- “Caps tallats. Símbols de poder” tracta d’un concepte universal que ha tornat a l’actualitat de manera impactant tot traspassant les fronteres entre el passat i el present
- L’exposició convida a reflexionar sobre l’abast de la violència al llarg del temps
- Les col·leccions ibèriques del Museu d’Arqueologia de Catalunya, úniques en aquest gènere i mai exposades de manera tan àmplia, reben ara el màxim protagonisme
El Museu d’Arqueologia de Catalunya – Barcelona analitza en la seva nova producció expositiva, “Caps tallats. Símbols de poder”, el ritual del cap-trofeu i la seva significació des de l’antiguitat fins al món contemporani.
La mostra, que s’obre al públic demà, s’inaugura aquesta tarda a les 19.30 h a càrrec de Joan Pluma, director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni; Josep Manuel Rueda, director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, i dels comissaris de la mostra.
Durant l’edat del ferro, els ibers eren alguns dels pobles que tractaven i exhibien públicament els caps dels seus enemics vençuts, de vegades en companyia de les armes capturades, en tant que trofeus. Aquest costum ritual i la seva posada en escena reafirmaven el poder dels líders.
L’exercici de la violència en les seves múltiples modalitats, és un element recurrent al llarg de la història. La seva existència sovint apareix associada al poder com a forma de sustentació o expansió d’aquest. L’escenificació d’aquesta violència a través, per exemple, de l’exhibició pública de caps tallats, desprèn una forta càrrega simbòlica, encara plenament present en el nostre imaginari col·lectiu.
“Caps tallats. Símbols de poder” tracta, doncs, d’un concepte universal que ha tornat a l’actualitat de manera impactant tot traspassant les fronteres entre el passat i el present. L’exposició consta de tres àmbits principals: un espai introductori on s’explica la diferència entre el cap venerat i el cap conquerit per la força; un gran segon àmbit que es centra en el ritual d’època ibèrica, i un darrer que finalitza amb un trajecte audiovisual que transporta al visitant fins a les pràctiques actuals.
L’exposició mostra una col·lecció única d’objectes cedits especialment per a aquesta mostra procedents de diversos museus d’àmbit nacional.
El recorregut expositiu presenta una col·lecció de materials arqueològics i etnogràfics cedits per diversos museus d’àmbit nacional, expressament per a l’ocasió. Cal destacar també les col·leccions ibèriques del Museu d’Arqueologia de Catalunya, úniques en aquest gènere i mai exposades de manera tan àmplia. Els anomenats caps enclavats del poblat del Puig Castellar es mostren, alguns per primer cop, juntament amb els descoberts recentment a la ciutat ibèrica d’Ullastret. A més a més, un reprtori d’iconografia artística, audiovisuals i recursos interactius il·lustren aquest fenomen arreu del món per conèixer les seves arrels i l’àmplia dimensió cultural assolida.
Així mateix, el visitant podrà gaudir de la primera reconstrucció científica del rostre d’un iber, un jove guerrer de finals del segle III aC que es va poder veure els darrers mesos a Ullastret.
L’exposició “Caps tallats. Símbols de poder” es pot visitar al Museu d’Arqueologia de Catalunya - Barcelona (Passeig de Santa Madrona, 39. Parc de Montjuïc. Barcelona) de l’1 d’octubre de 2015 al 10 de gener de 2016. Més informació a www.mac.cat
2