Els dies 14 i 15 d’octubre, a les 19.30 h es projectaran al Departament de Cultura de de la Generalitat a Tarragona, els documentals Aqueth dia i auie ua nòça i La barma, en el marc de la vuitena edició de la Mòstra de Cinèma Occitan, inaugurada a Lleida al 16 de juny.


La Mòstra, organitzada pel Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística, té com a objectiu promoure el coneixement de la realitat de la llengua occitana a Catalunya i impulsar-ne la creació cinematogràfica. En l’organització hi col·laboren diferents institucions, entitats culturals i empreses, tant de Catalunya com d’Occitània, i universitats que en faciliten la presència arreu dels territoris català i occità.


L’any 2014 les ciutats de Reus i Tarragona es van incorporar a la Mòstra, i es va contribuir així des del Camp de Tarragona a fer un salt quantitatiu important en el que era la setena edició d’aquesta Mòstra: de 19 localitats catalanes i occitanes on s’havia projectat l’any 2013 a 31 poblacions l’any passat. En aquesta edició 2015 es programen 7 títols, a 34 localitats occitanes i catalanes, amb un total de 70 sessions d’exhibició.


Enguany, fent un pas més per facilitar l’accés al coneixement d’aquesta llengua i aquesta cultura al Camp de Tarragona, s’ha programat de manera complementària en ambdues ciutats, amb la finalitat que les persones interessades en aquest tema puguin gaudir de projeccions diferents en moments diversos de l’any. Així el Centre de Lectura de Reus ja va projectar Eras hemnas dera Baderca i Lo truelh d’Arsin al mes juny, en el marc de la Festa Major de Sant Pere.


Com a activitats complementàries a les projeccions de Tarragona s’han programat dues xerrades introductòries als temes que tracten els dos documentals que es podran veure. Així el dia 14, Ferran Sánchez Agustí, historiador i estudiós del maquis i d’altres moviments com el carlisme o el bandolerisme, contextualitzarà el documental Aqueth dia i auie ua nòça, que tracta precisament dels fets de 19 d’octubre de 1944, quan un grup de maquis exiliats a França van entrar a la Vall d’Aran. I el dia 15, Inés Sánchez, arquitecta especialitzada en arquitectura bioclimàtica dissertarà sobre les coves com a espais destinats a habitatges per fer la presentació de La barma, un documental que recull el testimoni de persones que van viure fins fa poques dècades en l’anomenada Balma Boves, als Alps Occidentals.


 Totes les pel·lícules projectades a Catalunya són subtitulades en català, gràcies a la col·laboració entre la Direcció General de Política Lingüística i la Càtedra d’Estudis Occitans de la Universitat de Lleida. Cal remarcar que la Mòstra serà present enguany en diferents universitats i festivals de cinema. Així, doncs, es va consolidant amb una programació que ofereix una visió panoràmica de la llengua occitana i de les seves modalitats a través de creacions audiovisuals, majoritàriament documentals.


Aquesta activitat s’organitza en el marc del Ple pel Català al Camp de Tarragona.

1  

Fitxers adjunts

Programa de la Mòstra

Programa de la Mòstra
JPG | 144