• Acumular 30 minuts d’aquesta activitat moderada redueix prop d’un 30% el risc de mortalitat i alenteix els canvis fisiològics associats a l’envelliment
  • En la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, Salut edita un document per evitar el risc d’atropellament, especialment en infants i gent gran
Caminar és una bona manera de fer la recomanable activitat física moderada
Des de diumenge passat i fins el proper dia 18, molts municipis i entitats civils catalanes s’estan sumant a la celebració de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, una iniciativa europea coordinada pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. En el cas del Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), també hi està col·laborant intensificant la promoció d’una mobilitat segura, saludable i sostenible; a més, els serveis i els professionals de la salut, diverses entitats relacionades amb la salut, l’activitat física i la mobilitat també s’hi han adherit.
 
Tots aquests agents destaquen que caminar, pujar escales o anar en bicicleta, són formes saludables de desplaçar-se i contribueixen a incrementar l’activitat física moderada. De fet, s’ha demostrat que 30 minuts diaris d’activitat física s’associen amb una disminució del 36% en el risc de mortalitat per malaltia coronària i a una disminució del 27% en el risc de mortalitat per totes les causes. En concret, l’activitat física moderada ajuda a prevenir trastorns com la malaltia cardiovascular, la obesitat, la diabetis, el càncer de colon i malalties osteomusculars, així com aporta beneficis sobre la salut mental, alenteix els canvis fisiològics associats a l’envelliment i incrementa l’esperança de vida gairebé 4 anys.
 
D’entre aquestes activitats físiques, es considera que caminar és la més saludable i accessible a la major part de la població, així com una forma senzilla de cuidar la salut i acumular els 30 minuts recomanats, com a part fonamental d’un estil de vida actiu.
 
La mobilitat segura, saludable i sostenible és una de les prioritats del Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP), aprovat pel Govern el passat mes de febrer i amb què Salut i l’ASPCAT donen suport a iniciatives intersectorials del Govern destinades a promoure la creació d’entorns saludables i el seu ús. En aquest sentit, a Catalunya s’ha fet un esforç per augmentar la facilitat per caminar dels pobles i ciutats, amb voreres més àmplies i amb millors condicions. A més, hi ha més de 2.700 km en quasi 800 rutes saludables en més de 200 municipis.
 
Per caminar, ni mirar el mòbil ni fer servir auriculars
Actualment, els pobles i ciutats que van créixer durant dècades donant prioritat als vehicles s’estan transformant ara per donar resposta a les necessitats de les persones que es desplacen caminant. Tot i això, aquestes persones estan exposades al risc de patir lesions derivades de caigudes i d’atropellaments de vehicles, un risc que afecta especialment els infants i la gent gran.
 
Per això, per promoure caminar i fer-ho al mateix temps amb seguretat, Salut ha editat un document amb recomanacions per caminar pel carrer, travessar la calçada o acompanyar els infants en els seus desplaçaments. Entre d’altres consells, destaquen aquells que intenten reduir alguns hàbits que ja s’observen a molts carrers de Catalunya mentre es camina: utilitzar el mòbil o altres aparells electrònics –ja que mentre es mira el teclat o la pantalla es corre el risc d’ensopegar, caure o no veure els vehicles que s’aproximen- o utilitzar auriculars –una pràctica que pot arribar a ser perillosa quan volem travessar un carrer-.
 
En aquest sentit, d’acord amb les dades que recull el Servei Català del Trànsit, 1 de cada 5 persones mortes per col·lisions de trànsit l’any 2014 eren vianants. A més, la meitat dels vianants que moren atropellats anualment a Catalunya tenen més de 64 anys.

1  

Fitxers adjunts

Caminar amb seguretat. Recomanacions per als desplaçaments a peu

Caminar amb seguretat. Recomanacions per als desplaçaments a peu
PDF | 627