- La titular de Governació destaca que “ens trobem davant d’una cita històrica” i que “els ulls del món estaran demà posats sobre Catalunya”
- La consellera ha explicat que hi ha 550 periodistes acreditats, dels quals 180 són de mitjans internacionals, una mostra, ha dit, de l’interès que susciten aquestes eleccions
- Ha lamentat la insensibilitat demostrada per la JEC a les peticions del Govern per allargar el termini de vot a l’estranger, cosa que ha fet que molts catalans residents a l’exterior no hagin rebut les paperetes
Amb motiu de la celebració de les eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre, el Departament de Governació i Relacions Institucionals s’encarrega de l’organització del Centre de Difusió de Dades, instal·lat al Parlament (parc de la Ciutadella, s/n).
La consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, ha presentat als mitjans de comunicació els espais habilitats per al seguiment i la difusió de les dades de les eleccions i ha explicat quin és l’operatiu que es desplegarà per al correcte funcionament de la jornada electoral.
“El Departament de Governació i Relacions Institucionals i el Govern de la Generalitat hem treballat de valent per garantir que tot estigui a punt per demà”, ha dit Meritxell Borràs. “Amb l’objectiu que cap català que vulgui votar es quedi sense poder fer-ho”.
En aquest sentit, la consellera ha agraït la feina dels milers de persones que treballaran en el dispositiu electoral per assegurar que tot funcioni bé. “Ens trobem davant d’un cita històrica i per això el nostre nivell d’exigència ha estat també molt alt”.
La consellera ha explicat que hi ha 5.510.798 persones cridades a les urnes, que formen el cens electoral per a aquestes eleccions, de les quals 196.062 són residents a l’estranger.
Problemes amb el vot estranger
Borràs ha destacat que hi ha hagut un increment important en el vot per correu. Així, 131.062 ciutadans han sol·licitat votar per correu, la major part des de l’estat espanyol. D’altra banda, la consellera ha lamentat que hi hagi hagut catalans residents a l’estranger que volien votar i no ho han pogut fer perquè no han rebut a temps les paperetes. Ha recordat que el Govern ha sol·licitat tres vegades a la Junta Electoral Central una pròrroga del termini per votar que no ha estat concedida, tot i que la documentació no ha arribat en el termini previst a causa de la impugnació d’una candidatura.
“Lamentem la insensibilitat demostrada davant d’aquestes peticions del Govern”, ha dit la titular de Governació, “que farà que una vegada més hi hagi catalans residents a l’estranger que tot i voler-ho no podran votar”. Com a exemple, Borràs ha citat països com els Estats Units, Xile, Mèxic o algunes parts de la Xina.
Una vuitantena de mitjans estrangers
Meritxell Borràs ha destacat que, per seguir el desenvolupament de les eleccions al Parlament de Catalunya des del Centre de Difusió de Dades, hi ha més de 550 periodistes acreditats, dels quals prop de 180 són periodistes estrangers, d’una vuitantena de mitjans de comunicació internacionals.
La consellera, que ha recordat que aquest matí també hi ha hagut una trobada amb parlamentaris internacionals, ha afirmat que “aquestes són unes eleccions que han despertat un interès i unes expectatives molt altes”.
“Demà els ulls del món estaran posats sobre Catalunya i els catalans i catalanes”, ha dit la consellera. “Faig una crida perquè donem una lliçó de civisme i de respecte i votem amb normalitat i democràticament”.
Les dades del procés electoral
Els electors que resideixen a Catalunya, ha explicat la consellera, podran votar en 2.697 col·legis i 8.181 meses electorals. Hi haurà 24.543 membres titulars de les meses electorals i 49.086 membres suplents, així com 3.885 representants de l’Administració.
Pel que fa als efectius policials, hi haurà 8.186 mossos d’esquadra, dels quals 4.519 faran tasques extraordinàries directament relacionades amb el dispositiu electoral. Cal afegir-hi, a més, de 1.703 efectius de policia local i 143 vigilants locals.
La consellera ha recordat que durant la jornada es disposarà d’informació sobre participació i resultats al web www.resultats.parlament2015.cat, que estarà operatiu a partir de demà. A més, el Govern ha posat a la disposició de la ciutadania l’aplicació gratuïta per a dispositius mòbils Eleccions 27S, que permetrà consultar des de qualsevol mòbil o tauleta totes les dades de participació i resultats i comparar-les amb les de les eleccions del 2012. A més, amb aquesta aplicació, els usuaris podran saber també els noms dels candidats electes que entren al Parlament de Catalunya a mesura que avanci l’escrutini.
Així mateix, durant la jornada electoral també continuarà operatiu el telèfon d’atenció per a consultes sobre les eleccions, “Call Centre” (93 5515990), el correu electrònic eleccions.governacio@gencat.cat i el telèfon d’atenció ciutadana 012. Per tots aquests canals, ha dit la consellera, s’han gestionat fins avui un total de 12.000 consultes.
També continuarà operatiu el web www.parlament2015.cat, amb tota la informació del procés electoral, que ha rebut fins al dia d’avui més de 134.000 visites.
2