- El conseller d’Interior s’ha reunit amb la direcció de l’Institut Guttmann per treballar en noves col·laboracions
- Jané ha conegut de primera mà la tasca dels monitors que participen en el programa “Game over”
El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha estat rebut pel director gerent de l’Institut Guttmann, Dr. Josep M. Ramírez i tot el seu equip. Acompanyats també per la Directora del Servei Català de Trànsit, Eugenia Doménech, ha visitat les instal·lacions de l'Institut Guttmann, a Badalona, on han parlat de nous projectes de col·laboració. Jané ha fet un recorregut per la Unitat d’Hospitalització, l'Aula d'Informàtica i d'Iniciació Prelaboral, l'Àrea d'Investigació Transnacional en Neurociències i l'Àrea de Rehabilitació Funcional de l'Institut i han conegut així l’activitat assistencial, social i científica que es porta a terme a l’Institut.
Jané ha destacat la importància de col·laborar amb l’Institiut Guttmann en pro de la prevenció per evitar accidents de trànsit. El conseller ha escoltat les experiències d’un grup de monitors que participen en el programa “Game over” organitzat pel Departament d’Interior juntament amb l’Institut Guttmann. Es tracta de persones amb diferents lesions medul·lars causades per accidents de trànsit que es dediquen en el seu temps lliure a fer xerrades a Instituts per conscienciar als joves sobre les conseqüències dels accidents de trànsit. “Un segon de distracció ens pot canviar la vida i ho hem d’evitar” ha dit el conseller, “la tasca que vosaltres feu amb els joves és vital, el vostre missatge testimonial i creïble ens és de molta ajuda per crear consciència i canviar actituds”.
El conseller d’interior també ha avançat que “la col·laboració amb l’Institut Guttmann no només continuarà sinó que es reinventarà. L’objectiu és buscar mètodes que s’adaptin als nous canvis de la societat, sobretot pensant en les noves tecnologies i la seva repercussió amb la conducció”.
El conseller s’ha volgut referir explícitament a l’ús del mòbil, que ja representa un 23% dels accidents mortals i ferits greus en accidents de trànsit. Jané també ha assegurat que “hem de poder fer arribar el missatge de prevenció a més gent, conscienciar a les empreses, als treballadors que utilitzen el cotxe a la feina i altres sectors que ho puguin necessitar”.
L’Institut Guttmann, pioner a Espanya en el tractament de persones amb patologies greument discapacitants per afectació del sistema nerviós central, especialment les lesions medul·lars i el dany cerebral adquirit, atén anualment un 19% de pacients com a conseqüència d’un accident de trànsit, que representen el 20% dels pacients més joves hospitalitzats per una lesió medul·lar o un traumatisme cranioencefàlic (TCE).
Programa Game Over
L’Institut Guttmann realitza una important tasca social pel que fa a la inclusió de les persones amb discapacitat en la societat i per aquesta raó, l’Institut Guttmann i el Servei Català de Transit van impulsar el 2007 la iniciativa Game Over. Aquest programa consisteix en impartir xerrades informatives a joves d’entre 14 i 18 anys, als instituts de tota Catalunya.
Els 33 monitors encarregats d’impartir les sessions, en la seva majoria persones afectades per una lesió medul·lar i ex-pacients de l’Institut Guttmann, expliquen el perquè de molts accidents de trànsit i les seves conseqüències irreversibles com ara paraplegies o tetraplegies. En el cas dels traumatismes cranioencefàlics, es parla també de seqüeles no només motores, sinó també d’alteracions de les funcions superiors i trastorns de conducta que són, moltes vegades, difícils de diagnosticar.
Durant el 2014, els monitors del Game Over van realitzar 912 sessions a 422 centres de tota Catalunya i han arribat a 54.132 alumnes d’ESO i Batxillerat. Des de la posada en marxa de la campanya són ja més de 250.000 alumnes que han participat en aquestes xerrades a diferents escoles i instituts de tota Catalunya.
1