El conseller Homs durant la conferència
  • Homs defensa que la il·lusió de la societat espanyola de “fer un país nou”; el “pur interès” i la “pura necessitat” de l’estat espanyol, la “maduresa democràtica” i “la pressió dels mercats” argumenten la seva afirmació
  •  El conseller de la Presidència ha pronunciat avui una conferència dins del cicle Fòrum Europa-Tribuna Catalunya de Nueva Economia Fòrum
  • Ha ressaltat que la unitat serà imprescindible per defensar els resultats del 27S i “tot allò que sigui d’interès per les institucions catalanes”
 
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, s’ha mostrat avui absolutament convençut que, finalment, l’estat espanyol “s’asseurà a la taula de negociació perquè no tindrà més remei”. Homs ha arribat a aquesta conclusió després de fer una anàlisi “de fons” avalat per l’experiència en aquest terreny els darrers 10 anys. L’argument que fins ara ha esgrimit el govern espanyol de “nunca jamás”, ja “no té cap sentit”, ha dit. Homs així ho ha assegurat a la conferència que ha pronunciat avui a l’hotel Avenida Palace de Barcelona dins del cicle Fòrum Europa-Tribuna Catalunya de Nueva Economia Fòrum.
 
Dins d’aquest context, el titular de la Presidència ha identificat fins a cinc raons per les quals creu que és inevitable que l’estat hagi d'asseure a negociar la constitució d’un estat independent.
 
La primera raó defensada per Homs és la constatació que a la societat espanyola hi ha la il·lusió i la voluntat de “fer un país nou” malgrat aquesta “majoria silenciosa” que té el Partit Popular, ha ironitzat. “Hi ha una necessitat de canvi” i això és un “motor extraordinàriament positiu” que genera una “mentalitat de suma i integradora”. Tot i reconèixer que la societat espanyola no està encara en aquest registre, “això acabarà apareixent”. De fet, “l’aparició d’un nou estat obligarà a una reforma de l’estat espanyol”, que és el que històricament ja ha intentat Catalunya però que és evident que “no ha reeixit”. En aquest sentit, els resultats del 27S avalen aquesta perspectiva i ajuden a “construir un diàleg diferent”.
 
El segon argument que ha esgrimit el conseller Homs perquè l’estat s’assegui a negociar és “el pur interès”, perquè el fet de voler “retenir un poble sencer pels seus recursos i la seva capacitat és quimèric”. Així només “es pot aguantar un cert temps” i des del Govern de Catalunya, ha afirmat, “tenim identificat com cal plantejar un negociació com la del deute” perquè “quan et mires el números, un esquema de ruptura no pactada no seria positiu per ningú”.
 
El tercer argument és la “pura necessitat” en el context europeu. En aquest sentit, el conseller té clar que l’estat espanyol guanyaria si sumés “un estat mediterrani clarament compromès en la defensa del sud d’Europa”. Aquest context també afavoriria els interessos dels ciutadans d’Europa, i tot i que ara això “costa d’imaginar”, s’ha mostrat confiat que aquesta possibilitat “acabarà madurant”.
 
En quart lloc hi ha la “maduresa democràtica” perquè la gent “ha après de la democràcia i se n’ha amarat”. La democràcia no és només votar cada 4 anys, ha dit, sinó un “exercici quotidià” i la societat espanyola, molt més democràtica que l’estat espanyol, davant d’un repte com el que planteja Catalunya “no pot fer una altra cosa que reconèixer-lo per la pròpia lògica de la maduresa democràtica”, ha reblat.
 
En darrer i cinquè lloc, Homs situa la pressió dels mercats perquè aquesta qüestió no pot estar oberta “indefinidament”. Des del món econòmic i de l’empresa “és molt ridícul determinat tipus d’afirmacions”, com si les empreses “no haguessin viscut la creació de països” aquests darrers 30 anys. Són els primers interessats a que aquest tipus de debat no s’allarguin “de manera indefinida”.
 
Eleccions generals
 
El conseller Homs ha iniciat la seva conferència parlant de les properes eleccions generals, “la fita més important per a tots a curt termini” per a Catalunya, sobre les quals “tots hi tenim responsabilitat”. En aquest sentit, Homs ha ressaltat la “determinació” que cal per defensar els interessos de país davant de l’estat espanyol i per això ha assegurat que “anirem junts”, un “concepte que aplicarem amb moltes fórmules diverses” i la decisió final de com es duran a terme aquests formules la determinarà la seva “rendibilitat”.
 
La unitat serà imprescindible per defensar els resultats del 27S, “tot allò que sigui d’interès per les institucions catalanes” i les propostes del “mentrestant”, aquelles decisions “a curt termini” que afectin a les persones, les empreses del país. Homs ha plantejat tres qüestions cabdals en el sí de la conferencia: per què el món sobiranista ha de ser a Madrid; com s’hi ha d’anar i quin tipus de propostes s’hi han de defensar.
 
Sobre la primera qüestió el conseller de la Presidència té clar que “aquest procés no serà possible sense la política”, que és “necessària i imprescindible” perquè té la capacitat de traduir els sentiments de la societat catalana i la seva voluntat política. De la mateixa manera que el Govern de la Generalitat intenta “fer pedagogia a nivell internacional”, no tindria sentit renunciar a un espai “al qual tenim dret”, com són les Corts espanyoles.
 
Hi ha un mandat democràtic que emana del 27S amb el qual “estem compromesos a defensar a tot arreu” i compromesos a aplicar-lo amb “voluntat de diàleg i negociació amb l’estat espanyol i les institucions europees” ha afegit. És la millor manera, i no “des de la perspectiva de la imposició”. “La creació de dos estats en el si d’Europa serà millor que sigui fruit de la negociació que no pas el menyspreu i la negació mútua”, ha reblat.
 
“Estem immersos en un potentíssim procés de canvi"
 
El conseller ha parlat també de la situació actual per dir que els ciutadans de Catalunya estan “immersos en un potentíssim procés de canvi” i des de totes les perspectives “el país s’ha posat a prova i ha demostrat molta més maduresa” de la que tenen alguns opinadors i analistes i quan ha tingut l’oportunitat “ha participat activament”.
 
En aquest sentit, el conseller s’ha referit al resultat de les eleccions del 27S, que “no som conscients de com pot marcar la historia del nostre país” però que enceta un “camí de canvi” no exempt de dificultats en el que a ben segur que hi haurà “embolics i contradiccions”. Encara que en allò essencial “hem tancat una etapa i hem obert una altra” perquè el vot independentista “és un motor de la voluntat de canvi i de llibertat” que és molt “poderós”, “immens” i té “una força extraordinària”.
 
El conseller de la Presidència s’ha referit també a l’actuació de la Guàrdia Civil que es va dur a terme ahir a la seu de CDC i a dos ajuntaments catalans per dir que aquest tipus de coses “lluny del desànim a mi em motiven” perquè el que va passar ahir “ho va anunciar La Razón el passat 15 de setembre a la portada”. Homs ho ha qualificat d’”acte d’intimidació absolutament innecessari”. “I després ens demanaran que creiem en la independència judicial”, ha afegit.
 
A la conferencia hi ha assistit la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert; la vicepresidenta, portaveu del Govern i consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté; la consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borras; la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau; el conseller d’Interior, Jordi Jané i altres membres del Govern i diverses autoritats.

3  

Imatges

Fotografia de l'acte 01

Fotografia de l'acte 01 239

Fotografia de l'acte 02

Fotografia de l'acte 02 361

Fotografia de l'acte 03

Fotografia de l'acte 03 215