La directora de pesca durant la seva intervenció
La directora de pesca durant la seva intervenció
 
La directora general de Pesca i Afers Marítims del DARP, Àngela Seira, ha presidit aquest matí, a la Confraria de Pescadors d’Arenys de Mar, la presentació de la primera d’aquestes jornades
 
 
La directora general de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Àngela Seira, va presentar ahir a la Confraria de Pescadors d’Arenys de Mar,  la primera jornada, la segona tindrà lloc el 24 d’octubre, a la Confraria de Pescadors de Tarragona, la tercera el 7 de novembre, a la de Sant Carles de la Ràpita, i la darrera el 14 de novembre, a la de L’Escala.
 
Com ha explicat Àngela Seira, “en recollir les arts de pesca de vegades es captura espècies que no són objectiu de l’activitat, una captura accidental que pot generar problemes als pescadors i sobre els ecosistemes marins. Per aquests motius, fa temps que aquesta captura no desitjada ha despertat la inquietud de les administracions i del mateix sector pesquer per a trobar-hi solucions, especialment quan les espècies capturades estan amenaçades, protegides o són vulnerables”.
 
Davant d’aquesta problemàtica, -com ha remarcat Seira- fa temps que s’està treballant a diferents nivells i en diferents lloc d’arreu per a trobar-hi solucions. I en aquest sentit, el sector pesquer, sempre obert a col·laborar, sol participar activament amb les iniciatives que van sorgint per a innovar i millorar les tècniques per a minimitzar aquests efectes sobre els ecosistemes marins.
 
I la Direcció General de Pesca i Afers Marítims del DARP, conscient d’aquesta problemàtica, fa temps que està treballant per a millorar el coneixement sobre aquests aspectes i, en aquest sentit, s’ha introduït xerrades sobre la minimització dels impactes de determinades arts sobre les aus. En aquest mateix sentit, Àngela Seira ha afegit que s’ha organitzat aquestes jornades, dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del Departament, “per tal de facilitar la millor informació disponible sobre la normativa d’aplicació en referència a totes les espècies, la identificació de els espècies de fauna vertebrada marina protegides del Mar Mediterrani, i les actuacions a dur a terme si es pesca alguna”.
 
La directora general ha tancat la seva intervenció subratllant que “si bé tots som conscients que la pesca accidental d’espècies protegides pot tenir lloc i, per tant, no ha de passar res sempre que se segueixi els protocols que us comentaran; crec que també cal posar de relleu que, en cas que no se segueixin i una espècie protegida es capturi per accident, si no se segueix els protocols descrits, hi ha una normativa pesquera i una normativa ambiental que s’haurà de fer complir.  
 
Així, amb el títol ‘Fauna marina protegida. Quines espècies són? Què fer si en pesquem alguna?’, l’activitat formativa té l’objectiu de donar eines necessàries al sector professional per a la identificació de les espècies de fauna vertebrada marina del Mediterrani protegides, així com per a la minimització dels efectes negatius, i els protocols d’actuació en cas de captura accidental. I per a poder donar tota la informació de forma transversal i completa, es compta amb la col·laboració de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina, l’Àrea Central de Medi Ambient de la Comissaria Superior de Coordinació Territorial dels Mossos d’Esquadra i l’entitat SEO-BirdLife. A més, per a facilitar l’accés a tota la gent del sector, les diferents jornades tenen lloc en dissabte i al llarg del territori, com ja s’ha esmentat anteriorment.
 
En la primera de les jornades, en la presentació de la qual ha participat Àngela Seira, Begoña Cervera, inspectora de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, fa un repàs de la normativa aplicable que fa referència a les espècies protegides, però centrant-se en la normativa exclusivament pesquera. Seguidament, un dels membres de la Xarxa de Rescat de fauna marina de la Generalitat de Catalunya, dóna les pautes per a la identificació de les espècies de fauna marina protegida, entre altres.
 
Desprès d’una pausa, la segona part de la jornada comptarà primer amb Pep Arcos, membre de SEO BirdLife, que farà una pinzellada dels treballs que s’han dut a terme conjuntament amb el sector per a minimitzar l’impacte del palangre sobre les aus marines. Seguidament, un altre dels membres de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina explicarà els protocols d’actuació en cas de captura accidental d’algun individu de les espècies protegides per la normativa. I finalment, el Caporal de l’Àrea Central de Medi Ambient de la Comissaria Superior de Coordinació Territorial dels Mossos d’Esquadra, César Merino, realitzarà un resum de la normativa ambiental d’aplicació i de les diferents infraccions que es poden cometre en cas de no seguir els protocols establerts.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.