- El Departament d’Agricultura fomenta el desenvolupament local de les zones rurals a través de la metodologia Leader, metodologia participativa que dóna veu als agents més actius de cada territori
- L’esmentat Consorci desenvolupa la seva estratègia local en l’àmbit territorial de les comarques de l’Alt Camp, Conca de Barberà i Priorat, i en 18 municipis del Baix Camp, 4 del Tarragonès i 3 del Baix Penedès
La directora general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Esther Peña, visita avui dijous, 22 d’octubre, diversos projectes a Montblanc, Barberà de la Conca i l’Espluga de Francolí, visites que han comptat també amb el director dels Serveis Territorials del Departament a Tarragona, Anton Ballvé, així com amb els presidents dels consells comarcals de l’Alt Camp, Baix Camp i Priorat, Josep Maria Sanahuja, Joaquim Calatayud, i Joan Carles Garcia, respectivament, i del vicepresident primer del consell comarcal de la Conca de Barberà, Francesc Benet.
El Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp ha nascut de la fusió de dos grups Leader del període 2007-2013, el Consorci de Desenvolupament Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia i el Consorci Leader Priorat i Baix Camp, que han gestionat, des de l’inici del programa, 277 projectes, amb un ajut total de 8.347.957,31 €, el que ha representat una inversió de 30.597.014,60 €, i la creació de 326,5 llocs de treball directes.
Grup 2007-2013
|
Projectes
|
Ajut
|
Inversió
|
Llocs TD
|
Consorci D. Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia
|
139
|
4.741.857,20
|
16.483.720,74
|
129,5
|
Consorci Leader Priorat i Baix Camp
|
138
|
3.606.100,11
|
14.113.293,86
|
197
|
En primer lloc, Esther Peña ha visitat, a Montblanc, la seu de Concactiva, també seu del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, viver d’empreses i centre de negocis i de serveis de la Conca de Barberà, infraestructura innovadora en el món rural i necessària per a la dinamització econòmica de tota la comarca, que realitza actuacions de suport a les empreses i a l’ocupació, de desenvolupament local i de suport als ajuntaments. També ha visitat l’Espai cuina de Concactiva, destinat a la formació i elaboració de productes precuinats.
Durant la visita a Concactiva, s’ha fet balanç de l’aplicació del Leader 2007-2013 en l’àmbit territorial del Consorci i dels resultats obtinguts en el desenvolupament de la seva estratègia local, basada, principalment, en la potenciació del teixit empresarial, mitjançant la creació de vivers d’empreses i en la valorització dels productes agroalimentaris locals, sobretot vi i oli. També s’ha presentat l’estratègia de desenvolupament local del Consorci per al període de programació 2014-2020.
Aquesta estratègia de desenvolupament local té l’objectiu general d’incrementar la competitivitat de les empreses del territori, que els permeti crear llocs de treball, fonamentalment en l'àmbit de joves i dones, vertebrant l'oferta i posant en valor els productes del triangle ‘productes locals’ – ‘paisatge i recursos naturals’ – ‘patrimoni cultural’.
Seguidament, s’han desplaçat a Barberà de la Conca per a visitar el viver comarcal de celleristes, projecte Leader destinat a persones emprenedores que vulguin desenvolupar un projecte empresarial d’una manera singular i minimitzant riscos. Les instal·lacions compten amb tota la maquinària i espais necessaris per a iniciar l’activitat empresarial enològica pròpia. La construcció d’un celler implica una despesa elevada i el projecte del Viver facilita la consolidació de la idea empresarial per a crear noves empreses elaboradores de vins de qualitat. Actualment, el viver allotja 8 empreses emergents que produeixen vi de la Denominació d’Origen (DO) Conca de Barberà..
El programa de les visites d’avui inclou, a continuació, el desplaçament a l’Espluga de Francolí, per a visitar el rocòdrom de l’empresa Drac Actiu SL, projecte Leader de serveis d’activitats d’esport, lleure, salut i cultura, fundada l’any 1998. L’empresa disposa d’un catàleg d’activitats molt ampli, que inclou escalada, orientació, cicloturisme o espeleologia, entre altres; i orienta les seves activitats en tres grans àmbits: ‘turisme actiu’, dedicat a la pràctica de l’esport com a eina d’oci en família; activitats per a escoles, i activitats per a empreses.
Per a finalitzar les visites s’anirà a l’empresa ‘El Licor de Druida SCP’, projecte Leader, també a l’Espluga de Francolí. Es tracta d’una petita empresa artesanal de licors creada per dos sòcies l’any 2014, amb la voluntat de crear licors de qualitat i de forma artesanal. L’empresa elabora més d’una desena de referències de licor i està realitzant una important tasca de venda a l’exterior i on-line.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
2