- Fires, mercats i festivals catalans acullen aquesta tardor més de 500 professionals internacionals
El Departament de Cultura, a través de l’Àrea de Mercats de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), organitza accions per donar suport a la internacionalització de les empreses creatives catalanes. A banda d’eines i serveis per facilitar l’accés als mercats internacionals, també s’ofereix visibilitat i presència a fires, mercats i esdeveniments professionals.
Entre les principals accions a l’exterior dels propers mesos hi ha fires i festivals com el Best of the Fest (Països Baixos); la Fira Internacional de Teatre i Dansa d’Osca (Espanya); l’Imaginarius, Festival internacional de rua de Santa Maria da Feira (Portugal); el Forum Jazz en Rhône-Alps (França); el Womex (Hongria); el Visa for music (Marroc); la Fira del Llibre de Frankfurt (Alemanya); la Feria del Libro de Guadalajara (Mèxic); el MIPCOM (França) i el Game Connection (França).
Per altra banda, conscient del paper estratègic com a espais de trobada i d’intercanvi dels festivals i fires de Catalunya, el Departament de Cultura treballa coordinadament amb els mercats catalans per organitzar trobades de networking amb professionals de tot el món. Es calcula que aquesta tardor visitaran els mercats catalans més de 500 professionals arribats de països d’Europa i també dels Estats Units, Canadà, Corea del Sud, Cap Verd, Mèxic o Marroc, entre d’altres.
El programa d’accions internacionals es completarà amb les actuacions que els artistes i creadors catalans faran els propers mesos arreu del món. Segons els indicadors de l’Àrea de Mercats de l’ICEC, nombroses companyies dels diferents sectors tenen programades unes 200 actuacions pels darrers mesos de 2015.
Els últims mesos d’aquest any presenten una intensa activitat d’artistes i companyies catalanes a les trobades internacionals dels diferents sectors culturals:
Arts escèniques (teatre, dansa, circ, arts de carrer)
El mes de setembre va començar d’una manera intensa amb la 35a edició de FiraTàrrega, que va tenir lloc del 10 al 13 de setembre i on es va celebrar la 1a edició del Fresh Street, el seminari europeu per al desenvolupament de les arts de carrer impulsat conjuntament amb Circostrada, en el qual van prendre part 220 professionals de 29 països diferents.
FiraTàrrega va registrar un total de 909 professionals de 535 entitats. D'aquests, 523 eren catalans, 117 de la resta de l'Estat i 269 internacionals. La Llotja va acollir un total de 55 expositors i 34 activitats, reunions i presentacions professionals. El Departament de Cultura va comptar amb un estand informatiu a la Llotja, on va realitzar 130 entrevistes amb professionals. Enguany també es va celebrar la 10a edició del Lunch Meeting, la trobada professional de FiraTàrrega organitzada pel Departament de Cultura, en què van participar 22 companyies catalanes d'estrena a Tàrrega i 123 professionals internacionals de països com Regne Unit, França, Alemanya, Portugal, Estats Units, Corea del Sud i Malàisia, entre altres.
En la 2a edició de Best of the Fest, festival que posa l’accent en el teatre internacional, Catalunya va ser el país convidat. El programa d’actuacions es va completar amb presentacions del Festival Grec, de l’Antic Teatre i de l’Àrea de Mercats del Departament de Cultura que va presentar el sector català i la seva estratègia d’internacionalització als professionals holandesos.
La Fira Internacional de Teatre i Dansa d’Osca, que va tenir lloc del 28 de setembre a l’1 d’octubre, va arribar a la seva 29a edició consolidada com a espai de trobada al voltant de la difusió de la creació escènica contemporània. Per aquesta raó, el Departament de Cultura hi va participar amb un estand paraigua obert a companyies, institucions, associacions, festivals i distribuïdors catalans. A més, el dia 30 de setembre es va organitzar una acció de networking que va facilitar la trobada entre els agents catalans del sector i la resta de professionals que van assistir a la fira.
El festival TNT - Terrassa Noves Tendències ha tingut lloc de l’1 al 4 d’octubre i un cop més ha convertit la ciutat vallesana en punt de trobada de les disciplines artístiques més innovadores. El Departament de Cultura hi ha col·laborat ajudant al festival a convidar professionals internacionals i en l’organització de trobades professionals entre aquests i les companyies catalanes que hi van actuar.
Del 13 al 15 de novembre l’Àrea de Mercats del Departament de Cultura oferirà una conferència al seminari Imaginarius 365 de Santa Maria da Feira, a Portugal, per presentar el sector català de les arts de carrer i la seva estratègia d’internacionalització.
Finalment, pel que fa a les arts escèniques, tindrà lloc del 6 al 8 de desembre a Barcelona la FID, la Finestra d’Internacionalització de la Dansa, que enguany arriba a la seva tercera edició. La FID 2015 serà un espai de trobada per a professionals per aprofundir i donar difusió internacional a l’obra i a l’univers artístic de 8 projectes catalans.
Música
El mes de setembre també ha viscut una intensa activitat pel que fa al sector de la música.
