Ciuraneta: "Aquestes iniciatives són vitals per a dinamitzar la muntanya i  evitar el risc de  despoblament del nostre territori. Fem país i fem sector"
Moment de la inauguracio
Moment de la inauguracio
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, juntament amb l´alcalde de  la Seu, Albert Btalla, i acompanyat del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha inaugurat aquest matí, a la Seu d’Urgell, la Fira de Sant Ermengol 2015, i ha presidit l’acte de lliurament del Premi Amic del Formatge al xef català Nandu Jubany, en reconeixement a la defensa i promoció del formatge artesà, així com el lliurament dels Premis del 21è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu, del jurat dels quals forma part el conseller delegat executiu de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA) i director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), ambdós organismes del Departament, Jordi Bort.
 
Jordi Ciuraneta ha obert la seva intervenció posant de manifest que aquest mil·lenari certamen és “una fira per a gaudir-la amb tots els sentits, que té el formatge artesà com a gran protagonista, i  que enguany té com a amic un dels nostres referents culinaris, com és Nando Jubany”, i afegint que aquest cap de setmana la Seu d’Urgell reivindica, més que mai, que el formatge artesanal forma part del tarannà i de la seva manera de relacionar-se amb el món.
 
En aquest punt, Ciuraneta ha afirmat que “el formatge ha estat i és una bona alternativa per a dinamitzar la muntanya i assolir la sostenibilitat territorial. El formatge artesanal ajuda a mantenir la multifuncionalitat del Pirineu i evita el risc de despoblament. És vital que al territori hi hagi gent i que la seva economia estigui diversificada amb el sector primari. I també en aquest sentit Sant Ermengol és una fira molt important per al territori”.
 
El conseller ha ressaltat els binomis territori- alimentació i tradició i innovació, i ha fent palès que “som un sector i un país emprenedor”, ha afegit que els formatges artesanals són un món per a descobrir i aprofundir, i la gran proliferació de les formatgeries artesanals existent al Pirineu”.
 
Quant al binomi tradició-innovació, Jordi Ciuraneta ha afirmat que “la tradició és un conjunt d’innovacions que perduren en el temps, i la innovació d’avui és la tradició del demà. El formatge s’ha de saber treballar, per això des d’aquí vull fer un clar i ferm reconeixement als formatgers d’aquest país, i a la gran qualitat i varietat de formatges que produïm, amb molts matisos, textures, colors, etcètera; amb personalitat i autenticitat, impossibles d’imitar; i aquest certamen esdevé, doncs, un bon punt de trobada dels amants i apassionats del formatge”.
 
Ciuraneta també s’ha referit a aquesta producció de proximitat i sostenibilitat, i a la necessària promoció i ajudar a la comercialització: “d’aquí la importància de fires com les d’avui, són una bona ocasió per a tenir accés a formatges difícils de trobar en el nostre entorn immediat. I cal tenir present que el consumidor és cada cop més actiu. Els catalans som uns grans consumidors de formatges. Cal molta cultura formatgera, aprendre a apreciar molt bé la qualitat del formatge”.
 
El conseller Jordi Ciuraneta també ha constatat que “només hi ha una manera de competir amb els països de grans tradició formatgera i és amb la qualitat -i aquí en tenim molta-, diferenciació –la Fira de Sant Ermengol ens demostra que aquí també anem bé-, i sabent comunicar, perquè tot bon producte s’ha de saber comunicar, crear imaginari i presència en la ment del consumidor. No serveix de res tenir un bon producte si la gent no ho sap”.
 
Jordi Ciuraneta ha aprofitat l’acte per a fer una ferma defensa del sector lacti català, i ha destacat que per a fer un producte de molta qualitat cal partir d’una matèria primera de molta qualitat: “aquí produïm una de les llets de més qualitat d’Europa, fruit de les condicions naturals i del treball constant dels nostres ramaders i d’uns controls de qualitat molt estrictes. Aquí hem fet els deures, i tenim un nivell de competitivitat molt alt. Malgrat això, el Ministeri ens ve discriminant quan al repartiment d’ajuts”.
 
Finalment, Ciuraneta ha tancat la seva intervenció felicitant públicament la Cooperativa del Cadí pel seu centenari, “la primera cooperativa lletera de l’Estat”, i ha remarcat “l’esforç, passió, emprenedoria per un projecte comú del Pirineu” i “el paper fonamental en la dinamització econòmica i social del Pirineu d’aquest Pirineu”.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
 
 

1  

Fitxers adjunts

f1

f1
JPG | 581