Foto
·      Les jornades han començat avui i finalitzaran el proper divendres 23 d’octubre a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya
·        El secretari general ha posat en valor la feina de la Divisió d’Investigació Criminal de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra en la lluita contra el blanqueig de capital provinent del crim organitzat on tenen un llarg recorregut en investigació i resolució d’aquests delictes
  
El secretari general d’Interior, Cèsar Puig, ha inaugurat aquest matí les III Jornades sobre Crim Organitzat: El blanqueig de capitals, a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.
 
Puig ha iniciat el seu discurs felicitant  l’ISPC “per estar sempre amatent, i oferir continguts d’actualitat dissenyats per cobrir les necessitats formatives dels Cossos de Seguretat de Catalunya”. 
 
El secretari general també ha recordat que “el  Govern de la Generalitat està molt compromès amb la lluita contra els delictes fiscals”  i ha aprofitat per  posar en valor la feina de la Divisió d’Investigació Criminal de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra en la lluita contra el blanqueig de capital provinent del crim organitzat on tenen “un llarg recorregut en investigació i resolució d’aquests delictes, a la vegada que un alt índex d’eficiència, fet que consolida el prestigi del cos a nivell internacional”, ha afegit.
 
En aquesta línia, Puig ha explicat que “els Mossos d’Esquadra van desarticular l’any 2013, 6 organitzacions criminals; el 2014 van ser 11 les organitzacions desarticulades i en el 2015 ja en són 10”. En relació als detinguts, “l’any 2013 van haver 17 detinguts, el 2014, 103 i en el que portem d’any, hi ha hagut 64 detencions”. Pel que fa a les investigacions, “els Mossos d’Esquadra van tancar el 2013 14 investigacions rellevants, el 2014 van ser 11 i durant aquest 2015 s’han tancat 8 investigacions rellevants”.
  
El secretari general ha destacat que les jornades, que han començat avui i finalitzaran el proper divendres 23 d’octubre, “serviran perquè tots els professionals assistents aprofundeixin en el coneixement del blanqueig de capitals ja que cal estudiar i reflexionar, des d'una perspectiva multidisciplinària, sobre l'estat actual d’aquest delicte, donada la seva sofisticació en els darrers temps.”
 
A continuació ha tingut lloc la primera ponència a càrrec del professor, doctor en dret penal i criminologia per la Universitat Pompeu Fabra, Íñigo Ortíz de Urbina Gimeno, que ha centrat la seva intervenció en com el Codi Penal tracta el delicte del blanqueig de capitals. Ortíz de Urbina s’ha mostrat molt crític amb els qui diuen que la delinqüència econòmica no es persegueix “és fals – ha dit- es persegueix i hi ha gent a la presó complint condemna per aquests delictes”.
 
El doctor en dret penal ha fet un repàs a la història de la delinqüència econòmica des del Chicago dels anys 20 fins a l’actualitat i ha explicat com els atemptats de l’11 de setembre als Estats Units van provocar “un canvi a nivell mundial amb la introducció del conveni d’anticorrupció de Nacions Unides,  per mirar de controlar i detectar focus de finançament del terrorisme i que actualment tenen signat més de 160 països”.
 
Més tard ha estat el torn del magistrat de la sala II del Tribunal Suprem, José Manuel Maza Martín, que ha parlat sobre els aspectes processals i penals d’aquest delicte i ha advertit que “ens movem en un terreny perillós perquè el desenvolupament tecnològic també està en mans dels delinqüents”.
 
Maza ha insistit a dir que “l’Estat Espanyol és actualment un dels països de la Unió Europea on hi ha més garanties processals davant qualsevol problema i on els ciutadans es poden sentir més segurs i tranquils”.  “Espanya és també el país de la UE on hi ha més presos en relació al nombre d’habitants i on es compleixen més les penes de presó”, ha reiterat.
 
Cal destacar la presència demà dijous del fiscal antimàfia de Nàpols, Giovanni Conzo, que parlarà del Crim organitzat transnacional i blanqueig procedent d’Itàlia; i del general de brigada, cap provincial de la Guardia di Finanza a Florència, Leandro Cuzzocrea, que analitzarà el Blanqueig en l’economia criminal xinesa. L’exemple de Prato (Itàlia).
 
Divendres, el director de l’ISPC, Jaume Domingo; i el comissari en cap de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, seran els encarregats de cloure les jornades.
 

2  

Imatges

FOTO

FOTO 122

FOTO

FOTO 123