El director dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) a Lleida, Jaume Fabà, ha participat en la presentació de la jornada tècnica ‘Benestar animal: sacrifici d'aus’, que se celebra en el marc de la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida i del Saló ‘Eurofruit’, al recinte firal de Fira de Lleida, una jornada organitzada pel Col·legi Oficial de Veterinaris de Lleida i inclosa en el Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del Departament.
Jaume Fabà ha obert la seva intervenció fent palès que el tema del benestar animal ja ha estat objecte de nombroses jornades, xerrades, cursos, seminaris, etcètera, si bé el protagonista majoritari d’aquestes jornades era el porcí, tant en les explotacions com en el sacrifici, i en altres jornades s’ha tractat d’altres espècies (boví de llet i de carn), però les aus són una assignatura pendent i més concretament en el sacrifici.
Fabà ha constatat que de tothom és sabuda “la inquietud i sensibilitat existent per part dels consumidors i de la població en general envers aquests temes, demanen aliments sans i segurs i que s’hagin obtingut a partir de pràctiques que garanteixen una adequada protecció dels animals; per tant la jornada d’avui sí que servirà per a aclarir conceptes atès que el seu objectiu és tractar tots els temes de benestar animal relacionats amb el sacrifici d’aus, ja sigui a explotació com a escorxador”.
El director dels Serveis Territorials del Departament DARP a Lleida ha afegit que en altres jornades sobre benestar animal les aus s’han tractat de manera molt resumida i tenint en compte la importància d’aquest sector a Catalunya, i especialment a Lleida –com prova el fet que l’any 2014 es va sacrificar a Catalunya més de 200 milions d’aus, 112 dels quals a Lleida – calia dur a terme una jornada específica, en què es tractés només els aspectes de benestar animal durant el sacrifici que afecten a les aus.
El benestar animal és una preocupació creixent dels consumidors europeus. Així, aquesta jornada pretén aprofundir en el benestar de les aus al sacrifici i operacions connexes; i es tracta, des de la vessant científica, tècnica i pràctica, els aspectes de benestar animal relacionats amb el sacrifici ritual, el sacrifici amb atordiment, i el sacrifici d’aus no destinades a consum humà.
Val a dir també que la jornada s’adreça als veterinaris relacionats amb el control oficial, veterinaris d’empresa, responsables de benestar i qualitat dels escorxadors, i operadors d’empreses.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.