- Augmenta l’activitat a la llotja amb més professionals, més entitats, més reunions ràpides i més inscrits a les jornades
- La 18a edició de la Fira ha estat multitudinària als carrers i ha comptat amb un 78% d’ocupació a les sales i 20 funcions exhaurides
- Principals èxits artístics: l’espectacle inaugural, In Somni, l’estrena del nou disc de Roger Mas i les actuacions de Tomatito, Carles Dénia, Malpelo amb el Niño de Elche, Ester Rada, La Yegros o Les P’tits Bras
La Fira Mediterrània tancat la seva edició d’enguany, la 18a, amb una participació intensa, a nivell social, econòmic i institucional. La Fira ha viscut aquest 2015 quatre dies plens de propostes que han girat al voltant de la transformació i que ha suposat un increment de la implicació i la participació ciutadana.
L’esdeveniment ha comptat amb la complicitat de 1.003 artistes de 112 companyies i ha acollit, de dijous a diumenge, 302 activitats entre la programació artística oficial, els cicles OFF, l’activitat professional i el programa +diterrània, que engloba prop d’una cinquantena d’activitats de ciutat.
El públic ha ocupat les places i carrers de Manresa, i ha gaudit d’una programació intensa que combina, a parts iguals, cultura popular –des d’una perspectiva àmplia- i músiques del món.
La Llotja: epicentre professional de la cultura
Un cop més, la Llotja del Museu de la Tècnica ha estat clarament considerada pels assistents com un dels punts forts de la Fira Mediterrània. Des de dijous passat, un total de 1.115 professionals de 594 entitats s’han interessat pel seu ampli programa d’activitats, un 6% més respecte l’any passat. D’aquesta xifra, 848 (76%) són catalans, 134 (12%) de la resta de l’Estat i 133 (12%) internacionals. També han augmentat les entitats acreditades (4,21% més), les reunions ràpides (22%) i els inscrits a les jornades (22,2%), mostrant així un creixement sòlid i continuat de l’activitat així com la seva capacitat d’atracció cap als professionals de la cultura.
En total, la llotja ha acollit fins a 12 trobades de treball en xarxa entre les quals destaca -amb una clara voluntat d’internacionalització- la segona edició del Wine & Fest Forum, el congrés de Festivals de Músiques del Món i Folk. Enguany ha comptat amb 53 participants procedents de 30 festivals internacionals (28 europeus, un del Canadà i un de Corea del Sud) 9 festivals estatals (Aragó, País Valencià, Extremadura, Castella i Lleó, Andalusia) i 14 festivals catalans. La Fira ha acollit també iniciatives com una jornada de formació d’usuaris de pirotècnia o un itinerari especial en l’àmbit de la transformació social, entre d’altres iniciatives. Finalment, cal destacar que Manresa ha acollit el naixement de la XTAC, Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya.
La Fira Mediterrània ha potenciat, com a novetat d’aquest any, el Mercat de nous projectes escènics, aparador d’espectacles en procés de creació o estrenats molt recentment, que s’han presentat en set càpsules escèniques a diferents espais de la Llotja. Aquest nou format de presentació s’ha emmarcat en les jornades professionals, que s’han centrat en la innovació i emprenedoria culturals, en relació a les potencialitats del sector en els àmbits social, patrimonial, urbanístic, econòmic i comunitari. Un total de 253 professionals s’han inscrit a les jornades.
Una programació popular i al carrer, i les sales plenes
La Fira ha gaudit d’una alta participació, amb carrers i places plenes. Des de l’any passat, la Fira ha apostat per una fira més popular, amb el consegüent augment d’espectacles de carrer i gratuïts, fins arribar al 60% de la programació.
Pel que fa a les sales, aquest any la Fira ha registrat una alta ocupació, d’un 78,74% de l’aforament. Un total de 20 funcions han exhaurit les entrades, dels espectacles de la Cia. Roberto G. Alonso (Zaquizamí), Teatre de l’Aurora (El Comte Arnau), Farrés Brothers (El silenci d’Hamelín), VAiVÉ amb Brodas Bros, Xavier Bobés (Cosas que se olvidan fácilmente), el concert de Dhakabraka i Decanta, amb Joan Garriga i Carles Belda.
