FOTO
·         Les jornades van començar ahir i finalitzaran demà divendres
·         La sessió d’avui també ha servit per abordar el funcionament de l’Agència Tributària Espanyola
 
L’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) ha acollit avui el segon dia de les III Jornades sobre Crim Organitzat: El blanqueig de capitals, on s’ha exposat el cas de la gran indústria tèxtil de marques barates que hi ha a la província de Prato, a Itàlia, encapçalada per la comunitat xinesa.
 
Sota el títol, Blanqueig en l’economia criminal xinesa. L’exemple de Prato (Itàlia), el general de brigada, cap provincial de la Guardia di Finanza a Florència, Leandro Cuzzocrea, ha explicat que Prato és la comunitat xinesa més gran que hi ha a Itàlia (la tercera a Europa després de Londres i París). “Parlem d’un fenomen migratori important i la zona que ha triat la comunitat xinesa per expandir-se des de fan temps”, ha dit.
 
Cuzzocrea ha posat de relleu que “Prato és la pàtria del tèxtil a Itàlia i on es pot trobar una certa rendibilitat i creativitat, i on precisament es necessita molta mà d’obra. I els xinesos són una mà d’obra important, molt disposada a assumir condicions laborals excepcionals. Els xinesos són molt bons treballadors i no suposen un gran cost, fan moda ràpida, que en pocs dies està feta”.
 
Tot i que el ponent ha elogiat que “des del punt de vista legal, els xinesos fan moltes coses bones”, també ha explicat que “si entrem en la vessant il·legal, i en aquesta matèria en concret, hi trobem falsificació de marques, explotació il·legal de treballadors irregulars, contraban, evasió fiscal i violacions de normes d’higiene i de seguretat en el treball”. “Són lluny del seu país d’origen, són molts i treballen moltíssim i necessiten amagar els moviments econòmics”, ha afegit. I per fer-ho, segons Cuzzocrea, “el 52% dels immigrants opten per enviar diners al seu país amb el Money Transfer mentre que només el 20% ho fa a través d’entitats financeres”. A més, segons ha explicat, “l’any 2009, l’enviament de capitals des de la província de Prato a la Xina va ser d’uns 1,3 bilions d’euros al dia”.
 
Cuzzocrea ha aprofitat per alertar que en el blanqueig de capitals “un dels problemes que hi ha és el temps, la gran dificultat d’arribar a l’hora perquè sempre s’arriba quan el fet ja s’ha produït” i ha fet una crida a “anticipar-se i prevenir el blanqueig i interceptar els fluxos. A majors riscos, majors exigències de control”, ha afegit.
 
Per la seva banda, el cap adjunt de la Dependència Regional de Recaptació de la Delegació Especial de l’Agència Tributària a Catalunya, José Ramón Fernández Menéndez, ha tractat La base de dades de l’Agència Tributària. El ponent ha definit l’Agència com “un dels organismes que ajuda a prevenir i evitar el blanqueig de capitals” i ha explicat que té com a objectiu “el foment del compliment dels ciutadans sobre les seves obligacions fiscals i també la prevenció i la lluita contra el frau”.
 
Segons Fernández, “existim perquè és necessari. Cal lluitar contra el frau i per això fem accions d’investigació i comprovació de control”.
 
Demà divendres, el director de l’ISPC, Jaume Domingo; i el comissari en cap de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, seran els encarregats de cloure les jornades.