El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Girona, ha presidit aquest matí la presentació de la V Jornada de fructicultura de muntanya, que se celebra a la Seu d’Urgell.
 
Aquesta jornada està emmarcada dins del projecte de fructicultura de muntanya que realitzen el Departament d’Agricultura i l’IRTA, i que té per objecte la transferència tecnològica per a la producció i valorització de la poma de muntanya d’alta qualitat.
 
En el decurs de la presentació, el director general ha destacat l’interès de la iniciativa en zones de muntanya com a complement de l’activitat econòmica, la revalorització del territori i la producció d’un producte d’alta qualitat i proximitat lligat a un territori únic.
 
Girona també ha explicat que durant els 6 anys d’experiència d’aquest projecte, s’ha pogut constatar que tant la producció com la qualitat obtinguda validen plenament la iniciativa, malgrat que queda per implantar l’estructura comercial.
 
Un projecte amb èxit de resultats
 
Aquest projecte es va iniciar el 2009 amb la plantació de la Finca Experimental de Llesp (Alta Ribagorça) en el marc de la zona pilot per al desenvolupament de la Ribagorça Romànica (2007-2012). Els resultats obtinguts fins ara han posat de manifest el potencial d’aquest conreu i la seva bona adaptació en alçada, ja que proporcionen bones produccions de bon calibre, fermesa i textura.
 
Catalunya disposa de plantacions pomeres en altura a set comarques, amb un total de 66 hectàrees amb una producció prevista per a aquest any d’unes 720 tones.
 
Es disposa de dues finques experimentals: la de Llesp i la de Prades. Les plantacions comercials existents són fruit de diferents iniciatives privades que van des de petits empresaris que volen revaloritzar les seves finques fins a empreses productores i comercialitzadores ja consolidades del sector de la fruita dolça.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.