· Davant l’admissió a tràmit per part del Constitucional dels recursos d’inconstitucionalitat interposats pel govern de Madrid contra normes catalanes de comerç i consum, el conseller Puig apunta que "cada setmana ens recorden que les aspiracions dels catalans en qüestions que afecten el nostre benestar i la nostra economia -com la pobresa energètica o l'ordenació comercial- no caben en la Constitució espanyola”.
· Segons Puig, aquest recurs posa traves a les mesures del govern català per ajudar les persones en situació de pobresa energètica o les que puguin patir desnonament.
· La Generalitat sol·licitarà al Constitucional que “s’aixequi la suspensió de les normes catalanes impugnades”, assenyala Puig.
Davant l’admissió a tràmit per part del Tribunal Constitucional de dos recursos d’inconstitucionalitat interposats pel govern central contra lleis catalanes en matèria de comerç i de consum, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, considera que "cada setmana ens recorden que les aspiracions dels catalans en qüestions que afecten el nostre benestar i la nostra economia -com la pobresa energètica o l'ordenació comercial- no caben en la Constitució espanyola. Acceptar aquesta amputació constant del nostre govern comporta renunciar a la prosperitat i a la justícia social. Com a govern, no ho farem".
En relació al recurs d’inconstitucionalitat contra la modificació la Llei 22/2010, de 20 de juliol del Codi de Consum de Catalunya per la millora de les persones consumidores en matèria de crèdits i préstecs hipotecaris, vulnerabilitat econòmica i relacions de consum, Puig és contundent i retreu a l’executiu de Rajoy que “de nou, intenti posar traves a les mesures que el Govern de la Generalitat implanta per ajudar a aquelles persones víctimes de pobresa energètica o d’aquelles persones que poden patir un desnonament”. “Una vegada més” assenyala el conseller “es posa de manifest que els paràmetres de la societat solidària que perseguim els catalans, res tenen a veure amb la lectura restrictiva i insolidària de la Constitució que defensa el govern de Madrid”.
En relació a l’admissió a tràmit per part del Tribunal Constitucional del recurs contra el Decret-Llei 7/2014, de 23 de desembre, que deroga l’excepció de contigüitat de la norma catalana d’equipaments comercials,—excepció que permetia obrir nous equipaments comercials fora dels nuclis urbans—, Puig ha recordat “que no és la primera vegada que l’executiu central interposa recurs d’inconstitucionalitat contra el model comercial català”. Aquest decret llei té “l’objectiu de protegir el model d’urbanisme comercial, basat en l’ocupació i la utilització racional del territori”, assegura el conseller.
Per tot això, el conseller ha anunciat que ha donat “les indicacions necessàries perquè els serveis jurídics de la Generalitat tramitin amb urgència la petició davant del Constitucional de no deixar en suspens de forma cautelar les normes catalanes impugnades mentre no hi hagi sentència”.
En aquest sentit, el conseller ha recordat que “en els darrers temps, el president del Govern central està utilitzant de forma abusiva, sistemàtica i indiscriminada la prerrogativa que té d’imposar la suspensió automàtica de les normes catalanes que impugna davant el Constitucional”.