobar-me amb el món local, perquè sou una peça clau, perquè cal que totes les administracions d’aquí comparteixin sinèrgies, inquietuds i informació i ho facin d’una forma àgil, transparent i dinàmica. Per aquest motiu, hem preparat 4 jornades, una a cada Diputació, avui, a Tarragona, amb exemples i casos d’èxit propers, de gent del territori que us expliquen la seva experiència i les perspectives de futur; hem recollit unes propostes que creiem interessants i que van des del vi de la Terra Alta, fins a la ramaderia i el forest, tot passant pel peix”.
 
En aquest punt, el conseller ha afegit que “cal que treballem per una administració més propera, més eficient, que tingui més sentit comú, i que ajudi a passar del reequilibri territorial a la sostenibilitat territorial. I perquè sigui sostenible ho ha de ser econòmicament, socialment  i mediambientalment. En  la qüestió social, la gent s'ha de poder guanyar la vida i si no hi ha aquesta gent, qui el gestionarà? . Un 90% de territori afectat  és primari, i està dins de la competència de tots nosaltres. I com veieu, avui també ens acompanyen diferents directors generals del Departament, perquè és important que conegueu què fem, cap a on anem, on podem i volem arribar, quins objectius ens hem marcat, quin model agroalimentari i forestal volem implementar, i quins recursos us podem oferir; i avui us emplaço a veure el DARP com el vostre assessor i suport, utilitzeu-nos, traieu-nos profit i no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres, sempre que calgui, sigui a través de les Oficines Comarcals, dels Serveis Territorials i Centrals, dels directors tenerals o de mi”.
 
-       I el tercer objectiu citat per Jordi Ciuraneta se centra a visualitzar i demostrar “la força que té aquest sector en el que treballem, i que hem de fer entre tots que pugui assolir nous reptes i funcionar millor, arreu.
 
Així, Ciuraneta ha volgut fer un breu descripció del sector:
-       l’agricultura, la ramaderia i el forest representen el 90,28 % de la superfície total de Catalunya, amb un 64,21% per al sector forestal i el 26,07% per a l’agrícola (836.736 ha).
-       Pel que fa a la producció animal del 2014, ha destacat en números de cens: el porcí, amb 7,5 milions de caps; el boví, amb 600.000; i l’oví i el cabrum amb 600.000 caps més. A la vegada, hi ha una capacitat màxima de 83 milions de caps d’aviram; de 2 milions de caps de conills, i de 200.000 ruscs d’abelles.
 
Aquesta estructura productiva del sector primari fa que la Producció Final Agrària a Catalunya al 2014 es situï per damunt dels 4.300 milions d’euros l’any  ( dels que el 36,5% correspon a l’agricultura i el 63,5% a la ramaderia ).
 
Com ha indicat el conseller, en aquesta estructura hi ha una varietat important d’explotacions agrícoles i ramaderes, tot i que cada vegada es tendeix a l’especialització i a la concentració; “unes explotacions que necessiten un relleu generacional: joves, actius i formats, que se sentin atrets per l’únic sector anticíclic que tenim al país; que necessiten adaptar-se, modernitzar-se i innovar contínuament, i que desenvolupen una funció bàsica: produir aliments sans, segurs i de qualitats per a la població. Així mateix, nodreixen la indústria agroalimentària i són el punt de partida d’una gastronomia única, reputada nivell mundial, i un dels puntals de la nostra projecció com a país.  Tota aquesta activitat, producció, comerç, innovació requereix l’atenció de tots nosaltres i, sobretot, ganes de fer les coses bé; perquè el país i la seva gent ens ho demanen i sabem com fer-ho. Alguns resultats i avenços seran immediats, d’altres arribaran en un futur immediat”.
 
Jordi Ciuraneta també s’ha referit als importants reptes actuals, el principal dels quals -ha afirmat- és el procés de transició nacional i resoldre l’actual situació de dèficit fiscal, que perjudica clarament les bones expectatives de futur del sector primari, dels altres sectors productors, i el futur benestar de la ciutadania de Catalunya. En aquesta línia, ha destacat que “hi ha veus interessades a crear dubtes, por, incerteses, neguit; us diran que Catalunya quedarà fora de la Unió Europea, que els pagesos perdran els ajuts de la PAC, fins i tot, que els jubilats es quedaran sense pensió. I jo us demano que no els escolteu. Cap govern responsable no voldria dur el país i la societat a un atzucac, nosaltres ni tota la societat civil i empresarial i política que ens fa costat tampoc”.
 
En aquesta línia, Ciuraneta ha volgut fer palès que Brussel·les no prescindirà d’un país que és contribuent net a Europa, com és Catalunya, i ha afegit que “qui prendrà a set milions i mig de persones, els seus drets de ciutadania? Hi ha mil raons que avalen amb arguments sòlids que totes aquestes pors que ens volen fer tremolar les cames no aconseguiran que perdem aquesta il·lusió col·lectiva, que d’una forma pacífica i democràtica reclama un futur millor per a la nostra ciutadania. Aquests són moments molt transcendents, i dintre de les reflexions de què podem fer junts per fer avançar el nostre sector no podem defugir ni apartar les qüestions centrals de la política catalana. El món local ha de continuar essent el motor del país, a tots i cadascun dels racons les persones han de poder viure amb dignitat i a fer realitat els seus somnis i a créixer”.
 
Finalment, el conseller ha demanat als presents que, ara que s’ha inicia una nova legislatura per al món local, vosaltres i nosaltres ens esforcem de valent i treballem amb fermesa per tot allò que lluitem, per difícil que pugui semblar. Sapigueu que a nosaltres ens hi trobareu sempre, i us farem costat”.
 
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Imatge de l'acte.

Imatge de l'acte.
JPG | 1100