Durant el període 2007-2013, s’han invertit 18.921.391 euros a través de Leader a la Catalunya Central i s’han creat 170 llocs de treballs directes
Catalunya ha estat la primera comunitat autònoma a seleccionar els grups Leader per al període 2014-2020
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, ha visitat aquesta tarda la iniciativa Logos Berguedà i el nou accés al nucli històric de Gironella. Ambdós projectes s’emmarquen en el Programa Leader.
Logos Berguedà ha consistit en la creació d’un restaurant, una sala de conferències i projeccions i una llibreria especialitzada en una antiga colònia tèxtil del Berguedà. Paral·lelament, es crearà una línia de marxandatge inspirada en temes culturals relacionats amb la comarca. L’objectiu d’aquesta iniciativa és revitalitzar el sector turístic del Berguedà i donar a conèixer el patrimoni de què disposa el territori unint història, cultura, artesania, art, gastronomia i natura.
Pel que fa al nou accés al nucli històric de Gironella, l’actuació ha consistit en la instal·lació d’un ascensor per millorar l’accessibilitat a la plaça de la Vila. Aquesta actuació ha permès a la vegada la continuïtat de vianants entre el casc antic i la part moderna, i ha d’afavorir la recuperació de l’activitat econòmica i comercial del nucli antic de Gironella.
Durant la visita, el conseller ha destacat el paper de Leader com a motor de l’economia rural de Catalunya, i ha explicat que “el Programa es basa en una metodologia participativa que dóna veu als agents més actius de cada territori, els quals defineixen una dinàmica d’actuació orientada a enfortir al màxim el teixit social i econòmic, amb el suport del Departament”.
Durant el període 2007-2013, l’Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Central ha gestionat, des de l’inici del Programa, 146 projectes amb un ajut total de 5.616.147 euros, cosa que representa una inversió de 18.921.391 euros i la creació de 170 llocs de treballs directes.
Ciuraneta ha afegit que “els Leader estan al cor de la nostra política de desenvolupament rural”, i “el nostre objectiu no només és reforçar aquestes iniciatives, sinó també enfortir-les, millorar la col·laboració pública-privada i la cooperació, i fomentar l’emprenedoria en el medi rural català perquè són una oportunitat per a innovar, per a experimentar i per a dinamitzar l’economia i la qualitat de vida del món rural”.
En el nou període de programació 2014-2020, el Departament ha ampliat l’àmbit territorial de Leader amb la inclusió de 66 nous municipis rurals. Amb aquesta inclusió, el desenvolupament local participatiu Leader s’aplicarà a 556 municipis, que representen el 73,24% del territori català.
Finalment, el conseller ha fet palesa la importància com a país de tenir un territori equilibrat, amb igualtat d’oportunitats i qualitat de vida: “per a això, considero prioritari establir unes estratègies de desenvolupament que prevegin de manera integrada les possibilitats i les potencialitats de les comarques definides com a rurals, estratègies com les que avui hem visitat”.