- La consellera de Governació ha presidit l’acte d’homenatge a Neus Català i a les dones deportades als camps nazis organitzat pel Memorial Democràtic i ha destacat la importància de la memòria perquè no es repeteixin els horrors del passat
- "Neus Català ha viscut per explicar-ho”, ha dit Borràs. “Aquesta és la seva gran victòria sobre el nazisme”
![Acte d'homenatge a Neus Català i les dones deportades als camps nazis Acte d'homenatge a Neus Català i les dones deportades als camps nazis](http://www.gencat.cat/big/img/805/BIG_805333100100715_02.jpg)
La consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, ha presidit l'acte ‘La vida és preciosa’, un homenatge a Neus Català i a les dones deportades als camps d’extermini nazis. L’acte, organitzat pel Memorial Democràtic de la Generalitat, ha tingut lloc a l’auditori del Conservatori del Liceu, coincidint amb l’aniversari de Neus Català, supervivent del camp de Ravensbrück, que aquest dimarts compleix cent anys.
“Avui homenatgem una dona molt especial, la Neus Català”, ha afirmat la consellera, “i amb ella homenatgem també totes les dones deportades als camps d’extermini nazi”. Un homenatge que, segons Meritxell Borràs, ha de servir per “preservar la memòria i donar a conèixer la veu i el testimoniatge de les dones que van patir la guerra, la deportació i l’horror”.
La consellera ha destacat el caràcter lluitador de Neus Català i ha recordat que ella mateixa s’ha definit moltes vegades com “una dona de deures i no de drets”. “Una expressió”, ha dit Borràs, “que deixa ben clara la seva implicació i el seu compromís de sempre de lluitar per la pau, la llibertat, la democràcia, la justícia social i la memòria històrica”.
“Ella va viure la pitjor de les destruccions, però sempre s’ha mantingut com una persona constructiva i ha treballat de forma incansable per explicar aquell horror i evitar que la memòria es perdi”, ha dit la consellera de Governació. “La van portar allà per morir i ha viscut per explicar-ho”.
En aquest sentit, la titular de Governació ha remarcat la importància de recordar el passat. “Hi ha moments de la història que la humanitat voldria esborrar. Però, justament per evitar que es repeteixin, cal explicar-los i recordar-los. El nazisme sembla lluny, però continuen existint horrors al món contra els quals cal lluitar. I per això, ens cal recordar”, ha conclòs.
L’acte d’homenatge ha estat també la cloenda de les diferents activitats realitzades al llarg de l’any per commemorar el 70è aniversari de l’alliberament dels camps nazis i el centenari del naixement de Neus Català.
A banda de la consellera de Governació i presidenta del Memorial Democràtic, Meritxell Borràs, també hi han participat la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montserrat Gatell; la presidenta de l’Amical de Ravensbrück, Anna Sallès, i la vicepresidenta de l’Amical de Ravensbrück i filla de Neus Català, Margarita Català.
Durant l’acte, l’actriu Mercè Arànega ha representat l’obra de teatre “Neus Català. Un cel de plom”, i la cantautora Marina Rossell ha interpretat temes dels disc “Cançons de la Resistència”, acompanyada de ballarins de la companyia BCN City Ballet.
En el marc de l’acte d’homenatge, s’ha presentat la reedició del llibre De la Resistencia y la deportación. 50 testimonios de mujeres españolas, publicat per Neus Català l’any 1984. La reedició, actualitzada i ampliada, ha estat realitzada pel Memorial Democràtic.