El president de la Generalitat ha comparegut davant la diputació permanent del Parlament
El president Mas en un moment de la compareixença (Autor: Rubén Moreno)
  • Artur Mas ha comparegut a petició pròpia a la Diputació Permanent del Parlament per donar compte dels processos d’adjudicació de la Generalitat  i, en concret, d’Infraestructures de Catalunya
  • El cap de l’Executiu s’ha preguntat “per què algú hauria de pagar comissions, si la Generalitat no té marge de discrecionalitat i, per tant, no hi pot haver tracte de favor?”
  • El president ha denunciat que amb l’operació policial i de la Fiscalia de dimecres “es busca l’espectacle i fer mal a un partit concret”
  • Ha recordat que “portem deu anys d’investigacions i no hi ha ni una sola sentència que hagi pogut demostrar absolutament res”
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat avui que el sistema de contractacions d’obres per part de l’empresa pública Infraestructures de la Generalitat de Catalunya “és impecable, totalment transparent, ple de garanties per a tothom i sense marge de discrecionalitat”. “Com hi pot haver tracte de favor? Per què algú ha de pagar comissions obligades?”, s’ha preguntat.
 
El cap de l’Executiu ha posat en valor els procediments de contractació del Govern i d’aquesta empresa pública durant la compareixença, a petició pròpia, que ha fet aquest matí a la Diputació Permanent del Parlament de Catalunya per donar compte dels processos d’adjudicació de la Generalitat.
 
Durant la seva intervenció, el cap del Govern ha detallat el procediment d’adjudicació d’obra pública que fa Infraestructures de la Generalitat i ha explicat que es fa d’acord amb “un nivell d’exigència molt alt, molt per sobre del que marca la llei”. Ha assenyalat que, fins i tot, encara que la llei no ho especifiqui, aquesta empresa pública “s’autoimposa condicions internes perquè hi hagi la màxima igualtat possible per part dels diferents concurrents”. “En el moment en què l’Administració pública contracta, les limitacions que té són molt grans i, a més, autoimposades, per ser molt més transparents i donar molt millors garanties”, ha subratllat.
 
Com a exemples d’aquest nivell d’exigència, el president s’ha referit al fet que s’apliqui a contractes de més de 2 milions d’euros les mateixes condicions que posa la llei estatal de contractes del sector públic per als contractes superiors als 5.126.000 euros. També ha explicat que el marc legal separa les pliques tècniques de les econòmiques, de manera que una empresa pot guanyar la tècnica, però no obtenir el concurs per quedar en una altra posició en la plica econòmica. Això enguany ha passat en el 35% de les adjudicacions, ha assenyalat. “Per tant, en molts casos es canvia l’ordre amb una fórmula estrictament matemàtica, que és l’oferta econòmica”, ha afegit, i ha subratllat, a més, es fa una auditoria interna que no depèn directament de l’òrgan d’avaluació de la contractació. El president també ha posat en relleu que en aquests moments les modificacions dels contractes són excepcionals, quan aquesta era una pràctica habitual en algunes administracions públiques, que “havia passat molt al conjunt de l’Estat i encara passa ara”.
 
“Es busca espectacle i fer mal”
Artur Mas s’ha mostrat “totalment a favor que s’investigui”, però ha fet notar que l’operació policial i de la Fiscalia de dimecres passat a la seu de CDC “és la segona en un mes i mig” i que, tant en la primera com en aquesta darrera “alguns mitjans de comunicació estaven avisats abans, cosa àmpliament sospitosa del que es pretén i del que s’està intentant traslladar a l’opinió pública”. El president ha afegit que si s’avisa prèviament els mitjans -i ha posat l’exemple d’un diari que ho va anunciar fa més d’un mes- és perquè “es busca l’espectacle i fer mal, un dany particular, sobre un partit concret”.
 
