Ha insistit sobre la importància de les Bones Pràctiques de recol·lecció per preservar els recursos micològics
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, ha visitat avui la 13a Fira del Bolet d’Isona i Conca Dellà Boletus 2015. Aquesta és una fira inclosa dins de les XIV Jornades Micològiques del Pallars Jussà, amb activitats durant la setmana prèvia a la Fira: recollida de bolets al bosc, xerrades, cursos, expositors de bolets, concurs i mostra gastronòmica. També compta amb expositors tant del sector agroalimentari com de l’artesanal.
El conseller ha volgut participar en els actes previstos en aquesta jornada. Ciuraneta ha explicat que Catalunya té una llarga tradició micològica: “la gent menja bolets, coneix diverses maneres de cuinar-los, els distingeix i va a collir-ne. Els bolets són un catalitzador emocional important i són estimats fins al punt de constituir un àpat especial a les taules catalanes”.
Així, Ciuraneta ha volgut destacar la micologia com un element que ajuda a mantenir la multifuncionalitat del Pirineu i evita el risc de despoblament. Es calcula que més d’un milió de persones van a buscar bolets a Catalunya, i, per tant, “és important preservar aquest recurs fomentant unes Bones Pràctiques de recol·lecció”.
La recol·lecció de bolets a Catalunya és una activitat popular practicada per un percentatge important de la població, sense grans diferències significatives entre població, edat, procedència, nivell econòmic o nivell social, ni entre món rural i món urbà.
Per això, aprofitant aquest punt de trobada boletaire, el conseller Ciuraneta no ha volgut deixar passar l’oportunitat de fer una crida per augmentar la conscienciació social sobre la importància de les masses forestals i la seva gestió.
En els últims 20 anys, l’activitat de la recol·lecció de bolets ha patit un increment de practicants desmesurat. Aquest increment de boletaires comporta que els terrenys forestals pateixin una concurrència de visitants excessiva, no controlada, la qual cosa perjudica considerablement el mantell forestal en detriment de la seva producció, i, encara més greu, malmet el miceli i les arrels de les espècies forestals micorizades.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
1