El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Alfons Vilarrasa, ha assistit avui a la mesa de presentació de la primera jornada del XXXVI Simposi d’ANAPORC a Girona. Han assistit també a la presentació l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, el director general de Sanitat de la Producció Agrària del MAGRAMA, Valentín Almansa, el president d’ANAPORC, Eduardo González, i el CEO de laboratoris Hipra, David Nogareda.
Vilarrasa ha fet una presentació del panorama actual del sector porcí català, en què n’ha emmarcat la importància de la producció catalana en el conjunt de l’Estat espanyol i d’Europa. El director ha posat un èmfasi especial en els aspectes sanitaris que exigeix una producció tan tecnificada com la del porcí, no només des del punt de vista de la seguretat alimentària sinó pel que té de limitant aquesta qüestió a l’hora de consolidar les destinacions de l’exportació o de cercar nous mercats.
El director general també ha posat l’accent en la tasca imprescindible que duen a terme professionals del sector porcí vinculats a la sanitat, com ara els veterinaris, tant els dels organismes oficials com els de les empreses privades. Segons Vilarrasa, l’assessorament que es presta al ramader en matèria de sanitat és un factor clau per garantir, en uns nivells molt elevats, el manteniment de moltes malalties per sota dels nivells mínims i la tan necessària traçabilitat i seguretat alimentària que exigeixen els mercats i els consumidors.
Igualment, ha remarcat que la importància que té un sector com el del porcí al conjunt de Catalunya, d’Espanya i de la Unió Europea, la demostra també la gran capacitat d’inversió de les empreses vinculades a l’àmbit sanitari, com són les productores de productes farmacèutics veterinaris.
El director general ha manifestat que “avui, el comerç mundial és limitat cada cop més no tant per la imposició de taxes i aranzels sinó per barreres no aranzelàries, com són la sanitat animal, les quals poden comportar veritables traves a l’exportació de productes estratègics com el porcí català”. “Sortosament –ha afegit-, l’elevat nivell en matèria de sanitat animal a Catalunya, i en particular en el sector porcí, gràcies a l’esforç conjunt d’Administració, sector productor, integradores i empreses de la veterindústria, està demostrant que aquestes barreres es poden superar si es continua treballant en la mateixa direcció com fins ara”.
D’altra banda, ha destacat també alguns dels nous reptes sanitaris del sector porcí, com el que representen, en el conjunt d’Europa, les resistències microbianes.
En la sessió de demà, tindran lloc diverses ponències dedicades als futurs escenaris de l’ús racional d’antibiòtics, el tema central del simposi i un dels reptes més importants que té el sector de la carn de porc a escala comunitària d’ara endavant.
L’Asociación Nacional de Porcinocultura Científica (ANAPORC) és una entitat dedica a tractar tot allò relacionat amb la sanitat del porcí des d’un vessant eminentment tècnic i científic. Es dedica a la promoció, divulgació i difusió de coneixements sobre tot allò relacionat amb la ciència i indústria porcines, tant en l’àmbit de la producció com de la comercialització o la industrialització, i també dels estudis i desenvolupaments en matèria de porcinocultura.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.