La Mòstra de Cinèma Occitan 2015 arriba aquest dissabte, 10 d’octubre, al Museu del Cinema de Girona amb una sessió que inclou tres documentals en versió original subtitulada en català. La projecció tindrà lloc a les 17 hores. La Mòstra, organitzada per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, té com a objectiu oferir una visió panoràmica de la realitat de la llengua i la cultura occitana a través de creacions audiovisuals. En l’organització hi col·laboren diverses institucions, entitats culturals i empreses tant de Catalunya com d’Occitània, i diverses universitats que en faciliten la presència arreu dels territoris català i occità.
Films que es projectaran
Aqueth dia i auie ua nòça, de Natàlia Lloreta i Mireia Boya (2014), de 48 minuts. En occità (aranès), amb subtítols en català. El documental tracta, a través de les veus de persones que els van viure de primera mà, dels fets de 19 d’octubre de 1944, en què un grup de maquis exiliats a França van entrar a la Val d’Aran amb l’objectiu d’acabar amb el règim de Franco. Una aventura que només va durar onze dies i que es va conèixer com a “Operació Reconquesta d’Espanya”.
Eras hemnas dera Baderca, de Joan Pau Ferré (2014), de 40 minuts. En occità (gascó), amb subtítols en català. El film segueix quatre dones d’una petita localitat, actualment destí d’excursionistes, espeleòlegs i parapentistes, que ens expliquen les seves creences ancestrals, els personatges i els records del seu poble, de la transmissió de la seva llengua i de les seves tradicions, encara vives en una societat rural immersa en una espiral de canvis.
Lo truelh d’Arsin, d’IEO dau Lemosin (2014), de 18 minuts. En occità (llemosí), amb subtítols en català i en francès. Aquesta pel·lícula ens porta a un molí d’oli, abandonat el 1914 arran dels efectes de la guerra, on se’ns explica com funcionava i amb quines tècniques, en el que acaba sent un viatge a un passat que cal recordar, i en un homenatge a les persones que el van fer servir.
La projecció va adreçada al públic en general i especialment a estudiosos de la llengua occitana. Per això s’ha fet coincidir amb l’inici de la tercera edició del curs de llengua occitana que organitza l’Escola Municipal d’Humanitats del Centre Cultural la Mercè.
D’altra banda divendres 16 d’octubre, al Cineclub Vuitimig de Cassà de la Selva, es projectarà lla pel·lícula Flamenca, de Michel Gayraud (1994), de 36 minuts, en occità (llenguadocià) amb subtítols en català i en francès. Es tracta de l’adaptació d’un romanç occità del s. XIII en el qual es fonen una història d’amor i un autèntic tractat d’amor cortès.
La Mòstra de Cinèma Occitan, que enguany celebra la seva vuitena edició, ha projectat al llarg de la seva trajectòria 68 títols en les diferents varietats de l’occità. Des de la seva creació el 2008, la mostra ha anat incrementant les localitats d’exhibició, tant a Catalunya com a l’espai occità de França i Itàlia, fins a les 34 localitats.
Mòstra de Cinèma Occitan www.gencat.cat/llengua/mostradecinemaoccitan.
Inscripcions obertes al Curs de llengua occitana (http://www2.girona.cat/ca/emhu_inscripcions).