L’Escola Agrària de Vallfogona de Balaguer va iniciar ahir dijous, 15 d’octubre, el seu primer curs de formació en producció de cabrum de llet.
Aquest curs té una durada de 60 hores i consta de dos blocs, un de teòric i un de pràctic. Les classes teòriques es realitzaran a l’esmentada Escola Agrària i les pràctiques en diferents explotacions ramaderes del territori. Es tractarà diversos temes relacionats amb la producció de llet, com ara la reproducció, la nutrició, i les operacions bàsiques de maneig, entre altres.
El curs ha tingut una gran acollida, tant entre els professionals del sector com entre altres persones interessades a incorporar-se a ell, vist el gran nombre d’inscripcions.
Els inscrits provenen de tota la geografia catalana (Noguera, Segrià, Pallars Sobirà, Alt Urgell, Alt Àneu, Osona, Cerdanya, Berguedà, Moianès, Bages, Anoia, Alt i Baix Camp, Ribera d’Ebre, Vallés Oriental i Occidental), així com també d’Osca.
Val a dir també que el curs té un disseny mixt, combinant les activitats pràctiques en granges al matí i teòriques a les tardes, per tal d’aconseguir una formació que ajudi a aquesta tipologia de productors. L’orientació principal és per als productors que donaran sortida directa a la seva producció de llet per a l’elaboració de formatges, bé en la seva pròpia explotació o comercialitzant-la a altres empreses formatgeres del territori català.
Pel que fa al professorat que impartirà el curs, cal destacar la presència dels Manuel Sánchez Rodríguez (professor titular de Producció Animal de la Universitat de Còrdova, especialista en cabrum), Francisco de Assís Ruiz Morales (Àrea d’Economia i Sociologia Agràries de l’Institut d’Investigació i Formació Agrària i Pesquera –IFAPA- de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Desenvolupament Rural de la Junta d’Andalusia), i Eduardo Morales Jerrett (veterinari especialitzat en la viabilitat de les explotacions caprines).
Aquesta formació ha estat organitzada per l’Associació de Ramaders de Cabrum de Catalunya i pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP). Es tracta d’una acció dins del Pla de recuperació del sector Oví i Cabrum de Catalunya, amb l’objectiu de millorar la rendibilitat de les explotacions de cabres de llet; una activitat que no fa gaires dècades era un motor important de la ramaderia catalana i estretament lligada a la gestió del territori agrícola, forestal i de pastura.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
1