L’Agència de Residus de Catalunya, la Confraria de Pescadors de Barcelona i el Port de Barcelona han engegat el projecte Marviva, una iniciativa per caracteritzar les escombraries marines que els pescadors recullen en les seves xarxes durant una jornada de feina. Durant un any, 11 embarcacions d’arrossegament de la Confraria de Pescadors dipositen les escombraries marines cadascuna en un contenidor, el contingut del qual es pesa, es quantifica, fotografia i classifica. En aquesta tasca també hi participen les embarcacions d´encerclament, si bé no de la mateixa manera per raons de logística. Posteriorment, els residus ja caracteritzats es gestionaran separadament, prioritzant-ne la valorització. El projecte, que ha començat fa un mes, s’ha presentat avui a les instal·lacions de la Confraria de Pescadors.
L’objectiu del projecte és conèixer el tipus, les característiques i també l’origen d’aquesta contaminació, i sensibilitzar el públic en general, i els pescadors en particular, sobre aquesta problemàtica. El projecte es realitza com a prova pilot al Port de Barcelona però es vol reproduir a la resta de ports pesquers de Catalunya amb l’objectiu d’establir rutines de col·laboració entre els pescadors professionals i el personal portuari de municipis costaners que s’encarreguen de la gestió dels residus.
- Sobre el medi ambient: Reducció dels impactes de les deixalles sobre la fauna marina, que van des de la ingestió i el possible efecte toxicològic fins al dany físic directe per l’escanyament o l’estrangulament amb residus plàstics.
- Sobre la salut i la seguretat: Amb una millor qualitat de les aigües s’eviten riscos pels banyistes. Així mateix, la disminució de les escombraries marines fa més segura la navegació.
- Sobre l’economia: Reducció dels riscos de danys directes a les embarcacions, com també el temps que es dedica a la neteja i el manteniment de les xarxes. També es redueixen els costos de les autoritats locals per netejar les platges i els sòlids flotants.
- Sobre el turisme: La neteja de platges, aigües costaneres i fons marins poden fer augmentar les visites i els ingressos relacionats amb aquest sector.
1