• El conseller de Justícia, en el marc de la presentació de l’estudi “Contribució de valor: El sector fundacional de Catalunya”, ha remarcat que aquest treball ha constatat  que “a Catalunya tenim un gran pulmó, que són les fundacions, ja que arriben a més d’un 80 % de la població a través de prestacions a la societat en l’àmbit social i cultural”
 
  • Gordó ha anunciat que, després d’aquest estudi que dóna llum a xifres impactants, com que les fundacions catalanes aporten el 2,18 % de l’ocupació total de Catalunya, el següent pas del Departament de Justícia és crear un grup de treball per tal d'establir mecanismes per afavorir l’agilitat administrativa de les fundacions
El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha clos aquesta tarda, al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE), l’acte de presentació de l’estudi “Contribució de valor: El sector fundacional de Catalunya”. Aquest estudi, elaborat per PWC, ha analitzat el pes i l’impacte de les fundacions a Catalunya durant l’exercici 2013 en l’àmbit social i econòmic.
 
Gordó ha destacat el paper històric, però també l’actual de les fundacions: “El país no funcionaria sense fundacions. I ara hem constatat que a Catalunya tenim un gran pulmó, que són les fundacions, ja que arriben a més d’un 80 % de la població a través de prestacions en l’àmbit social i cultural.”
 
Així mateix, el titular de Justícia ha manifestat que, justament pel paper que han tingut i tenen les fundacions a Catalunya, ha estat necessari fer l’estudi “Contribució de valor: El sector fundacional de Catalunya”, i ha dit que “fa massa temps que des de l’Administració no es remarca l’impacte que, en tots els sentits, té la feina de les fundacions per a tots els ciutadans de Catalunya, i calia fer-ho.” En aquest sentit, ha afegit: “Volíem, simplement, conèixer la realitat, difondre-la i fer una tasca de reconeixement objectiu.” A més, Gordó ha afirmat que des de l’Administració es té la sensació que “en els darrers temps hem inundat les fundacions de molta feina a favor d'un codi de bones pràctiques, noves maneres de gestió i transparència.”
 
El conseller de Justícia ha assegurat que, fruit de l’estudi, se’n deriven conclusions i línies a seguir des del sector públic. Sobre aquest punt, ha afirmat que “farem un pas endavant per tal de crear un grup de treball per establir mecanismes a favor de l’agilitat administrativa de les fundacions.”
 
Finalment, Germà Gordó ha conclòs que “no ens podem quedar al marge per millorar el paper de les fundacions, i això té a veure amb la dinàmica entre Administració i el sector fundacional.”
 
A l’acte, hi han assistit també el director general de Dret i d'Entitats Jurídiques del Departament de Justícia, Jordi Cabré, i el gerent de PWC, David Martínez, que ha detallat els punts més destacats de l’informe.
 
 
  • Aspectes més destacats de l’estudi “Contribució de valor: El sector fundacional de Catalunya”  
 
L’informe posa en relleu que a Catalunya l’any 2013 existien 1.880 fundacions actives, que suposaven un 23 % del total de les existents a l’Estat espanyol. D’aquestes, un 89 % concentraven la seva activitat en quatre àmbits: serveis socials (24,6 %), cultural (37,1 %), educatiu (17,3 %) i  R+D (10,3 %).
 
L’informe fa una radiografia del perfil del sector fundacional català i del seu origen i conclou que un 44 % de les fundacions tenen com a fundador una persona física; un 48 %, una persona jurídica, i un 8 % es regeix per una forma mixta. Concretament, el 76 % disposa d’un fundador de caràcter privat i un 15 % prové d’una iniciativa publicoprivada. A més, destaca que el 50 % ha tingut el seu origen en iniciatives d’altres fundacions o associacions, mentre que només un 7 % prové d’activitats mercantils i caixes d’estalvis. I un 44 % de les fundacions de caràcter públic són municipals.
 
L’informe “Contribució de valor: El sector fundacional de Catalunya” posa de manifest que el sector fundacional català concentra un 24 % més de fundacions que la mitjana de l’Estat per cada cent mil euros PIB i un 47 % més que la mitjana de l’Estat per cada cent mil habitants.
 
 
El 63 % dels ingressos de les fundacions catalanes prové de les vendes i prestació de serveis
Així mateix, l’estudi evidencia que el sector fundacional va ingressar el 2013 3.955 milions d’euros, amb una mitjana de 2,1 milions d’euros per entitat. Concretament, el 63 %  provenia de les vendes i prestació de serveis. Això suposa un total de 2.477 milions d’euros davant dels 505 procedents de donacions i ingressos periòdics i dels 760 provinents del sector públic.
 
Sobre aquest punt, l’informe destaca que, per cada euro de subvenció que reben les fundacions catalanes, aquestes són capaces de mobilitzar 4,20 euros addicionals, multiplicant per cinc el volum de l’aportació pública. Això vol dir que els 760 milions provinents del sector públic es converteixen en 3.955 milions d’euros.
 
Pel que fa a les despeses de les fundacions a Catalunya, es remarca que  un 66 % es destina a la plantilla. D’altra banda, es destaca que  un 25 % es destina a projectes propis; un 18 %, a projectes de tercers o col·laboracions; un 8 %, al lloguer, adquisició i manteniment d’immobles, i un 1 %, a campanyes de captació de fons.
 
 
Les fundacions catalanes aporten el 2,18 % de l’ocupació total de Catalunya, i la seva activitat arriba amés de 6.660.000 beneficiaris anualment 
Les fundacions catalanes aporten al PIB català prop de 505 milions d’euros, un 0,24 %, similar a l’aportació al PIB del sector de la producció i distribució de gas. D’altra banda, donen feina directa, segons apunta l’estudi que es presentarà aquesta tarda, a més de 65.000 persones. Una xifra superior a l’ocupació del sector agrícola i equivalent a la indústria de productes alimentaris. D’altra banda, es remarca que un 27 % del total de llocs de treball correspon als serveis socials; un 26 % se situa en el sector de l’educació, i un 23 %, en el món de la sanitat. A més, l’activitat de les fundacions catalanes arriba a més de 6.660.000 beneficiaris anualment.
 
Així mateix, l’estudi concreta que el nombre de voluntaris que van mobilitzar les fundacions catalanes durant l’any 2013 és de gairebé 26.000 persones, i posa èmfasi en l’increment d’aquest perfil, que en els darrers tres anys ha crescut un 77 %.
 
La radiografia que fa aquest estudi de les fundacions catalanes també s’ha ocupat de conèixer els àmbits on actuen i on s’arrelen. Així, destaca que un 43 % de les fundacions catalanes limiten la seva àrea d’actuació als àmbits local i comarcal. En un altre sentit, es conclou que la mitjana de projectes per cada 10.000 habitants és de 18 anuals. L’estudi s’atura també en l’anàlisi de l’activitat de les fundacions i n’extreu que el 84 % tenen com a finalitat la gestió i activitats pròpies i que un 9 % col·labora en activitats i projectes amb altres fundacions.
 
Finalment, sobre els mecanismes i instruments de governança i gestió de les fundacions, es detalla que un 65 % disposa de mecanismes i instruments de planificació estratègica o té en marxa la seva elaboració; un 62 % està elaborant o disposa d'instruments de planificació operativa, i un 65 % avalua la gestió i els resultats de l’exercici, que deriva en una reassignació de recursos.
 
Informació actualitzada de l'estudi "Contribució de valor: el sector fundacional de Catalunya" http://justicia.gencat.cat/web/.content/home/ambits/dret_i_entitats_juridique/fundacions/informe_fundacions_211015.pdf