- La consellera ha visitat l’Escola Antoni Vilanova i l’Institut Priorat
La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha visitat l’Escola Antoni Vilanova i l’Institut Priorat a la població de Falset, i ha posat el municipi com a exemple pels bons resultats educatius que aconsegueixen: “Els centres de Falset tenen uns claustres de professors de gran qualitat i fan molt bon treball amb els alumnes. En resultats educatius, Falset està per sobre de la mitjana de Catalunya tant les escoles com els instituts. Això vol dir que la formació que s’està donant a les noves generacions és molt sòlida”.
La consellera ha visitat l’Escola Antoni Vilanova que té un total de 349 alumnes matriculats aquest curs 2015-2016, i compta amb 2 línies complertes, 6 aules d’educació infantil i 12 aules d’educació primària. Pel que fa a l’equip docent, el composen 29 mestres. L’escola ocupa un edifici modernista inaugurat el 10 de setembre de 1916, que es va remodelar l’any 1993, i el proper curs doncs celebrarà el seu centenari.
Actualment l’escola desenvolupa un currículum en què destaca l’estudi de l’entorn immediat i el foment de la sensibilitat cultural i artística entre l’alumnat. Té el distintiu d’Escola Verda i participa en diverses accions relacionades amb la cura del medi ambient. El centre rep alumnes de la Torre de Fontaubella, el Pradell de la Teixeta, El Lloar i de Torroja del Priorat, que són pobles que no tenen escola. També hi ha alumnes procedents d’altres poblacions de la comarca, com Bellmunt del Priorat, Marçà, Capçanes, El Masroig i La Vilella Baixa.
A la comarca del Priorat hi ha 5 zones escolars rurals i l’escola Antoni Vilanova és l’única escola completa de la comarca. Rigau ha destacat el valor de les escoles rurals dins del model educatiu català: “Hi ha una xarxa d’escoles rurals estructurades a la ZER, que tenen unes bones dotacions i un bon funcionament. El que hem procurat sempre és mantenir l’escola al poble perquè el poble es mantingui viu i després fer una bona oferta als ensenyaments de més edat. Aquí es complementen molt bé, Falset fa per dir-ne de capital pedagògicament i alhora garantim a cada poble una oferta educativa rica, educadora i molt personalitzada”.
Seguidament, la consellera s’ha traslladat a l’Institut Priorat. El centre acull 392 alumnes, i s’hi pot estudiar educació secundària obligatòria, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà - Elaboració d’olis i vins, Atenció a persones en situació de dependència i Cures auxiliars d’infermeria) i de grau superior-Vitivinicultura-. El centre té un equip format per 32 docents.
L’institut disposa de dos edificis diferenciats. El primer i principal, on s'imparteixen els estudis d'ESO, batxillerat i els cicles formatius de grau mitjà d'Atenció sociosanitària i de Cures auxiliars d'infermeria. I un segon edifici que allotja l'escola d'enologia Jaume Ciurana, on es du a terme el cicle formatiu de grau mitjà d'Olis d'oliva i vins, i el de grau superior de Vitivinicultura. En aquest sentit, cal destacar que el cicle d’Elaboració d’olis i vins s’ha iniciat en la modalitat d’FP Dual, projecte que compta amb la participació de dotze cellers i cooperatives de la DOQ Priorat i DO Montsant.
La titular d’Ensenyament ha posat en valor el paper de la formació professional i l’aposta de l’institut per potenciar aquests ensenyaments: “En la línia de potenciar l’FP vam celebrar molt que el centre apostés pel vi, i que l’FP combini la part docent i el món laboral. La dual a l’FP és demostrat que és la millor via per afavorir la inserció dels joves. Els joves que han acabat la formació professional ens diuen que 9 mesos després el 60% ja està inserit al món laboral i quan la modalitat és dual la xifra sobrepassa el 70%. Per tant, estem segurs que és una molt bona via per inserir laboralment als joves”.
18 de setembre de 2015
1