• El Programa “Indústria del Coneixement” preveu la mobilització de fons de 30 milions d’euros en 5 anys
  • Un programa innovador que acompanya els projectes de prototipatge d'aquestes empreses fins a introduir-los en el mercat    
  • La fase “Mercat” proporcionarà préstecs participatius que suposaran aportacions d'entre 50.000 i 200.000 euros per a empreses de base científica
El Govern aposta pel desenvolupament de les empreses científiques com a motor del teixit productiu

“Indústria del Coneixement” és un dels primers programes que compta amb el finançament procedent del nou període de fons FEDER (2014-2020). D’aquesta manera, el Govern segueix les indicacions de la Unió Europea de traslladar la destinació d’aquest finançament a l’àmbit del coneixement (From bricks to brains).
 
Aquest  programa s’emmarca en l’estratègia del Govern per transferir la tecnologia i el coneixement al sector empresarial i preveu la mobilització de fons de 30 milions d’euros en 5 anys.
 
El programa es basa en dos pilars que Catalunya té com a país: l’alta productivitat científica i l’expertesa de l’Institut Català de Finances (ICF) en instruments de finançament i coinversió pública i privada. A més, una de les principals fortaleses del programa és que s’implementa en un moment de maduresa del sistema català de recerca, amb un alt nivell d’excel·lència científica que té com a objectiu afavorir el desenvolupament de noves empreses de base científica.
 
El Programa  “Indústria del Coneixement” consta de tres fases: “Llavor”, “Producte” i “Mercat”. Un cop s’ha obert els ajuts de les dues primeres fases, és el moment d’obrir els ajuts de la fase “Mercat”.
 
Característiques del finançament de la fase “Mercat”

L’Institut Català de Finances (ICF) ha obert una línia de préstecs participatius dotada amb 2 milions d’euros a través de la qual es preveu finançar uns 20 projectes d'empreses sorgides de les universitats i dels centres d'investigació per a la introducció al mercat del resultats de la recerca. Concretament, es preveu que aquests préstecs participatius oscil.lin entre els 50.000 i els 200.000 euros per projecte. 
 
Els préstecs aprovats a través d'aquesta línia comptaran amb un "ajut" en forma de garantia, concretament l'assumpció de fins al 80% del risc creditici de l'operació per part del Departament d'Economia i Coneixement.
 
Aquest finançament a més serà en règim de conversió pública i privada. Així, per cada euro aportat per inversors privats, l’ICF n’aportarà fins a dos de crèdit.
 
En aquesta fase de capitalització ‘early-stage’, el finançament està destinat a l’inici de l’acció comercial i la producció, entre d’altres. Les empreses beneficiàries, sorgides de les universitats i els centres de recerca, hauran de donar compliment al pla de negoci presentat en un termini màxim de 5 anys.
 
Els préstecs estan cofinançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del programa JEREMIE. 
 
Les sol·licituds per accedir al finançament i el suport de la fase "Mercat" es poden formalitzar fins al 31 d’octubre a través de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), que s’encarrega de la gestió el programa.
Podeu trobar tota la informació en aquest enllaç.
Balanç dels ajuts de la fase “Llavor” i fase “Producte”

A inicis del 2015 es van impulsar els ajuts per a les primeres dues fases:
 
-       fase Llavor destinada a la protecció del coneixement generat i a les primeres proves (preprototips)
-       fase Producte afavoreix la prototipació de la tecnologia o producte.
 
Aquestes primeres dues fases es van convocar el gener passat amb un èxit de participació ja que van concórrer un total de 176 projectes. Els finalment seleccionats (24 de Llavor i 9 de Producte) van rebre ajuts per un import de 25.000 euros per a cada projecte, en el cas de Llavor, i de fins a 150.000 euros en la fase Producte.