Tot i aquest augment, un 20% dels pacients no troben encara un donant compatible
Coincidint aquest dissabte amb la commemoració, per primera vegada, del Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia, l’OCATT fa una crida a augmentar les donacions
El nombre de donants de medul·la òssia a Catalunya ha crescut un 48% en 3 anys, segons l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). S’ha passat dels 19.201 l’any 2012 als 28.498 donants catalans registrats durant el primer semestre de 2015.
Malgrat aquest creixement, prop del 20% dels pacients encara no troben un donant idoni. Davant d’aquesta situació i coincidint aquest dissabte amb la commemoració, per primera vegada, del Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia, l’OCATT fa una crida a augmentar les donacions. A més, tal com ha destacat el director de l’OCATT, Jaume Tort: «Com més donants hi hagi registrats, més probabilitats d’èxit tindran els pacients».
Actualment, Catalunya és la segona comunitat autònoma amb més donants disponibles al Registre de donants de medul·la òssia (REDMO) de 2014, amb un 16%. Per davant hi ha la d’Andalusia, amb un 20%, i en tercera posició, la de Madrid, amb un 11%. Arreu del món hi ha 26 milions de donants de medul·la òssia
La donació de medul·la òssia és una de les poques donacions que es poden realitzar en vida i l’única en la qual les cèl·lules donades es regeneren completament. Els donants de medul·la òssia són fonamentals per a moltes persones que pateixen leucèmia o altres malalties de la sang ja que només 1 de cada 4 malalts en espera d’un trasplantament de medul·la òssia disposa d’un donant familiar compatible. En la resta dels casos s’ha de recórrer a la recerca d’un donant no familiar o una unitat de sang de cordó umbilical.
Més de 2.000 trasplantaments de medul·la òssia en 5 anys
En els últims 5 anys (2010-2014), a Catalunya s’han fet un total de 2.058 trasplantaments de medul·la òssia en adults i 334 en menors de 18 anys. L’any passat, se’n van fer 409 en adults i 66 en menors de 18 anys i, en el que portem d’any, el nombre de trasplantaments va a bon ritme. Durant el primer semestre se n’han fet un total de 275. L’OCATT també ha destacat que el 27,2% dels trasplantaments no emparentats de l’Estat espanyol es fan a Catalunya.
El 35% dels trasplantaments en nens de tot l’Estat espanyol es fan a Catalunya
Segons el Registre espanyol de trasplantament de medul·la òssia en nens (RETMON), a finals d’aquest any a l’Estat espanyol s’hauran fet més de 5.000 trasplantaments de progenitors hematopoètics (TPH) en nens. D’aquests, el 35% s’han fet a Catalunya. Podem afirmar que Catalunya és capdavantera en aquest trasplantament infantil. L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron són dos centres de referència estatal.
Aquest tipus de trasplantament ha suposat un avenç molt important en la curació dels nens amb malalties hematològiques malignes, fonamentalment leucèmies agudes, les quals no es podrien curar només amb el tractament de quimioteràpia, i també amb malalties no malignes com aplàsies medul·lars adquirides i malalties congènites com les síndromes d’insuficiència medul·lar congènita, les hemoglobinopaties, les immunodeficiències congènites i algunes malalties metabòliques que no disposen, actualment, de cap altre tractament que en permeti la curació.
Video de l’OCATT Fes-te Donant!
2