En aquesta mateixa línia, Artur Mas ha recordat que les donacions d’empreses a les fundacions dels partits són legals i ha explicat que algunes de les companyies que han fet aportacions a la fundació de CDC també ho han fet a les fundacions d’altres partits. El president ha denunciat la “manca d’equitat” quan “s’estan criminalitzant les donacions a la fundació d’un partit concret i no a les d’altres i, més, quan aquestes es fan dintre del marc legal”. Ha afegit que “si no agrada aquest sistema, que es canviï la llei, però, si tenim un marc legal que ho permet, no criminalitzem aquestes aportacions”. “Si es criminalitza això, algú pot pensar que el que s’està buscant és debilitar una determinada estructura política, deixar-la en inferioritat de condicions”, ha conclòs.
 
“Estic institucionalment compromès amb la transparència”
Davant de la Diputació Permanent del Parlament, el president Mas ha volgut remarcar també que “estic institucionalment compromès que el sistema de contractació pública a Catalunya funcioni amb transparència i amb plenes garanties per a tothom i d’acord amb un codi de bones pràctiques creixent i amb un grau d’exigència realment alt”.
 
En aquest sentit, el cap del Govern ha explicat que “hi ha hagut un interès polític perquè aquest nivell de transparència fos a dalt de tot i poguéssim ser exemple de bones pràctiques com a Administració”. Així, Artur Mas ha recordat els esforços que ha fet el seu Govern per millorar la transparència i que el van situar dalt de tot del rànquing de l’organització Transparència Internacional.
 
Entre d’altres mesures, el president ha posat com a exemple la creació, l’any 2011, de l’Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública o l’aprovació, el 2014, del Codi de principis i conductes recomanables en la contractació pública, així com la Comissió d’ètica en la contractació pública de la Generalitat i el seu sector públic. “Tots aquests exemples tenen per objectiu millorar constantment les bones pràctiques de la contractació pública a Catalunya, millorar la transparència, millorar l’accés a la informació i convertir-nos en un bon referent”, ha explicat.
 
“En deu anys d’investigacions no s’ha demostrat res”
El president de Catalunya ha clos la seva compareixença inicial recordant que “portem deu anys seguits d’investigacions de la Fiscalia, de les policies, ho regiren tot, ho registren tot i ho examinen tot, amb una lupa de grans augments”. “A hores d’ara no hi ha ni una sola sentència que hagi  pogut demostrar absolutament res”, ha remarcat. “En cap cas, una adjudicació o contracte de la Generalitat ha estat objecte d’una sentència que portés a demostrar que s’havia comès alguna activitat fraudulenta en l’adjudicació pública de la Generalitat”, ha reblat.
 
En el torn de rèplica a les preguntes dels diputats, el president ha denunciat que “no  tenim un Estat neutral que vetlla per tots, sinó que quan cal fer servir les seves clavegueres les fa servir a fons”. “En puc donar exemples personals”, ha afegit. “Com a conseqüència d’haver-nos ficat en aquest procés sobiranista i voler aconseguir un estat per a Catalunya només ens hem creat problemes i no precisament fàcils de portar, però, malgrat aquests problemes, ho hem fet i ho seguirem fent”, ha assenyalat, i s’ha mostrat convençut que “algunes de les coses que s’han fet és perquè alguns facin marxa enrere”.
 
En un altre moment del torn de rèplica, el cap de l’Executiu ha ironitzat que “és d’un gran sentit democràtic” que alguns grups democràtics li demanin que plegui quan “no fa ni un mes que hem passat per unes eleccions i ha anat més gent que mai a les urnes i 1.650.000 persones han votat la candidatura de la qual jo formava part i tothom sabia que era el candidat a la Presidència”.

1  

Imatges

El president Mas durant la compareixença

El president Mas durant la compareixença 279

1  

Fitxers adjunts

Actuacions de foment de la transparència en la contractació pública

Actuacions de foment de la transparència en la contractació pública
PDF | 387