La Fira va començar amb bon peu mostrant In Somni, de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i Kulbik Dance Company, sorprenent trobada entre música de sardanes i hip-hop, que va provocar l’aplaudiment de públic i professionals. Un altre dels èxits indiscutibles d’aquesta fira ha estat la presentació del nou disc de Roger Mas, Irredempt, en què el solsoní va defensar les seves noves cançons amb només una guitarra i l’escenografia de Lluís Danés. Una de les grans veus del nostre país que amb aquest nou disc es consolida com a referent indiscutible de la cançó. També L’aliança entre El Niño de Elche i María Muñoz (Malpelo) amb Siete Lunas ha estat sens dubte un dels moments creativament més intensos d’aquesta edició. També Carles Dénia i la Nova Rimaire van causar sensació el divendres al Sielu, en oferir, davant d’un públic amb nombrosos professionals estrangers, un mostrari de la rica cultura musical valenciana. Altres espectacles amb bona acollida han estat el dels ucraïnesos DakhaBrakha, Ester Rada amb el seu ethio-soul, l’argentina La Yegros o el recital de Tomatito
La relació amb la cultura popular
La Fira provoca i proposa, com mostra el projecte Pregons, en què el certamen ha animat a jugar amb el concepte de cultura popular tres personalitats creatives del nostre país. Els tres convidats –Màrius Serra, Xavier Albertí i Carme Ruscalleda- van rodar l’espot de la fira, en què exposaven, respectivament, que el català és la mare de totes les llengües, que totes les músiques del món provenen de Catalunya i que la forquilla és un invent català. Una proposta que entronca amb la rica tradició surrealista i satírica de Catalunya, amb figures com Pitarra, Pujols o Dalí.
A nivell de carrer, els belgues Les P’tits Bras han reunit un públic massiu a la Plaça Major, en la que potser ha estat la proposta més popular, combinant diverses tècniques de circ i una estètica tradicional. La companyia francesa Les Mobilettes també van seduir amb la seva divertida proposta Caffé Frappé!, a la terrassa del restaurant Las Vegas, com a mostra de l’aposta de la Fira pels nous formats escènics i de proximitat.
Una Fira amb participació i complicitat manresana
La Fira ha proposat diverses formes de participació ciutadana, en què s’han trobat la transformació social i la cultura popular. Un exemple és la performance Públic Present 24 hores, en la que Ada Vilaró va passar un dia sencer asseguda a la Plana de l’Om, amb la visita de fins a vuit entitats de la ciutat. Un altre exemple d’aquesta participació manresana són dues associacions que han format part de la programació oficial de la Fira: la colla castellera Tirallongues de Manresa, que com ja és tradició va actuar a la Plana de l’Om dissabte a la tarda; i Xàldiga, i el seu espectacle de foc.
Estudiants de 3r d’ESO, de l’IES Pius Font i Quer, han col·laborat també amb el projecte 5 days to dance, en què els 120 alumnes han treballat junts durant 5 dies per tal de mostrar una coreografia a la sala gran del Teatre Kursaal. De Loopers – dance2gethers, dos experimentats coreògrafs, els han guiat en aquesta experiència en què canvien els seus rols habituals i es comuniquen d’una nova manera. També FiraEscoles és una col·laboració de llarg recorregut entre la Fira i diverses escoles de la ciutat. Les quatre propostes d’aquest any han estat Zaquizamí, de la Cia. Roberto G. Alonso, El Comte Arnau del Teatre de l’Aurora, El silenci d’Hamelín, de Farrés Brothers i VAiVÉ amb Brodas Bros. En total, s’han ofert un total de nou passis que han exhaurit entrades.
Manresa s’ha implicat també amb la Fira d’aquest any en la vessant econòmica. Mitjançant la creació del Club Mecenes, presentat el passat mes de setembre, la Fira ha trobat la complicitat d’un bon nombre d’empreses del territori, que han apostat per la Fira Mediterrània. Una col·laboració indispensable que la Fira espera mantenir i potenciar en les properes edicions.
Indicadors de la 18a edició de la Fira Mediterrània de Manresa
Total de professionals: 1.115 (respecte el 1.053 del 2014)
Catalans: 848 (76%)
Resta de l’Estat: 134 (12%)
Internacionals: 133 (12%)
- Ens professionals: 594
- Entrades: 11.840
- Ocupació: 78,74%
- 60% de les funcions gratuïtes
- 20 sessions d’espectacles han exhaurit les entrades
- 253 acreditats a les jornades professionals
- 220 reunions ràpides-speed datings amb el 100% d’ocupació
- 45 estands ocupats a la Llotja
- 89 stands a la Fira Passeig
- Escoles de Manresa i la comarca del Bages que han assistit al FiraEscoles: 17