Ahir va quedar instal·lada al passatge Arístides Maillol de l’Edifici de la Generalitat a Girona l’exposició “Scouting in Catalonia”, la mostra que vol donar a conèixer i posar en valor la feina dels localitzadors d’espais de rodatge catalans. L’exposició, que presenta la Generalitat de Catalunya a través del Departament de Cultura i l’Agència Catalana de Turisme, es podrà visitar fins al 10 de gener de 2016.
“Scouting in Catalonia” té com a comissària Nuria Vidal, crítica de cinema, professora de crítica cinematogràfica a l’ESCAC (Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya) i autora de diversos llibres de cinema. La mostra reflecteix la mirada dels professionals localitzadors d’espais de rodatge catalans i recull una selecció de l’enorme arxiu fotogràfic de què disposen. En l’exposició s’exhibeixen des de paisatges de cinema fins a paisatges del món, passant per llocs amagats, sorprenents, la natura en tota la seva esplendor, la vida al camp o a la ciutat... Una Catalunya insòlita que va més enllà de la turística i que es converteix, sota l’objectiu dels localitzadors, en un escenari privilegiat.
La producció audiovisual a Catalunya és un aparador del talent i la creativitat de la nostra indústria i els nostres professionals, que es manifesten no només en les produccions cinematogràfiques i televisives sinó també en les múltiples campanyes de publicitat nacional i internacional rodades al nostre territori. A través dels espais que han estat escenari d’aquestes produccions, l’exposició permet mostrar espais desconeguts o poc visitats a Catalunya, revaloritzar espais quotidians com a escenaris possibles, descobrir el potencial de ciutats, pobles i paisatges per representar diferents realitats més enllà de la pròpia i donar a conèixer la feina dels localitzadors.
Localitzar és una feina indispensable en tota producció audiovisual que permet als professionals que s’hi dediquen descobrir la riquesa paisatgística i humana de Catalunya i oferir-la perquè serveixi de marc per a anuncis, pel·lícules o sèries de televisió.
Tot aquest projecte està articulat pel Departament de Cultura a través de la Catalunya Film Comission (CFC), un servei públic i gratuït que coordina una xarxa amb la presència de 200 municipis de Catalunya – 41 de les comarques gironines - i que està a disposició del sector audiovisual amb la voluntat de promoure i facilitar els rodatges a tot el territori i d’estimular i consolidar la indústria cinematogràfica i audiovisual catalana i els serveis que se’n deriven.
El Departament de Cultura ha editat en anglès, a partir del material recollit, una edició del llibre/catàleg “Scouting in Catalonia” per entregar als municipis, productors i professionals del sector. El llibre escrit per Nuria Vidal inclou entrevistes amb professionals del cinema que han rodat a Catalunya, textos literaris, un breu repàs de la història de Catalunya com a escenari de rodatge i il·lustra, a més, el procés que se segueix per acabar decidint que una localització és l’adequada per a una producció. El llibre es pot consultar al web de Catalunya Film Comission (http://www.catalunyafilmcommission.cat/).
2