• Més de 3.600 alumnes de 19 centres de la Garrotxa comparteixen l’agenda durant tot el curs

 

  • El dietari s’ajusta a l’àmbit escolar i s’elabora d’una manera participativa, amb docents i alumnes intervenint en el disseny i en els continguts
Agenda escolar de La Garrotxa 2015-2016
 
El director del Parc Natural de la Garrotxa, Francesc Xavier Puig, acompanyat del sociòleg i professor de la Universitat de Girona, Jordi Feu, i el docent jubilat de l’IES Bosc de la Coma, Jordi Espadaler, ha presentat aquest matí a l’escola Volcà Bisaroques d’Olot l'Agenda escolar de la Garrotxa per al curs 2015-2016, amb motiu del desè aniversari de l’inici de l’edició de la publicació.
 
 
El projecte d’agenda
 
 
L’Agenda escolar de la Garrotxa és un projecte dels centres docents de la comarca, el Consell Comarcal de la Garrotxa, l’Ajuntament d’Olot i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa perquè els escolars frueixin d’una oferta pedagògica d’educació ambiental i d’una agenda escolar específica. Aquesta s’ajusta a l’àmbit dels centres i s’elabora d’una manera participativa, amb docents i escolars intervenint-hi en el disseny i en els continguts.
 
Els destinataris són els professors i alumnes dels centres de primària (cicle mitjà i cicle superior) i secundària (1r i 2n cicle de l’ESO, cicles formatius de grau mig i superior i batxillerat). Tal com s'ha fet en cursos anteriors, s'han elaborat dues agendes, una adreçada als alumnes de primària i una altra per a secundària. En total, 3.687 alumnes de 19 centres de la Garrotxa (14 de primària i 5 de secundària) la comparteixen tot aquest curs.
 
 
El contingut
 
A més de complir les funcions habituals i necessàries per a l’ús escolar, incorpora informació ambiental local i global. Es pretén que els alumnes s’impliquin en la resolució de problemàtiques ambientals locals i que les relacionin amb les que afecten globalment el planeta. La base és l’observació, l’experimentació i la participació com a element essencial per a una nova manera d’entendre el món que ens envolta, des d’un punt de vista global i local.
 
 
10 anys d’Agenda Escolar
 
L’Agenda escolar va ser el tercer projecte impulsat pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa per apropar-se als centres educatius. El curs 1996-97 va aparèixer una primera oferta educativa destinada a la població escolar local. Van ser dos crèdits de síntesi que, en l’actualitat, s’han traduït en 30 propostes de tallers, xerrades, entre altres iniciatives.
 
La idea d’elaborar una agenda comarcal escolar es remunta a l’any 1999. En aquell moment, però, es va considerar que no es donaven les condicions idònies per editar-la. En el seu lloc es va convocar el concurs de dibuix: “Una postal per al Parc Natural”. Un total de 3.495 alumnes entre cicle inicial, mitjà i superior van participar en les cinc edicions del certamen, que pretenia fomentar els valors artístics lligats al coneixement del territori. La bona resposta del concurs, que va començar amb 503 alumnes el curs 1999-2000 i va arribar als 1.027 el 2003-04, va fer reconsiderar el projecte de l’agenda escolar.
 
El projecte, dissenyat inicialment per un període  de 5 anys, ha arribat als 10, al llarg dels quals els alumnes han pogut decidir la temàtica central i la manera d’adquirir els coneixements. Això ha constituït una eina més de treball per als centres educatius en l’assoliment de part de les competències bàsiques. L’agenda s’ha repartit, durant aquest 10 anys, a uns 44.000 alumnes de la comarca i ha entrat a unes 20.000 llars, esdevenint un eix multiplicador de difusió de la cultura de la sostenibilitat.
 
És per això que ja es treballa per garantir el manteniment futur d’aquest projecte, referent en l’àmbit comarcal i un model que ja ha tingut ressò en l’àmbit d’altres espais naturals com el Parc Natural de la Serra de Montsant.
 
 

3  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 368

Agenda 2015 primària

Agenda 2015 primària
PDF | 2725

Agenda 2015 secundària

Agenda 2015 secundària
PDF | 2760