El secretari general del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Josep Maria Elorduy, assistirà el proper dijous, 24 de setembre, a les 12:30 hores, a la inauguració de la 5a edició de ‘Barcelona Degusta', a Fira de Barcelona, on tot seguit, a les 13:00 hores, es dirigirà a la Plaça de l’Univers per tal de donar suport a la Barbacoa Solidària de Xai i Cabrit de Ramat Català.
La barbacoa de carn de xai i cabrit es desenvoluparà els dies 24, 25 i 26 de setembre, entre les 13:00 hores i les 15:00; i el dia 27 es realitzarà un tast de carn de vedella, al mateix lloc i hora.
Aquesta barbacoa s’inclou com una activitat més generada pel Pla de recuperació i promoció del sector oví i cabrum. Aquest pla, elaborat pel Departament, conjuntament amb el sector, ha permès identificar aquelles necessitats i prioritats que tenen els productors i les empreses d’oví i cabrum per a revertir la tendència negativa que ha afectat aquest subsector durant les últimes dècades. El consum de xai a Catalunya, com a la resta de l’Estat, ha patit una davallada considerable en els darrers anys, i són molts els factors que han contribuït a aquest fet.
La producció ovina permet oferir als nostres consumidors un producte d’excel·lent qualitat i propietats nutricionals, alhora que proporciona un benefici mediambiental en estar molt lligada la seva activitat al territori, garantint el manteniment i recuperació d’espais agrícoles tradicionals, mantenint el paisatge, i contribuint a l’equilibri territorial. Dins del Pla de Recuperació s’ha organitzat diverses jornades arreu del país, amb la voluntat que els carnissers, paradistes dels mercats, restauradors i altres professionals del món de l’hostaleria sàpiguen transmetre als consumidors la millor manera de cuinar-lo, adaptada a les necessitats actuals. Cal donar a conèixer els nous formats, les noves formes de presentació, i la cuina que s’adapta al consumidor d’avui.
L’objectiu de la Barbacoa Solidària de Xai i Cabrit de Ramat Català és apropar la carn de xai i cabrit de ramat català, xai i cabrit de proximitat, nascut i criat en explotacions de Catalunya, a tots els públics aficionats a l'alimentació de qualitat. Barcelona Degusta constitueix l’aparador perfecte, atès que és la gran festa de la gastronomia i l'alimentació a Barcelona i que alhora contribueix a potenciar la ciutat com a capital gastronòmica d'abast internacional. El saló es dirigeix a un públic divers i plural, compost per famílies, comerciants, productors, gastrònoms, sibarites i altres food-lovers. Alhora manté una vocació didàctica, lúdica i comercial.
El preu dels tiquets per degustació és de 2 €, i es podran adquirir a la mateixa fira en el lloc assenyalat per a tal finalitat. El preu inclou un plat amb dos talls de carn de xai o cabrit de ramat català, una llesca de pa de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Pa de Pagès i un got de vi de la Denominació d’Origen (DO) Catalunya.
Cal destacar que l’import d’aquest tiquet es destinarà íntegrament a finalitat social alimentària, és a dir, la quantitat obtinguda serà destinada a la compra de carn de xai i cabrit de ramat català per tal de ser lliurat a institucions benèfiques de la ciutat.
Els col·laboradors són:
Associació Catalana de Criadors d'Oví de Raça Xisqueta (ACOXI)
Associació estatal de magatzems Frigorífics de Carns i Sales d’especejament (ANAFRIC-GREMSA)
Associació Nacional de Criadors d'Oví de Raça Ripollesa (ANCRI)
Associació de Ramaders de Cabrum de Catalunya (ARCC)
Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP)
Denominació d’Origen Catalunya
Denominació d’Origen Protegida Oli del Baix Ebre-Montsià
Denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà
Denominació d’Origen Protegida Les Garrigues
Denominació d’Origen Protegida Siurana
Denominació D’Origen Protegida Oli Terra Alta
Escola d’Hoteleria i Turisme de Barcelona
Federació Catalana d'Indústries de la Carn (FECIC)
Federació d’Entitats Catalanes de Ramaders d’Oví i Cabrum (FECOC)
Gremi d’Empresaris Carnissers i Xarcuters de Barcelona i Província
IGP Pa de Pagès Català
La Fardasqueta-Associació de Ramaders del Montsià
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.