El Departament de Cultura ha col·laborat amb l’Ajuntament de Barcelona en la celebració dels showcases promocionals que van tenir lloc els dies 17 i 28 de setembre de forma paral·lela al desenvolupament del Future Music Forum i del BAM. Aquesta iniciativa busca posar en contacte directe una selecció de grups i els seus mànagers amb un grup escollit de grans festivals internacionals.
El Mercat de Música Viva de Vic va tornar a ser, en la seva 27a edició, celebrada del 17 al 20 de setembre, el punt de trobada de la indústria musical catalana. Enguany van assistir a Vic 711 professionals de 405 entitats, provinents de Catalunya (468 acreditats; 65% del total), de la resta de l’Estat (167 acreditats; 23%) i 76 professionals internacionals (gairebé un 11%). El Departament de Cultura va comptar amb un estand informatiu a la zona professional del MVLab, on es van atendre una cinquantena de consultes de professionals. El Departament de Cultura també va organitzar una sessió específica per als programadors municipals, amb la celebració d’una taula rodona sobre les diverses problemàtiques del finançament de les programacions musicals públiques. El Mercat de Música Viva de Vic va ser també el marc de presentació de l’Informe Previ al Pla Integral de la Música, que va comptar amb l’assistència del conseller de Cultura, el director general de Creació i Empreses Culturals i representants de les principals associacions, equipaments i institucions del sector.
Del 14 al 18 d’octubre tindrà lloc a Annecy la primera edició del Forum Jazz en Rhône-Alps, organitzat per Jazz(s)ra, l’associació per a la promoció del jazz en aquesta regió de França. Es tracta d’un programa adreçat sobretot als estudiants i joves professionals del jazz de les quatre regions que integren els 4 Motors d’Europa (Baden-Württemberg, Lombardia, Rhône-Alpes i Catalunya). El projecte implica la presència al Fòrum d’un grup de músics joves i estudiants de jazz catalans, pertanyents al Taller de Músics. També hi prendrà part una representació professional, amb representants del Departament de Cultura, l’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya, el Festival de Jazz de Terrassa i Jazz Granollers.
Del 15 al 18 d’octubre arrenca també un dels mercats estratègics de la música a Catalunya, la Fira Mediterrània de Manresa, amb una intensa activitat professional i de networking, on es presentaran les noves línies d’ajuts a la internacionalització promogudes pel Departament de Cultura.
Finalment, una de les principals cites la constituirà l’estand del Departament de Cultura al Womex, la principal fira dedicada a la World Music, que se celebrarà a Budapest del 21 al 25 d’octubre Hi assistiran 17 empreses catalanes, 15 de les quals estaran a l’estand del Departament de Cultura. I l’artista sahrauí resident a Catalunya Aziza Brahim actuarà a la secció de showcases.
Pel que fa a l’agenda d’accions del 2015 del sector de la música, el Departament de Cultura assistirà al Visa for music (VFM), el 1er saló de músiques de l’Àfrica i de l’Orient-Mitjà, de l’11 al 14 de novembre a Rabat.
Llibre i edició
La cultura catalana tindrà presència a dos dels esdeveniments més importants del sector del llibre i de l’editorial. El primer serà del 14 al 18 d’octubre a la Fira del Llibre de Frankfurt, la més gran del món dedicada al sector, on s’oferirà als professionals catalans un estand promogut pel Departament de Cultura a través de l’Institut Ramon Llull i de de l’ICEC, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i l’Ajuntament de Barcelona.
El segon esdeveniment serà a la FIL, la Feria del Libro de Guadalajara, la trobada editorial més important d’Iberoamèrica, on el Departament de Cultura hi tindrà un estand institucional, al qual ja s’hi han inscrit unes 20 editorials.
Audiovisual i multimèdia
Un total de 44 empreses catalanes participen mitjançant l'estand de Catalan Films & TV a la nova edició del MIPCOM, el mercat de la indústria de l’entreteniment que té lloc del 5 al 8 d’octubre a Cannes. Catalan Films & TV, que és el programa institucional per a la internacionalització de l’audiovisual català, hi organitza també una trobada amb productors de Gran Bretanya, que és una gran oportunitat per establir vincles i acords de cooperació entre productors d'ambdós països.
Per al sector digital i de videojocs, el Departament de Cultura oferirà per primer cop un estand institucional al Game Connection, que tindrà lloc del 28 al 30 d’octubre a París. Mitjançant l’estand paraigua es vol potenciar la representació de les empreses catalanes i la promoció a l’estranger dels projectes professionals.
Més informació al web Catalunya Creativa de l’Àrea de Mercats de l’ICEC:www.creativecatalonia.cat
Les dades dels indicadors s’extreuen de les informacions que els artistes i les empreses fan arribar via el webwww.creativecatalonia.cat per a què l’Àrea de Mercats del Departament de Cultura en faci difusió a nivell internacional.
Totes les actuacions internacionals es publiquen i s’actualitzen regularment a l’Agenda del webhttp://www.creativecatalonia.cat/web/?q=agendacerca