- Avui ja hi ha a Catalunya 430 centres acreditats, que tenen capacitat per oferir menús basats en l’alimentació mediterrània a més de 66.700 comensals diaris
El menjador laboral i la cafeteria del Sagrat Cor Hospital Universitari de Barcelona, del grup Quirónsalud, ha rebut l’acreditació AMED per promoure l’alimentació mediterrània. El Sagrat Cor ofereix servei de menjador a 500 comensals, entre treballadors i visitants, que cada dia tenen a la seva disposició àpats mediterranis.
L’hospital du a terme diferents iniciatives amb la finalitat de promoure la salut entre els seus treballadors, com la promoció de l’ús de les escales com a recurs per incrementar l’activitat física, l’adhesió a la Xarxa Catalana d’Hospitals sense fum i a la Xarxa Catalana d'Hospitals i Serveis Promotors de la Salut, el foment de la deshabituació tabàquica, el foment d’una vida saludable i la pràctica de l’esport, entre d’altres. L’acreditació Amed és una acció més de promoció de la salut entre els treballadors.
La Subdirectora de Promoció de la Salut de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Carmen Cabezas, ha lliurat l’acreditació al Director de Serveis Generals del grup Quirónsalud a Catalunya, Miquel Sierra. L’acte d’entrega també ha comptat amb la presència del Director de l’Hospital Universitari del Sagrat Cor de Barcelona, Román Oleart, i de la Directora de Promoció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Lucía Artazcoz.
L’acreditació AMED
L’objectiu de l’acreditació AMED, liderada per l’ASPCAT, és identificar i fer visible establiments de restauració que promouen l’alimentació mediterrània, en especial els de menú diari, ja que quasi un 31% de la població adulta catalana menja fora de casa més d’una vegada a la setmana.
Els restaurants acreditats estan identificats amb un adhesiu a l’exterior que els reconeix com a establiments AMED. Per aconseguir aquesta acreditació, els establiments han de complir una seguit de requisits, que són principalment els següents:
· Garantir que un 25% de l’oferta de primers plats siguin a base de verdures, hortalisses o llegums.
· Oferir algun producte integral a la carta.
· Incloure a l’oferta de segons plats un 50% de peix o carn magra.
· Disposar, entre les postres làctics, de l’opció de baix contingut en greix.
· Utilitzar oli d’oliva per amanir i preparar els plats (per amanir preferiblement oli d’oliva verge o verge extra).
· Garantir un 50% de fruita fresca, en l’oferta de les postres.
A més, també es demana als establiments acreditats que ofereixin als seus clients informació sobre opcions de lleure actiu a les zones pròximes als establiments (circuits, passejades, etc.), ja que el programa AMED també està associat a un concepte de vida activa i saludable.
Des de l’any 2007, quan es van acreditar els primers restaurants promotors de l’Alimentació Mediterrània i difusors d’estils de vida saludable a la ciutat de Granollers, AMED s’ha ampliat a menjadors laborals, universitats i altres centres de formació, hospitals, residències, albergs, cadenes de restauració, a més de bars i restaurants. Avui ja són 112 municipis de tot Catalunya on hi ha almenys un establiment AMED, dels 430 acreditats que tenen capacitat per oferir menús basats en l’alimentació mediterrània a més de 66.700 comensals diaris.
A la ciutat de Barcelona s’han acreditat 83 establiments (restaurants, botigues de menjar per emportar, albergs juvenils, menjadors laborals d’empresa, universitats i escoles de restauració, centres esportius, culturals, assistencials i sanitaris i hotels) amb una capacitat total de 15.000 comensals diaris.