El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, acompanyat del conseller delegat executiu de Prodeca i director general de l’Incavi, Jordi Bort, del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Girona, i del director general d’Agricultura i Ramaderia, Alfons Vilarrasa, ha visitat aquest matí la fira Fruit Attraction, que té lloc a Madrid del 28 al 30 d’octubre de 2015.
El Departament, a través de Prodeca, ha organitzat la participació de 38 empreses catalanes del sector de la fruita en la 7a edició d’aquesta fira. L’organització d’un espai empresarial de Catalunya en la fira té com a objectiu donar suport a les empreses catalanes d’aquest sector en la tasca de promoció comercial, a més de facilitar la difusió sobre el sector de la fruita del nostre país entre els operadors visitants.
Fruit Attraction és un saló internacional on es donen cita les novetats i tendències de la indústria de la fruita i l’horta, un instrument fonamental d’internacionalització del sector i punt de trobada del conjunt dels professionals que integren tota la cadena de subministrament. En l’edició anterior, van exposar els seus productes 834 empreses, amb una afluència de 40.528 visitants professionals procedents de prop de 90 països.
Empreses catalanes participants a Fruit Attraction
- Actel, de Lleida
- Afrucat, de Lleida
- AGEM - Associació Gremial d’Empresaris Majoristes de Fruita i Horta, de Barcelona
- Cerima Cherries, de Tivissa (Ribera d’Ebre)
- Cooperativa de Soses – Muronia Fruits, de Lleida
- Copafresh SA, de Mollerusa (Pla d’Urgell)
- Dasben, de Lleida
- Delta Fruits, de Campredó (Baix Ebre)
- Edenia, de Lleida
- Exportadors d’Agris d’Alcanar, d’Alcanar (Montsià)
- Font Badia (Fruites Font), de Torres de Segre (Segrià)
- Fruits de Ponent, d’Alcarràs (Segrià)
- Fruits Queralt, de Puigverd de Lleida (Segrià)
- Fruits Sant Miquel, SL – La Coma, de Soses (Segrià)
- Frulesa, de Vilanova de la Barca (Segrià)
- Fructícola de l’Empordà - IGP Poma de Girona, de la Tallada d’Empordà (Baix Empordà)
- Girona Fruits - IGP Poma de Girona, de la Tallada d’Empordà (Baix Empordà)
- Giropoma - IGP Poma de Girona, de la Tallada d’Empordà (Baix Empordà)
- Grup Fruiter, de Benissanet (Ribera d’Ebre)
- Grupo Diego Martínez, de Barcelona
- Grupo Puentesol, d’Amposta (Montsià)
- Hawo Fruits Spain, SL, de l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp)
- Intergolmes, de Golmés (Pla d’Urgell)
- IRTA – Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries, de Caldes de Montbui (Vallès Oriental)
- Kopgava Service Trade, SL, de Barcelona
- La Portellana, de la Portella (Segrià)
- Mercabarna, de Barcelona
- Mercocámara, d’Amposta (Montsià)
- Molnar Fruits, de Vila-sana (Pla d'Urgell)
- Port de Barcelona, de Barcelona
- Seròs Fruits, de Seròs (Segrià)
- Stadium Innovation, de Castelldefels (Baix Llobregat)
- Trecoop Fruites, SCCL, de Sudanell (Segrià)
- Visafruits, SA, de Barcelona
- Viveros Grard Iberia, de Lleida
- Viveros Sancho Hermanos, d’Alcanar (Montsià)
- Vivers Baix Camp, de Vinyols i els Arcs (Baix Camp)
- Viyefruit, d’Alcarràs (Segrià)
Un sector agrari de pes a Catalunya
Gràcies a una zona plena de diversitat i un clima mediterrani suau, Catalunya ofereix una gran varietat de fruites amb una particularitat única: l'agricultura es desenvolupa sota un sistema de producció integrada.
Catalunya és una de les principals zones de producció de fruita dolça a Europa, i, alhora, és el quart major productor mundial de pera, préssec i nectarina, i el vintè productor mundial de poma.
Més de 50 mil hectàrees de plantacions de fruita, el 6% del total de terres de cultiu útil, produeixen més d’un milió de tones de fruita, sobretot de poma, pera, préssec i nectarina.
Alhora, la fruita fresca constitueix una de les principals produccions agràries de Catalunya pel seu pes econòmic, per la superfície de conreu, per la importància relativa en la producció de l'Estat espanyol, i per l’orientació exportadora. Aproximadament el 90% de la fruita es destina a vendre al consum en fresc, i el 7% té com a destinació la indústria transformadora.
Catalunya produeix més del 50% de la poma i pera de l’Estat espanyol i més del 30% del préssec i la nectarina. Pel que fa a Europa, és la segona zona productora de pera amb un 13% del total i un 9% del préssec europeu.
Amb més de 2.500.000 m3 de capacitat frigorífica al llarg de tot el territori català i incorporant tècniques de Low Oxigen (ULO), el calendari de comercialització de la nostra fruita abasta la totalitat de l'any, amb èpoques especialment riques, com és el període de maig a octubre, on hi ha una oferta de totes les espècies i varietats que es cultiven a la regió.
Catalunya, una gran exportadora de fruita
El 25% de tots els fruits produïts a Catalunya s'exporten als mercats estrangers. França, Itàlia, Alemanya, el Regne Unit i els Països Baixos es troben entre els principals importadors de pomes i peres, i també de préssecs i nectarines.
En cinc anys, Catalunya ha incrementat un 37,6% en valor i un 27,6% en volum les vendes de fruita a l’exterior. La nostra fruita és present a les cadenes europees més exigents pel que fa a qualitat. Les exportacions catalanes de fruita l’any 2014 van ser de 888.895 tones i 802,5 M€. L’any 2014, respecte de l’any 2013, han augmentat en nectarina (+10,2%, 12.145 tones) i poma (+3,7%, 2.685 tones), i han disminuït en pera (-1,1%, 914 tones) i préssec (-7,4%, 12.145 tones).
Del total espanyol, durant l’any 2014, Catalunya ha exportat el 41,09% dels préssecs, el 31,83% de les nectarines, el 62,89% de les peres i el 61,86% de les pomes.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
3