La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montserrat Gatell, i Joan Biscarri, vicerector d’Activitats Culturals i Projecció Universitària de la Universitat de Lleida (UdL), han signat aquest migdia un conveni de col·laboració per dur a terme iniciatives per promoure entre els i les estudiants de 4t d’ESO una tria dels estudis universitaris que no es vegi limitada pels estereotips de gènere.
Segons ha explicat la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, “els nois i les noies han de poder triar els estudis i la professió que vulguin sentint-se totalment lliures d’estereotips de gènere que limitin el seu futur i desenvolupament. La societat que estem construint necessita les capacitats i les habilitats de les dones i dels homes en tots i cadascun dels camps de coneixement i activitat”.
El conveni preveu que el proper dia 6 de novembre tingui lloc una jornada de la iniciativa “Per què no puc fer-ho?” per presentar els estudis d’INEFC a les noies, i els estudis d’Infermeria, als nois. Participaran en la jornada 470 alumnes, 229 noies i 241 nois, de 6 centres de secundària de la demarcació de Lleida. Aquesta iniciativa, que té lloc anualment a la UdL des de l’any 2010, ha estat organitzada pel Centre Dolors Piera amb el suport de l’Institut Català de les Dones.
L’elecció acadèmica i professional dels i les joves continua estant molt marcada pels estereotips assignats tradicionalment a dones i homes. En aquest curs 2015-2016, l'INEFC/Lleida compta amb 517 alumnes matriculats, dels quals 411 són homes i 106 dones. En canvi, al Grau d'Infermeria de la UdL, dels 375 estudiants matriculats, 294 són noies i 81 nois.
Aquests desequilibris també es troben al Grau de Medicina on aquest curs s’han matriculat 83 noies i 41 nois i, o a Enginyeria Informàtica on només s'han matriculat 4 noies i 56 nois.
El conveni dóna compliment al Pla estratègic de polítiques de dones 2012-2015 del Govern de la Generalitat de Catalunya que té entre els seus objectius augmentar les accions encaminades a aconseguir la plena igualtat entre dones i homes en el conjunt de la societat catalana, en tots els àmbits i en tots els sectors; incrementar el valor i la visibilització de l’emprenedoria, la carrera professional i el talent femení en el mercat de treball, així com millorar la cooperació interinstitucional en l’àmbit de la promoció de la igualtat entre dones i homes.
L’ICD també té signats convenis marc i/o específics amb la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Girona, la Facultat de Dret de Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat de Barcelona.